Klaviatúra

Hogyan veszíthetsz el 33.000 fotót a telefonodról?

2017. június 05. - landcomputer

charging-phone-close-up.jpg

Hiába van jó készüléked, ha nem tartod be az alapvető használati utasításokat pórul járhatsz és egy szemvillanás alatt elvesztheted az összes adatot, képet, zenét kedvenc készülékedről.

Így járt az az iPhone 6 tulajdonos is, aki soha nem gondolta volna, hogy féltett és hosszú ideig gyűjtött képei, egyik percről a másikra, hirtelen a múlt homályos ködébe veszik. Az eset extrém, nem mindennapos, viszont arra mindenképpen érdemes, hogy nyilvánosságot kapjon, hiszen számos tanulságot hasznosíthatsz magadnak, óvva készüléked élettartalmát és telefonod adatait.

Képzelj el egy újságírót, aki szokványos és aktív social életet hagy maga után és napi szinten ontja a magáról készült fotókat, mert munkájának szerves részét képezi a folyamatos fotózás. A történet a megszokott mederben vánszorog egészen addig, amíg a használó addig nyüstöli telefonját, hogy az viszonylag nagyon alacsony akkumulátor töltöttségi szintet jelez.

Még pár fotó az örökkévalóságnak és a készülék teljesen lemerülve jelzi, hogy kész ennyi volt, adj energiát. A user a hagyományos és bevett utat használja és töltőre csatlakoztatja a telefont. Igen ám, de a türelmetlenség nem hagyja háborgó lelkét szúszázni, és kis idő után – nagyjából 5 %-os töltöttségi szintről beszélünk -, leveszi a töltőről, és ismét használja rendeltetés szerint a telefont.

Igen ám, de történt csavarja az, hogy a zsurnaliszta, korunk karakter ezreinek birtokosa ezt a folyamatot eljátssza vagy ötször. Telefon minimális aksival, töltőre, pár perc és levesz és használja. Ki, be, ki be mígnem a hatodik alkalommal a telefon nem kapcsolódik már be a töltőre történt csatlakozás után.

Telnek a percek és nagyjából fél óra és számos újraindítás után jön a hard reset, azaz alaphelyzetbe áll a telefon, memória nullázódik, és a kikapcsolódnak a futó programok. A publicista látja a recovery módot és a készülék figyelmeztet, hogy csatlakoztassa az iTune-hoz.

recovery_mode.jpg

A telefon beállításait követve főhősünk azonnal fotókat keresi, de nem találja őket. 33.000 kép veszett el, törlődött le, sokáig őrzött családi, munkahelyi, baráti képek estek el az ütközetben. Szintén a veszteségi listát gyarapítja az alkalmazásokon tárolt adatok, az összes elérhetőség, névjegy, videó. Csupán pár feljegyzés marad emlékül.

Hogy valójában mi történt, nehéz lenne pontosan megmondani.

Sanszos, hogy túlhevült állapotba került a készülék, amihez adatforgalmi hiba is társulhatott. Beszélve egy Apple szakemberrel, aki azt javasolja, hogy az utolsó percekben, mielőtt teljesen lemerülne a telefon, ne készítsünk már fotókat, ne töltsünk le alkalmazást. Ezek a folyamatok kódokat generálnak és futtatnak és igaz, hogy ritkán, de jelentkezhet a recovery mód, a túlzott töltés ki-be használattól.

Nagyon fontos figyelmeztetés számodra is, hogy mindig legyen egy biztonsági mentésed, akár iCloud-ra, iTunes-ra vagy külső meghajtóra (a történet szereplője egyik opcióval sem élt). A másik jó tanács, hogy használd az automatikus vagy manuális szinkronizálás beállításokat, amint csatlakoztattad telefonodat PC-hez (beállítás nélkül ez nem automatikus).

Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr312564065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása