Klaviatúra

A bravúrosan kompakt alkotógép

Mac Studio

2022. március 21. - landcomputer

2022. március 8-án látott napvilágot az Apple teljesen új és egyben korszakalkotó asztali Mac-je, a Mac Studio. Kiemelkedő teljesítményének és a rajta megtalálható számos, pontosabban 12 db csatlakoztatási lehetőségnek köszönhetően bármilyen munkakörnyezetedet könnyen újra gondolhatod és stúdióvá alakíthatod vele, a kreativitásod pedig olyan szinteken szárnyalhat majd szabadon, mint ahogyan ez előtt még sohasem.

applemacstudio_01.jpg

„Válassz szupererőt a gépedbe” – olvasható az Apple honlapján. Eldönthetjük, hogy a két válaszható, szupererős chipből melyiket preferálnánk – mindegy, hogy a bámulatosan gyors M1 Max vagy a személyi számítógépek történetének legerősebb chipje, az M1 Ultra mellett tesszük le voksunkat, egyikben sem fogunk csalódni, az biztos.

Már csak az M1 Max választása esetén is képes lesz a géped bármivel megbirkózni, hiszen a komoly feladatokhoz bőséges ereje van, legyen szó akár sok app futtatásáról egyszerre, profi minőségű zenefelvételre vagy fotók ezreinek szerkesztéséről. 10 magos CPU, akár 32 magos GPU, akár 64 GB egyesített memória és 400 GB/s memória-sávszélesség jellemzi. Képes akár:

  • kilenc 8K-s ProRes-videostream lejátszására,
  • 5 kijelző támogatására,
  • 11 billió művelet elvégzésére egy másodperc alatt,
  • 7,4 GB/s olvasási sebességre az akár 8 TB-os SSD által.

Az M1 Ultra még ennél is brutálisabb, hiszen két M1 Max chipből tevődik össze, így akár magunktól is rájöhetünk sajátosságaira: 20 magos CPU, akár 64 magos GPU és 800 GB/s memória-sávszélesség, továbbá akár 22 billió művelet elvégzése másodpercenként. Mivel 2x annyi médiamotor áll rendelkezésére, akár tizennyolc 8K-s ProRes-videostream lejátszására is képes, illetve egy összetett részecske-szimuláció vagy 3D-s környezetek renderelése sem jelent neki gondot – ezek korábban szinte mind elképzelhetetlenek voltak. Bátran kijelenthetjük, hogy ilyenre más személyi számítógép jelenleg nem képes.

applechipek_01.png

A processzor- illetve GPU-teljesítmény nem éppen hétköznapi példákkal van demonstrálva az Apple honlapján. Ebből is megbizonyosodhatunk arról, hogy őrülten erős készülékről beszélünk. A példázatok között szerepel jobb teljesítmény mintájaként a TetrUSS névre keresztelt erőteljes, a NASA történelme során legtöbbet díjazott szoftver is, aminek széleskörű használata kormányzati szervezeteknél, a repülőgépiparban és mérnöki tervezési folyamatoknál is gyakori. A felsorolásban szerepel még a Houdini FX is, ami egy 3D animációra és modellezésre használt szoftver – példának okáért a Disney Jégvarázs című számítógépes animációs filmje is nagyrészt ezzel készült. A program a valaha volt legjobb szimulációs teljesítményt Mac Studio-n képes nyújtani. Hétköznapibb viszonylatban ismert szoftverek is említésre kerülnek, ilyen például az Affinity Photo és az Adobe Photoshop is. Utóbbiról bónusz érdekesség, hogy az első, 0.63-as verziója 1988 októberében jelent meg Machintosra.

jegvarazs_01.jpg

A Mac Studio energiaigénye jóval kisebb, mint más asztali számítógépeké. Egy év alatt akár 1000 kWh-val képes kevesebbet fogyasztani, mint egy bármilyen másik csúcskategóriás asztali PC. Környezettudatos tervezése is egy plusz pirospont az Apple-nek: a Mac Studio mágneseihez újrahasznosított ritkaföldfémet használtak fel 100%-ban, az alaplap gyártásához használt forraszanyag pedig újrahasznosított ónt tartalmaz.

Az Apple oldalán te is megnézheted AR-ben, hogyan mutatna a Mac Studio környezetedben – teljesen mindegy, hogy munkáról, szórakozásról vagy alkotásról van szó. Ami még ennél is jobban nézne ki, az a Mac Studio mellé egy Studio Display – maga a megtestesült 5K-s álom.

applemacstudioesdisplay_01.jpg

Pazar megjelenésű, 27 hüvelykes és a vékony kialakítású, nagy felületű kijelzőn elképesztő részletgazdagsággal kel életre minden a gyönyörű színeknek köszönhetően. Kiemelkedően fejlett kamerát kapott: 12 megapixeles érzékelő, 122°-os ultraszéles látószög. A Mac-en tudod először használni a Rivaldafény funkciót, ami önmagáért beszél: lényege, hogy mozgás közben is folyamatosan a kép közepén tart, alkalmazkodik hozzád. Egy videohívás során, ha mások is odaállnak melléd, hogy bekapcsolódjanak a beszélgetésbe, akkor a kép automatikusan kiszélesedik, bárkinek a távozása során pedig újra összeszűkül. Mindegy, hogy mit használsz – FaceTime, Zoom vagy WebEx – remekül fog működni. A stúdióminőségű hárommikrofonos rendszer és a hat hangszórós audiorendszer tiszta hangzást és kellő hangerőt biztosít, így a mozizás élménye is beköltözik az otthonodba.

applerivaldafeny_01.jpg

Ezen felül a Studio Display még True Tone-nal, vagyis intelligens fényérzékelővel van ellátva, ami a kijelző színhőmérsékletét automatikusan a környezeti fényhez igazítja, így a látvány még természetesebb lesz. Nagyon fényes terek esetén a nanotexturált üveg tesz róla, hogy az erős napsütés ellenére is szétszórja a fényt és tovább csökkentse a fényvisszaverődést. A tükröződésgátló bevonat egyedülálló az iparágban – bónusz technológia, amely által csekély mennyiségű lesz a tükröződés a szem védelme és a könnyebb olvashatóság érdekében.

Egy biztos: ha valami korszakalkotóra és különlegesre vágysz, akkor már meg is találtad azt az eszközt, ami teljesen új szintekre emeli a munka, szórakozás és alkotás világát. Hamarosan a mi kínálatunkban is megtalálod! ;)

appleauthorizedreseller_01.png

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr5517785960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karolac 2022.03.22. 21:13:16

Huhh, ez nagyon marketing szöveggyűjtemény volt, legalább is az első tesztek/visszajelzések alapján.
süti beállítások módosítása