Klaviatúra

Az internet 3 legnagyobb veszélye

2017. július 23. - landcomputer

Az ESET szakemberei minden év végén készítenek egy listát a várható veszélyekről, így segítve a felhasználókat, akik némileg tudnak készülni a veszélyforrásokkal szemben.

Elérkezve a 2017-es év első feléhez ezt a listát szemezgetjük és bevalljuk férfiasan, a szakik nem lőttek mellé. Nézzük meg a 3 legnagyobb veszélyt kicsit közelebbről is.

Videojátékok

Nem véletlenül kezdjük ezt a listát a videojátékokkal. A tavalyi évben minden csúcsot megdöntött a szolgáltatási ágazat éves bevétele, amely már közelít a 100 milliárd dolláros szinthez. Majd 10%-os növekedés évről-évre, ami jelentős szempont a kiberbűnözők körében is.

Ehhez kapcsolódik a Rensenware zsarolóvírus. A kártevő egy újfajta zsarolást használt ki a userekkel szemben. Nem kért pénzt a fertőzött játékosoktól, viszont arra ’kérte’ őket, hogy minél magasabb pontszámot érjenek el egy játékban, így adataik felszabadulnak. Ott került hiba a zsarolás folyamatában, hogy amint nyilvánosságra került az eset, a vírus kitalálója és megálmodója kénytelen volt publikálni a feloldókulcsot.

Mindig figyelj arra, hogy ne sétálj be a kelepcébe, amikor óriási leárazásokat ígérnek, óvakodj a rosszat akaró kiterjesztésektől, az appokban elrejtett fenyegetésektől. A sötét oldal célja nem más, mint a bevétel- és adatok megszerzése.

video_gaming.jpg

Zsarolóvírusok

Hirtelen mi is csak kapkodtuk a fejünket, amikor megjelent a hírekben Petya a közelmúlt egyik zsarolóvírusa, és valóban bebizonyosodott a szakemberek jóslata, hogy mennyire veszélyes tud lenni egy ilyen számítógépes fenevad.

Számos IT-s publikációban kapott nagy hangsúlyt a Ransomware of Things – RoT – melynek lényege, hogy a kibertérben mozgó bűnözők feltörik a számteches platformokat, majd blokkolást végeznek, így hozzáférhetetlen lesz az eszköz, és a feloldásért egy csomó pénzt kérnek.

A zsarolóvírusok elszenvedői leginkább az egészségügyi intézmények voltak, amire szűkebb hazánkban is volt példa sajnos.

zsarolovirus.jpg

 Infrastruktúrák

Az ESET szakembereinek előrejelzésének megfelelően az infrastruktúrákat, a kritikus infrastruktúrákat érintő támadások tovább folytatódtak az idei évben is. Fokozott figyelmet érdemel az Industroyer kártevő, amely a világon elsőként, kifejezetten az elektromos hálózat elleni támadásra lett kifejlesztve.

Ez a vírus volt a felelőse a 2016-os ukrán állami áramszolgáltatót ért támadásnak, ami akkor jelentős károkat okozott keleti szomszédunknál. Azóta már sikerült analizálni a támadó vírust, melynek olyan speciális tulajdonságai voltak, hogy eltüntesse maga után a működés közben keletkezett nyomokat a károkozás végeztével, mindezeket persze rejtett üzemmódban.

kritikus_infrastrukturak.jpg

 

Az írást a Land Computer munkatársai készítették. 

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr712682241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása