Klaviatúra

Októberben jön a Windows 11 itt van minden, amit tudni kell róla!

2021. szeptember 03. - landcomputer




A Microsoft a napokban jelentette be a Windows 11 hivatalos megjelenési dátumát mely október 5-én érkezik, így úgy gondoltuk össze szedjük pár pontban nektek miket érdemes tudni az új rendszerről.

1. Gépigény:

A Windows 11 gépigényénél a Microsoft sok felhasználónál kiverte a biztosítékot, hiszen a vállalat közlése szerint elég lesz egy 1GHz-es processzor a rendszer üzemeltetéséhez, de ezen CPU-k listáját külön megszabta ami azt jelenti, hogy 8. generációs Intel és ezzel megegyező AMD processzorra lesz szükségünk, a támogatott Intel processzorok listáját IDE kattintva találjátok az AMD processzorokét pedig IDE kattintva, ezen felül minimum 4GB rammal és 64GB tárhellyel szerelt gép fog kelleni a rendszer futtatásához a megjelenéskor, illetve szükségünk lesz még egy TPM 2-0-és chip meglétére az alaplapunkon vagy laptopunkban.

Akkor sem kell feltétlenül csüggednünk ha olyan eszközünk van ami nem szerepe a listán mivel a vállalat engedett a szigorból és bejelentette, hogy régebbi gépekre is felmegy majd a rendszer telepítője (frissítés itt Windows 10-ről nem lesz lehetséges, csak teljes újratelepítési), viszont ebben az esetben a Windows Update szolgáltatás teljesen kikapcsol és nem is lesz elérhető az ilyen módon telepitett gépeken.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a Home rendszer esetében az Internet kapcsolat és a Microsoft-fiók is kötelező elemmé vált immáron!

2. Újdonságok:



Új Start menü, egy új kialakítású Menüt kapunk mely középre van igazítva lekerekített sarkokkal.

Integrált Android -alkalmazások, Microsoft Store-ból telepíthetőek lesznek Android alkalmazások, melyeket a rendszer képes lesz natívan futtatni. Ámbár a Microsoft ezt a funkciót emelte ki a rendszer egyik legnagyobb újításának immáron az is kiderült, hogy az Októberi startkor nem lesz elérhető a rendszerben azt csak egy későbbi 2022-ben érkező frissítéssel kapjuk meg.



Widgetek. A korábbi Windows 10-es frissítések során már találkozhattunk ezzel az újdonsággal (az óra megjelenő időjárás jelentés), ha rákattintunk akkor itt láthatunk különféle hasznos widgeteket és híreket, ugyan ez az opció fog visszaköszönni az új rendszerben is egy külön gombként a tálcán.

Microsoft Teams Integráció. A Team az új rendszerbe közvetlenül a Windows 11 tálcájába lesz integrálva így könnyedebbé téve az értesítések kezelését és annak elérését.

Xbox technológiák integrálása. A Windows 11-be átemelnek bár az új Xbox generációban már használt technológiát mint például a DirectSotage és az Auto HDR, hogy így javítsák a játékélményt.
Javított virtuális asztal támogatás. Az új rendszerben lehetőség lesz a MacOS-hez hasonlóan váltva több virtuális asztal létrehozására, mely már a Windows 10-ben is elérhető, de a vállalat azt ígéri képesek leszünk minden asztalnak külön háttérképet adni így jobban elkülönítve akár az iskolai, személyes és munka asztalainkat is.



Könnyebb átállás monitorról laptopra, és jobb multitasking. Az új rendszer Snap Groups és Snap Layouts nevű funkcióival képesek leszünk az egyszerre használt alkalmazásokat összegyűjteni a tálcán és így elrejteni és ismét megjeleníteni őket. Ezenkívül egyszerűbbé teszi a további monitorok csatlakozását és kihúzását, az ígéretek szerint (végre) nem fogja elveszíteni a rendszer a megjelenített ablakok helyét ilyenkor.

3. Frissítési lehetőségek Windows 10-ről:

A Windows 11, Windows 10 használó felhasználóknak ingyenes (feltéve, ha eredeti és jogtiszta rendszer használ). Az új rendszer megjelenésekor a korábbi Windows 10-es nagyfrissítésekhez hasonlóan nem fogja minden felhasználó egyből megkapni azt hanem a rendelkezésre álló hardware információk alapján kapják meg a felhasználók feltételezhetően először a Surface tulajdonosok. Illetve a korábban említett TPM modul követelmények miatt sok felhasználó hiába fogja várni a frissítési lehetőséget. A megjelenést követő napokban lehetőségünk lesz már letölteni és telepíteni a rendszert manuálisan, de ettől mindenkit óva intenénk hiszen az első pár héten biztosan lesznek még előre nem látható bugok, illetve a driverekkel is gond lehet.

4. A Windows 10 jövője, avagy mennyire kell sietni a frissítéssel:

A válasz tömören az, hogy ráérünk. Hosszabban kifejtve pedig az, hogy érdemes elkezdeni gyűjteni új már Windows 11-hez alkalmas PC-re vagy Laptopra. A vállalat közlése szerint a Windows 10 támogatását 2025 október 14. fogják befejezni ez azt jelenti, hogy ezután a nap után már nem fog érkezni új frissítés a Windows 10-hez és így sérülékeny és elavult lesz.
A Windows 10-et eredetileg 2015-ben mutatta be a Microsoft azzal az ígérettel, hogy ez lesz az utolsó Windows mely ígértet most már tudjuk nem tartotta be, de azért lássuk be egy 10 éves termékciklust tudhat magáénak a rendszer az ingyenes frissítési lehetőségnek köszönhetően így nyugodt szívvel búcsúzunk tőle.

Szeretnél Windows 11-re váltani, de nincsen meg hozzá a szükséges PC-d nézz körbe IDE kattintva itt garantáltan Windows 11 kompatibilis hardverek és komplett PC-k közül válogathatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr3416679040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.04. 18:40:24

Meddig él még a W8(.1)?
süti beállítások módosítása