Klaviatúra

Felesleges luxus vagy hasznos segítség a mindennapokban?

HidrateSpark V3, az okos kulacs

2022. augusztus 08. - landcomputer

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy létezik már olyan kulacs - pontosabban okos kulacs -, ami figyeli helyetted a napi folyadékbeviteledet és még figyelmeztet is, ha keveset ittál?! Bizony, nem csalás, nem ámítás – megérkezett a HidrateSpark V3, ami lényegében egy Bluetooth segítségével és színes fényjelzésekkel kommunikáló okos kulacs.

hidratespark_v3_01.jpg

Nem telik el úgy nyár, hogy ne találkoznánk azzal a figyelmeztetéssel, hogy figyeljünk oda a napi folyadékbevitelünkre. Mivel az emberi test kétharmadát víz alkotja – de ebből folyamatosan veszítünk például izzadással vagy akár a kilégzésünkkel is – fontos odafigyelnünk arra, hogy bőségesen pótoljuk. Hiába határozza meg mindenki másképpen, hogy éppen 2.5, 3 vagy 3.5 liter vizet igyunk naponta, ez minden ember számára eltérő a valóságban. Nem csak életkortól vagy testalkattól függ, hanem az éppen aktuális egészségügyi állapottól vagy az egyéb körülményektől is, mint például az időjárás. Gondoljunk csak arra, hogy egy várandós hölgynek és egy újszülött csecsemőnek is teljesen más mennyiségű folyadékra van szüksége egy nap folyamán, arról nem is beszélve, hogy a nagy nyári meleg, egy huzamosabb ideig tartó betegség vagy már csak az intenzív sportolás is képes akár a duplájára megnövelni a szervezeted számára szükséges napi átlagos vízfogyasztásodat.

viz_01.png

A legújabb kutatások szerint a mindenki számára „átlagosan” elmondható, megfelelő napi folyadékbevitel 1 liternek felel meg 25 kilogrammonként, tehát egy átlagos, 75 kg súlyú felnőtt esetében ez napi 3 litert jelent, de itt jön a képbe az is, hogy a folyadékszükségletet nem mindig 100%-ban folyadék formájában vesszük magunkhoz, mindössze csak kb. a 70-80%-át, 20-30%-át pedig általában táplálékkal. Na de ezek után, ennyi információ fényében ki képes ezt követni egy rohanós nap folyamán, hogy éppen hol jár a napi folyadékbevitelével? Egyszerűnek tűnhet a matek és számos applikáció is a rendelkezésünkre áll, ami majd számolja ezt helyettünk, de akkor meg azt kell észben tartanunk, hogy ha megiszunk egy pohár vizet, ami kb. 2-3 deciliter, akkor már nyúlhatunk is telefonunkért és pötyöghetjük be az applikációba a megivott mennyiséget… köszönjük, inkább nem.

appok_01.png

A termék ránézésre egy átlagos kulacs – bár abból is inkább a dizájnosabb fajta. Jelenleg fekete, kék és narancssárga színekben érhető el. Átmérője kb. 7 cm, magassága 27 cm, tárolókapacitása pedig 592 ml, tehát biztos, hogy aki OCD-s, az rosszul lesz ezektől a paraméterektől, ugyanis eléggé szürreálisak a megszokott 350/400/500 ml-es kulacsokhoz képest. A palack érdemi része tritán műanyagból készült, amely kellemes tapintású, de mosogatógépben egyáltalán nem tisztítható – ellentétben a kupakkal és az alsó gyűrűvel, amik nem ebből az anyagból készültek. Forró italok tárolására sajnos nem alkalmas, viszont a hideg italok hűvösségét képes 3-4 órán keresztül is megtartani, így ez abszolút egy nyárra készült okoskütyü.

hidratespark_v3_02_1.jpg

Az okos kulacs „lényege” a belsejében található, ami tulajdonképpen egy ledekkel tarkított rúd. Ez egyben egy mérőegység és egy Bluetooth-alapú kommunikációs eszköz is. Működéséhez mindössze egy darab laposelemre van szükség, pontosabban egy CR2477-es típusúra (de ezt első körben kapunk hozzá a gyártótól), valamint az iOS és Android rendszerekre egyaránt elérhető HidrateSpark elnevezésű alkalmazásra. Rövid párosítás után a szoftvernek viszonylag sok hozzáférésre van szüksége, de mondhatni csak a még jobb használati élmény érdekében. Ilyen például a helyadat is, amire azért van szüksége, hogy az ott éppen aktuális időjárást is figyelembe vegye – mert ugye, mint megírtuk, ez is egy fontos tényező, ami képes befolyásolni a szükséges napi folyadékbevitelünket.

hidratespark_v3_02.jpg

Funkcionalitása egyszerűbb, mint azt gondoltuk volna: az applikációban láthatjuk saját napi folyadékbeviteli célunkat, aminek elérésében a kulacs fényjelzésekkel és okostelefonra küldött értesítésekkel fog segíteni. Vízfogyasztási szokásaink naplózásra kerülnek, így bármikor visszanézhetjük, de az adatokat más platformokra is át lehet szinkronizálni: ilyen például a sokak által jól ismert Apple Health, a Google Fit és a Fitbit, továbbá ezek mellett a Withings Health Mate, a Garmin Connect és az Under Armour Map My Fitness is.

hidratespark_v3_04.jpg

Aki nem sajnál súlyos összegeket egy kulacsra, sőt inkább az elérhető színek helyett a hagyományos, rozsdamentes acél külsőt preferálná, annak sem kell aggódnia. Néhány ezer forintért plusz ráadásban már ez is kapható a színesek helyett. Nálunk ugyan még nem, de ha érdekel az okoskütyük világa, ami hasonló módon könnyíti meg a mindennapjaidat, nézz szét ajánlataink között és találd meg számodra a megfelelőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr4617903393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása