Klaviatúra

Még egy dolog – Az Apple novemberi bemutatója

2020. november 16. - landcomputer

Az Apple rengeteg új terméket és szolgáltatást bemutatott az idei évben (iPhone 12 széria, Apple One szolgáltatáscsomag, Apple Watch Series 6, csak, hogy egy párat említsünk), azonban volt egy termékcsoport, aminek bemutatására egészen novemberig kellett várnunk. Ez a termékcsoport a Mac. Az Apple júniusi bemutatóján már volt szó a Macről, de ekkor még csak az új macOS operációs rendszert mutatták be, mely a Big Sur nevet kapta (a Big Sur egyébként Kalifornia egyik hegyes tájegysége).

 Novemberben azonban elérkezettnek látta az időt az Apple, hogy lerántsa a leplet legújabb Mac gépeiről. A nagyjából egy órás bemutatón, melyet online formában követhettek az érdeklődők, 3 (bizonyos értelemben 4, de erről majd később) terméket mutatott be a cupertinói vállalat. Nézzük is meg ezeket sorban!untitled_png.jpeg

Kép forrása: www.theverge.com

 Apple M1

 Bizonyos értelemben kakukktojás, hiszen különálló termékként nem lehet megvásárolni, azonban a jelentősége mellet nem mehetünk el szó nélkül. Az Apple ezzel az új, házon belül fejlesztett chippel kívánja forradalmasítani a számítógépprocesszorok piacát, és a bemutatón elhangzottak alapján erre minden esélyük meg is van.

Az Apple az M1 chippel abban tér el versenytársaitól, hogy egyetlen chipbe sűrít szinte minden egységet, melyek egy számítógép működéséhez kellhetnek. Ilyen egységek például a CPU, a GPU, a RAM, az I/O vezérlő. A kaliforniai cég egy rekordot is felállított ezzel a chippel, ugyanis ez az első olyan számítógép chip, mely 5 nanométeres gyártótechnológiával készült!

Az Apple ígérete szerint az M1 chippel ellátott számítógépek akár 3,9-szer gyorsabb videófeldolgozásra, és akár 7,1-szer gyorsabb képfeldolgozásra képesek.

A chip CPU részében 8 mag kapott helyet, melyeket két típusba oszthatunk. Ez alapján 4 nagy teljesítményű, és 4 nagy hatékonyságú mag dolgozik azért, hogy a számítógépen végzett feladataink a lehető leggördülékenyebbek lehessenek. A 4 nagy teljesítményű mag felel az erőforrásigényesebb feladatok végrehajtásáért, míg a 4 nagy hatékonyságú mag az egyszerűbb, hétköznapibb feladatokért felelős. A CPU „kétfelé osztásának” köszönhetően az M1 chip fogyasztása akár 75%-kal kevesebb lehet, mint a hasonló teljesítményű PC processzoroké.

A chip GPU része is 8 magot kapott, mely, az Apple állítása szerint, a leggyorsabb integrált videokártya, ami valaha készült.

A chipben helyet kapott még egy fontos elem, a Neural Engine. Az Apple így nevezi azt a részegységet, mely a mesterséges intelligenciáért és a gépi tanulásért felel. Ez az egység 16 magot kapott, ennek köszönhetően másodpercenként akár 11 trillió (!) műveletet képes végrehajtani.

m1_hero_gayysked51ym_large_2x.jpg

Kép forrása: www.apple.com

 MacBook Air

 Az első számítógépek egyike, melyek megkapják az M1 chipet, a közkedvelt MacBook Air. A felhasználók körében mindig is közkedvelt volt ez a modell, köszönhetően a pehelykönnyű súlynak (a legújabb modell tömege mindössze 1,29kg!), az egész napos üzemidőnek (akár 18 óra) és a hangtalan működésnek.

A legújabb, 4. generációs, modell az M1 chip mellett aktív hűtő nélküli kialakítást kapott, így fogyasztása minimális, emellett nem zavarja meg semmilyen hang a tanulást, a munkát, vagy akár a szórakozást. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a legkisebb tárhelyű (256GB) változat 8 helyett „csak” 7 GPU maggal van ellátva.

6318a7e2-bc5c-4d8a-bc34-4860b17eb361_4_5005_c.jpeg

Kép forrása: www.apple.com

 MacBook Pro 13”

 A következő modell, mely az M1 chipet megkapja. A MacBook Air-hez képest ez a modell már aktív hűtéssel rendelkezik, így a nehezebb feladatok alatt sem izzad meg. Az akkumulátor üzemideje szinte lélegzetelállító: akár 20 óra!

Természetesen az Apple azokra is gondolt, akiknek a gyári változat teljesítménye nem lenne elegendő: az új MacBook Pro akár 16GB RAM-mal és akár 2TB-os tárhellyel is rendelhető.

A laptop 3 stúdió minőségű mikrofonnal van ellátva, melyek minden eddiginél jobb teljesítményt nyújtanak, legyen szó FaceTime hívásról vagy hangjegyzet készítéséről.

04a218c9-dd99-46ce-a65b-9927f285bec0.jpeg

Kép forrása: www.apple.com

 Mac mini

 Szintén egy közkedvelt modell, immáron az M1 chip teljesítményével felvértezve! Kompakt méretének köszönhetően szinte bárhol használható, legyen szó akár egy irodáról, akár egy művészeti stúdióról, és az új M1 chip teljesítményével az Apple kíváncsian várja, hogy a vevők mire használják az új Mac minit. Az Apple állítása szerint ez a kis gép akár 60%-kal kevesebb energiát fogyaszt az előző generációhoz képest még az erőforrásigényesebb feladatok alatt is. Az M1 chipnek köszönhetően az új Mac mini egyszerre képes kiszolgálni egy 6K-s és egy 4K-s kijelzőt!

0014b8b3-eb48-46bb-90b2-7210aa5bc185.jpeg

Kép forrása: www.apple.com

 

Ezzel el is érkeztünk a bemutató végéhez, mi izgatottan várjuk, hogy az új chip beváltja-e az Apple által tett ígéreteket.

Ti melyik új számítógépet várjátok, és miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr1616287674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása