Klaviatúra

MacBook Pro 13 vs MacBook Air

Mindenütt Pro vs Légies és szélsebes

2022. július 19. - landcomputer

Szerencsére az Apple mindig gondoskodik róla, hogy ne maradjunk sokáig új készülék vagy gép nélkül – ez most sem alakult másképpen, hiszen napvilágot látott a 13 hüvelykes MacBook Pro M2 chipes, 2022-es verziója, illetve a szintén M2 chipes és 2022-es MacBook Air is. Az nem vitás, hogy mindkettő tudása páratlan és szenzációs, a dizájnjukról már nem is beszélve, ami szerelem első látásra, de mégis jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: mi közöttük a különbség? Melyiket lenne előnyösebb választani?

pro-vs-air.jpg

Méretüket, pontosabban a képátlójukat tekintve papíron a Pro változat valamivel kisebb, mint az Air, egészen pontosan 3 hüvelykkel, hiszen az előbbi 13,3”-os kijelzővel rendelkezik, míg az utóbbi 13,6”-ossal. Azt már csak az apróbetűs részletekből tudhatjuk meg, hogy az Air kijelzője felül lekerekített sarkokkal rendelkezik (ezért kapott egy plusz „Liquid” jelzőt a Retina megnevezés), ezért a kijelzőt teljes téglalapként mérve a képátló valóban 13,6 hüvelyk, de a tényleges kijelzőfelület már valamivel kisebb. Egy szó, mint száz, mindkettő káprázatos Retina kijelzővel rendelkezik, amiről már jól tudjuk, hogy az 500 nites fényerősség, az 1 milliárd színt tartalmazó P3 színtartomány és a környezeti fényekhez alkalmazkodó True Tone technológia szentháromsága.

retina_kijelzo_01.png

A mindkettőben megtalálható M2 chippel gyakorlatilag megérkezett az Apple chipek új generációja, amelyek teljes egészében átformálták a Mac termékcsaládot az idők során rendkívüli teljesítményükkel és hatékonyságukkal. Az M2 az M1-hez viszonyítva sokkal gyorsabb és energiatakarékosabb – ebből kifolyólag most még hatékonyabb. 8 magos CPU-val tudhatod le a munkafolyamatokat és egy villámgyors, 10 magos GPU tesz majd róla, hogy lenyűgöző grafikákban legyen részed, miközben használod – akár a Pro-t, akár az Air-t. Mindkettő esetében az M2 memória-sávszélessége már 100 GB/s – ez 50%-kal nagyobb, mint korábban az M1-é volt. Ha ez még nem lenne elég, akkor mindemellett 24 GB egyesített memória használatát is támogatja az elengedhetetlen és mindennapi multitaskinghoz, hogy minden gördülékenyen menjen és a nagy méretű fájlok kezelése se okozzon gondot. Adattároláshoz 256 vagy 512 GB-os SSD-tárolót is választhatunk, de ha nem érjük be ennyivel, akkor lehetőségünk van 1 illetve 2 TB-osra is.
chip_01.pngHangzásukat tekintve sem térnek el sokban: a Pro sztereó hangszórók széles dinamika-tartományával rendelkezik, míg az Air négy hangszórós hangrendszerrel. Ezt leszámítva mindkettő támogatja a térbeli hangzást, ráadásul dinamikus fejkövetéssel is, harmadik generációs AirPods, AirPods Pro vagy AirPods Max használata esetén. Természetesen mindkettő Magic Keyboarddal rendelkezik és Touch ID-val, amivel egy pillanat alatt zárolhatod Macedet, a jelszavad beírása nélkül vásárolhatsz appokat vagy férhetsz hozzá védett dokumentumaidhoz és ami a legkényelmesebb az egészben, hogy ha Apple Payjel vásárolsz online és a Touch ID-t használod, akkor a rendszer automatikusan kitölti a te szállítási és számlázási adataidat ahelyett, hogy neked kelljen előtúrni bankkártyádat a táskád mélyéről és percekig pötyögni. A Magic Keyboardon mindig élvezet a gépelés ollós mechanizmusának köszönhetően – mindegy, hogy dolgozol, szórakozol vagy alkotsz. A billentyűk kényelmesek és csendesek, a Pro verzión található Touch Bar pedig rengeteg időt spórol meg neked azzal, hogy mindig az éppen legfontosabb parancsokat teszi neked elérhetővé.

touch_bar_01.png

Végezetül már csak az a kérdés, hogy melyik bírja tovább? A Pron akár 17 órányi vezeték nélküli internethasználatra van lehetőséged és akár 20 órányi filmlejátszásra az Apple TV appban, míg az Airrel mindezekre kicsit kevesebb időd jut: vezeték nélküli internethasználat akár 15 órán át, Apple TV appon keresztüli filmlejátszás akár 18 órán át.

Sikerült már választanod? ;) A MacBook Air-re még egy kicsit várnod kell, ellenben MacBook Pro-t már 3-féle színben is találsz nálunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr1217886537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása