Klaviatúra

Új generációs grafikus processzorok az Inteltől

Az első versenyképes szárnypróbálgatások

2022. április 11. - landcomputer

Piacra kerültek az első, Arc-sorozatú grafikus vezérlőchipek a sokak által már jól ismert nemzetközi vállalattól, az Inteltől. A grafikus vezérlők kategóriájában ezek számítanak az eddigi legkomolyabb próbálkozásoknak – ezzel hivatalosan is egy teljesen új fejezetet nyitva a chipgyártó GPU termékkínálatában.

Alig két hete, nagyjából március vége óta kaphatóak a boltokban azok a notebook-ok és laptopok, amelyek már ezzel a típusú chippel rendelkeznek. Az NVIDIA-tól és az AMD-től későbbiekben várható hasonló megoldásainak edzett versenytársául szánja ezeket a processzorokat az Intel már most, pedig a sorozat jelenlegi két tagja még csak legjobb esetben is egy visszafogott ízelítőnek számít azzal kapcsolatban, hogy milyen nagyszabású tervekkel fogja a chipgyártó letámadni a piacot.

A vállalat bevallása szerint „csak” az egy évvel ezelőtt megjelent Iris Xe integrált grafikus megoldás kétszeresét éri el ez a nemrégiben piacra dobott grafikus processzor. Az ennél nagyobb teljesítményű chipekre legalább nyárig kell majd várni. Ezek az Arc-5 és Arc-7 sorozatok továbbra is elsősorban notebook-okba és laptopokban lesznek szánva.

irisxe_01.jpg

A jelenlegi új termékkínálat egyelőre két résztvevőből áll, az A350M és az A370M GPU-ból. Az elsődleges különbség abban mutatkozik meg, hogy az előbbi 6 Xe-magot és ray-tracing egységet tartalmaz, az utóbbi pedig valamivel többet, pontosabban 8-at. Cserébe az A370M teljesítménye 35-50 W, míg az A350M-nél kevesebbel, 25-30 Wattal kell számolni.

intelgrafikus_01.png

Még nem tudni - hiszen az Intel diszkréten hallgat róla -, hogy ezeknek az új, belépőszintű grafikus processzoroknak a teljesítménye hogyan viszonyul majd a konkurenciák későbbi megoldásaihoz. Ezzel ellentétben az már tisztázva lett, hogy a mostani szárnypróbálgatással nem letarolni szeretnék a piacot, viszont a jövőre való tekintettel az Arc szériával kapcsolatban a lécet minél magasabbra kívánják majd tenni. Ne felejtsük el, hogy volt már egy úgymond nulladik szárnypróbálgatásuk is 2007 és 2010 között. Az Intel Larrabee ugyan ki lett fejlesztve, de piacra már nem dobták. A diszkrét grafikus kártyára vonatkozó tervek még akkoriban lettek lemondva a chipgyártó által, mert nem tudtak olyat gyártani, amely versenyképes lett volna az AMD és az NVIDIA annak idején meglévő GPU-jaival a játékok terén.

intellarrabee_01.jpg

A cég más területeken is tevékenykedik, hiszen még februárban bejelentették, hogy megkezdték a harmadik generációs Arc GPU-k (Celestial) architekturális tervezését. Az éppen piacra kerülő első generáció az Alchemist elnevezést kapta, míg a második generáció - ami már javában készül – a Battlemage-et, amiknek köszönhetően könnyedén érezhetjük úgy magunkat, mintha visszamentünk volna az időben 2010 környékére, amikor még az Elder Scroll szériához és a Dragon Age-hez hasonló fantasy témájú játékok voltak közkedveltek.

Ez még mindig nem minden, ugyanis mindeközben a vállalatnál már javában zajlik egy új, az Arc GPU-khoz kapcsolódó szolgáltatás fejlesztése is. Annyit már tudunk, hogy a program a „Project Endgame” elnevezést kapta, de konkrét részleteket még továbbra sem közöltek.

Árakat még nem tudni, így a vásárlók egyelőre nem tudják mérlegelni, mit és mennyiért vennének, de a gyakorlati tesztek megjelenését mi is kíváncsian várjuk, hogy pontos véleményt tudjunk majd alkotni közismert játékok és népszerű alkalmazások tekintetében. Addig is csekkold jelenlegi processzor kínálatunkat, hiszen nálunk garantáltan megtalálod magadnak a megfelelőt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr8217804643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása