Klaviatúra

5 dolog, amivel észrevétlenül kicsinálod a laptopodat

Tedd vagy ne tedd, ez itt a kérdés

2020. szeptember 16. - landcomputer

Te is lendületből lehuppansz a gépeddel az öledben az ágyra, ha home office-ról vagy filmnézésről van szó?  Előfordul, hogy az ebédedet vagy a napi nasidat a géped előtt fogyasztod el? Ha úgy érzed, forrósodik a laptopod, aládobsz egy éppen a kezedbe akadó füzetet és probléma megoldva?

Mivel sosem lehet eléggé elővigyázatosnak lenni, az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan rossz szokást, amivel szépen lassan halálba küldheted a laptopodat úgy, hogy közben nem is tudsz róla.

laptopcikk.jpeg

 

1. Párnán, ágyban, ölben használod a laptopodat

Köztudott, hogy a hő a laptopok egyik legnagyobb ellensége, mégis bevett szokás, hogy az ágyban kényelmesen hátradőlve, ölben használjuk a készüléket. A jelenség nem meglepő, hisz a laptop neve is azt jelenti, hogy ölbe való, ölbe vehető – azonban sajnos ez sem a gépünk jólétének, sem pedig a mi egészségünknek nem tesz túl jót. Ha párnán vagy ölben laptopozunk, akadályozzuk a levegő szabad áramlását és a hő távozását, így értelemszerűen növeljük a túlforrósodás esélyét – nem beszélve arról, mennyi porszem és szösz kerülhet ezáltal a gépezetbe. Bár tény, hogy összességében ez egy lassú folyamat, a vége sajnos mindig ugyanaz: a laptop idegesítően kezd el zúgni, forrósodni, néha ki is kapcsol, ha pedig nem kezeljük időben a problémát, a fekete képernyő és a végleg be nem kapcsolás lehet a végszó. 

2. Második étkezőasztalnak tekinted a készüléket

Ez a jelenség gyakran kapcsolódik az előzőhöz: ha már elhelyezkedtünk az ölünkben a laptopunkkal, jöhet is egy kis popcorn, egy kis édesség és indulhat a filmnézés! Ugyanígy előfordul, hogy munka közben, a gép fölött döntünk úgy, hogy két e-mailváltás közben bedobjuk gyorsan az ebédünket, amit leöblítünk egy kis üdítővel. Talán senkinek sem kell megmagyarázni, milyen végzetes következményei lehetnek annak, ha ráborul az ital a készülékre: jobb esetben megúszod a dolgot egy szervizlátogatással, ahol kitisztítják a gépet, rosszabb esetben a nedvesség leszivárog a drágább alkatrészek közé és hazavágja az adattárolót vagy a grafikus vezérlőt. Rossz hír azonban, hogy a látszólag ártatlan dolgok, mint egy-egy elejtett morzsa is okozhatnak nagy károkat: akárcsak az apró szöszök, a lehulló kajadarabok is taccsra vághatják a gép hőelvezető rendszerét.

laptopcikk.jpg

3. Nem megfelelően hordozod

A laptop legnagyobb előnye a hordozhatósága, ami sajnos gyakran a vesztét is jelenti. Az egyik gyakori probléma, hogy a készülékünket nem a megfelelő táskákban szállítjuk, hanem csak bedobjuk a kezünkbe akadó válltáskába, vagy az előző, (nagyobb) készülékünk hordozójába. Ezzel pedig sikerül egy csomó megrázkódtatásnak kitenni a gépünket: mindamellett, hogy szegényt folyamatos testmozgásra kényszerítjük a táskánkban, védtelenné válik az ütésekkel szemben és még a rázúduló por- és koszréteggel is meg kell küzdenie.

4. Azt gondolod, hogy a géped egy atlétikai bajnok

A másik gyakori jelenség, hogy a készülékünkre úgy tekintünk, mint egy könnyű, ám strapabíró szerkezetre, amit az asztalról egy laza mozdulattal átemelünk a kijelzőjénél fogva az ágyunkra, esetleg lehajítjuk a kanapéra és lám-lám, a gép áthelyezése máris megoldva. Jó észben tartani, hogy a gépünk nem egy atlétikai bajnok karcsú testtel és rugalmas izomzattal: sőt, épp ellenkezőleg! Sajnos általános tendencia, hogy minél kisebb és könnyebb egy készülék, annál jobban megviselik a gondatlan használat következményei. Épp ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: mindamellett, hogy a merevlemez olvasófeje is könnyen megsérülhet egy-egy bátor manőver közben, gyakran a burkolat megrepedése, a hátlap törése is a rossz értelemben vett „lazaságunk” következménye.

laptophiba.jpg

5. Túlterheled a laptopod agyát

Veled is előfordult már, hogy belassult a géped, esetleg már az is több percig tartott, amíg bekapcsolt? Ha nem, akkor szerencsésnek mondhatod magad, azonban az átlagfelhasználó életében általában eljön az a pillanat, amikor azzal szembesül, hogy a gépe már nem hozza azt a sebességet, mint újkorában. Természetesen a probléma oka nem kizárólagosan belül keresendő, hiszen a fentebb említett rossz szokásokkal is nagyban hozzájárulhatunk gépünk belassulásához, azért néha nem árt a készülék agyát is megtisztítani felesleges fájloktól és a nem használt programoktól. Lehet bármilyen erős a processzorunk és bármilyen sok memóriát szerelhetünk a laptopba, mindez mit sem ér, ha a rosszul telepített programok és a zsúfolt merevlemez lelassítják a működését. Mindemellett nem árthat, ha időnként a gépünk biztonsági rendszerét is felülvizsgáljuk: egy kéretlen vírus ugyanis nemcsak lassítja a rendszert, de akár a Windows teljes leállását is okozhatja.

laptopszerviz2.jpeg

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy számos módja van annak, ha halálsorra szeretnénk küldeni a gépünket – és akkor a nem megfelelő tisztítást vagy a helytelen töltést még nem is említettük. Ha azonban nem vagyunk mániákus laptopgyilkosok, érdemes felhagyni a kártékony szokásokkal. Ha pedig mégis megtörtént a baj, jobb minél gyorsabban egy szervizhez fordulni, és szakszerűen kivizsgáltatni a problémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr5816203468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása