Klaviatúra

Kezdőknek, közérthetően a számítástechnikai rövidítésekről

2016. december 07. - landcomputer

3_0_1.jpgAhogy egyre jobban érezzük tarkónkon a karácsony télies, szeretetteljes leheletét, úgy rázkódik testünk a vásárlás adta gyönyör, fájdalmas kínjától. Kinek, mit, jó lesz-e, mennyiért, örül neki, kajára is maradjon.

Amikor túl vagyunk az aggódás bukdácsolós akadálypályáján, és gyöngyöző homlokkal rohangálunk a fortyogó kocsonya és a csomagolásra váró ajándékok között, szemünk furcsa körtáncot lejthet, ha krikszkraksznak tűnő rövidítésekkel találkozunk.

Talán a számítástechnikai eszközök az egyik legnépszerűbb meglepik az ünnepre készülődve. Hogy mindenki megértse a csomagoláson lévő mozaikokat vagy határozottan tudjon kérni tanácsot a szakboltban, vásárláskor, segítő jobbunkat nyújtva adunk egy tacepaot.  

Kezdőknek kötelező ;)

Figyelem,
A szöveg, nyomelemekben angol szavakat tartalmaz.

2_0_1.jpg

USB – Universal Serial Bus, számítógépes csatlakozó, minden operációs rendszer támogatja.

SSD – Solid State Drive; magyarosan írva, mondva, szilárdtest-meghajtó. A HDD nagytestvére, amiben már memórialapkák dolgoznak, fogyasztása jóval kevesebb és gyorsabban is dolgozik.

HDD – Hard Disk Drive; olyan becenevei vannak, mint winchester, vagy merevlemez. A számítógép ezen tárolja a megőrizni kívánt adatokat.

GPU – Graphics Processing Unit; grafikai processzor. A monitoron megjelenő képek előállítását végzi, 2D, 3D-ben.

VGA – Video Graphics Adapter; rövidítés a különálló grafikus kártyára utal (nem az alaplapra vagy processzorba integrált megoldás).

Full HD – High Definition; felbontás típus, képpontok száma: 1920x1080

LED – Light Emitting Dioda; jellemzően monitornál használt terminus, a háttérvilágítás fénykibocsájtás diódájának típusára utal.

1_0_1.jpgCPU – Central Processing Unit, központi feldolgozó egység, ergo a processzor. A számítógép agya, amely végrehajtja a futó programokat.

RAM – Random Access Memory, a számítógép az aktuálisan előállított adatokat ide másolja. A számítógép minden egyes kikapcsolásakor, törlődik a RAM tartalma.

DDR – Double Data Rate; a RAM egyik típusa

GDDR – Graphics Double Data Rate; speciális, videokártyákban kifejlesztett memóriaszabvány, amely jóval gyorsabb, mint a DDR.

ODD – Optical Disk Drive; optikai meghajtó, lemezek lejátszását végzi.  

SATA – Serial Advanced Technology Attachment; csatolófelület, segítségével az alaplaphoz lehet rögzíteni a háttértárolót és az optikai meghajtót. 

PSU – Power Supply Unit; a számítógép tápegysége, teljesítményét watt-ban szokás megadni.

TDP – Thermal Design Power, szintén watt-ban jelzik az értékét, a hűtése által elvezetendő maximum hőmennyiséget jelöli.

CMOS RAM – Complementary Metal Oxide Semiconductor; itt tárolódik a dátum és egyéb a BIOS-ban elmentett adat, ami a kikapcsolás után is megmarad.

BIOS – Basic Input Output System; a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál.

ROM – Read Only Memory; csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória.

SLI – Scalable Link Interface; egyfajta technológia, melynek lényege, hogy két vagy több GPU összehangolva számítja ki a játékok 3D-s képét, így sokkal több pixelt, szebb és bonyolultabb effekteket kapunk a játékokban.

4_0_1.jpg

 

Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr9312030361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása