Klaviatúra

Hogyan lehetsz otthon IT zseni?

Három egyszerű problémamegoldás, amihez nem kell kockazseniség

2016. október 06. - landcomputer

hands-coffee-cup-apple.jpgNapjaink egyik legérthetetlenebb és legérdekesebb piaca talán a számítástechnika. Ennek a piaci szegmensnek, mi magunk, földi halandók is csak hódolói lehetünk, hiszen egy olyan területről beszélünk, ami nem éppen a Lehel Piac közkedvelt és elfogadott témája.

Sokunk számár ismerős a szitu, amikor otthon gebasz van az asztali géppel vagy laptoppal és ijedten nézünk a tükörbe, hogy mit kezdjük a megoldhatatlan szituációval. Oké, tudjuk, manapság minden elérhető az információs sztrádán, de vegyük alapul, hogy otthon csak egy gépünk van és nincs kéznél okostelefon.

Ha túl lassú a géped

Talán az egyik olyan tulajdonságról beszélünk, amit mindenki ért, elfogad, és könnyed mosollyal érzi magáénak, ha gép előtt ül. A számítástechnika ördöge viszont nem válogat és akarva akaratlanul a legváratlanabb pillanatban fitogtatja erejét, ami esetünkben a gép lassúságát jelentheti.

pic_1.jpg

Számítástechnikai befektetésünk alkalmával érdemes figyelni arra, hogy a szimpatikus gépnek mekkora a RAM-ja, a belső memóriája, ami felelős a masina gyorsaságáért. Ha ez a funkció nem rejt magában már elég kapacitást, nincs más dolgunk, mint számítástechnikai boltban vásárolt újabb memóriával bővíteni az eszközünket. Szintén probléma lehet még, ha gépünk tele van zsúfolva programokkal, olyanokkal, amiket nem is használunk, de ezek így is foglalják a területet.

Ebben az esetben érdemes rendszeres időközönként tisztítani, takarítani a gépet, azaz eltávolítani a felesleges szoftvereket. Fontos megjegyezni, hogy nem elég a program szimpla törlése, azt uninstallálást válasszuk, aminek a segítségével az alkalmazás minden eleme eltűnik.

Lassan induló gép

Folytatva az előző gondolatmenetet , a rendszertelen szoftver frissítés nagyon-nagyon lassan induló gépet eredményezhet. Ez akár 5-10 perceket is jelenthet a reggeli órákban, természetesen éppen akkor, amikor éppen egy fontos email kell küldenünk.

Javasolt, hogy a probléma megelőzésének érdekében, rendszeresen használjuk a ’lemezkarbantartó’ funkciót a számítógépen, és hagyjuk lefutni az alapműveletet.

pexels-photo-57007.jpeg

Lemezolvasási hiba

Az optikai meghajtó leggyakoribb hibája, hogy hibásan olvas, ami hibás írást is magában hordozhat. Ekkor sem kell egyszerre megijednünk, fohászkodva az égre tekintenünk, várva, hogy talán csak kezdetleges, véletlenszerűen fellépő hibáról van szó.

A legbiztosabb módja a hiba megszüntetésének, hogy optikai tisztítólemezt használunk, sőt nem csak egyszeri alkalommal tegyük ezt meg, hanem iktassuk be heti rutinunk közé, mert kiváló hatást képes kifejteni a gépünk hosszabb életciklusának érdekében.

technology-computer-chips-gigabyte.jpg

Hölgyek, Urak. A leírtakból is tisztán kivehető, hogy nem szükséges programozói múlttal, számítástechnikai kérges aggyal rendelkezni ahhoz, hogy az otthoni használat során felmerülő problémákat kisujj effektussal megoldjuk. Nem kell megijedni a számítástechnika fölényétől, ránk gyakorolt hatásától. Próbáljuk úgy elképzelni az egészet, mintha magunk is apró részei lennénk az egész szerkezetnek látva benne némi logikát.

 

Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült.  

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr9911775215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása