Klaviatúra

5 dolog, amiben jobb az iOS az Androidnál

2020. október 12. - landcomputer

Mióta okostelefon az okostelefon, azóta folyamatosan fellángolnak heves viták azzal kapcsolatban, hogy melyik márka, melyik modell, vagy épp milyen mobil operációs rendszer a jobb, erősebb, praktikusabb, tutibb, menőbb.  A békés együttélés hiányában az iPhone-ok és más telefonok tulajdonosai a kezdetek óta serényen és rendíthetetlenül ekézik egymást, mára pedig az iPhone-birodalom számára egyetlen komoly ellenfél, az egyre népszerűbb és feltörekvőbb Android maradt.

androidpit-ios-vs-android-0121-w810h462.jpg

A kép forrása: nexpit.com

Az alábbi cikkben nem kívánunk igazságot tenni a két fél között, hiszen mindkét rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A következőben azt az 5 előnyt szeretnénk bemutatni, ami miatt úgy gondoljuk, hosszútávon jó vásár lehet egy iPhone: mutatjuk, mik azok a funkciók, amikben jobb az iOS az Androidnál.

Gyorsabban elérhető alkalmazások

A legtöbb fejlesztő úgy dönt, hogy először kiadja az alkalmazását az iPhone-on és iPaden, és csak egy idő után futtatja azt Android-on. Tudtad például, hogy Instagram már több mint egy éve elérhető volt az iPhone készülékeken, mire végre letölthetővé vált az Android számára is? Elemzések szerint ennek a jelenségnek az egyik oka az lehet, hogy az eleve drágább készüléknek számító iPhone tulajdonosai jellemzően szívesebben fizetnek appokért, vagy az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokért, ezért a fejlesztőknek jobban érdekében áll iOS alá elkészíteni a programokat, és várni a bevételre. Ezen kívül az iOS-ban, szemben az Androiddal, átláthatóan, egymás alatt fel vannak sorolva az alkalmazások és a tárhely igényük (mely az iOS 13 megjelenése óta még kisebb, mint eddig), míg a másik rendszerben csak hosszas keresgélés után tudod megtalálni ezt a funkciót. Ráadásul az Android esetében az appok letöltése is gyakran szolgáltatófüggő, az pedig már csak hab a tortán, hogy az előre feltelepített és törölhetetlen alkalmazások feleslegesen sok tárhelyet elfoglalhatnak a telódban.

Gyors iOS frissítések

Az iPhone felhasználókat gyors és gyakori frissítésekkel szolgálja ki az Apple, függetlenül attól, hogy milyen szolgáltatóval rendelkeznek. Ezzel szemben az Android frissítések több hónapig is várathatnak magukra, mire minden készülékre megérkeznek. Pont ezért egy iPhone-tulajnál jellemzően a legfrissebb rendszer működik, míg egy droidos futtathat 4.x-től 11.x-ig bármit, ahogy épp a gyártó, na meg a felhasználó kedve tartja. Ez egyrészt biztonsági okokból aggályos, másrészt a fent említett app-kínálatot is befolyásolja, hiszen egyszerűbb alkalmazást fejleszteni egy olyan platformra, ahol tudjuk, hogy mindenki ugyanazt a változatot használja.

iphone-apps-3.jpg

A kép forrása: istyle.com

Optimalizáltabb rendszer

Az iOS-es rendszerek zártak, amely egyszerre jelent előnyt és hátrányt a konkurenciához képest. Ez azt jelenti, hogy egy iPhone-ra elkészített alkalmazás gyakorlatilag mindig hiba nélkül működik az adott készüléken, viszont a zárt rendszerből adódóan valamelyest lekorlátozza a felhasználót. Például bizonyos programok használatát nehéz megkerülni, hisz ezek előnyt élveznek a fejlesztés során, ebből kifolyólag egy iOS-es mobilt kevésbé lehet testre szabni. Cserébe viszont az iPhone sokkal megbízhatóbb Androidos vetélytársánál, jellemzően ritkábban fagy le a rendszere, és mivel az iPhonok utolsó 4-5 generációjára már egyszerre érkezik a legfrissebb iOS verzió, így sokkal egységesebb és optimalizáltabb rendszert kapunk, mint az Android esetében.

Széleskörű kompatibilitás

Az iOS egyik hasznos tulajdonsága, hogy a Handoff alkalmazás segítségével képes összekapcsolni az almás okoseszközeinket egymással. Mivel az iPhone tulajdonosok nagy része más eszközök terén is Apple terméket választ, ez kifejezetten jól kihasználható funkció számukra: legyen szó akár filmnézésről, akár dokumentumkezelésről, a megkezdett munkafolyamat kényelmesen folytatható a másik eszközről, mondjuk egy iPad-ról vagy egy MacBook-ról.  Ehhez képest egy androidos telefon és egy androidos tablet ugyan látja egymást, de nem kínál olyan összehangolt kompatibilitást számunkra, mint az iOS rendszerek.

zu9vbrtjs7uwj0xjojgvig_funkcia-continuity.jpg

A kép forrása: apple.com

Nagyobb biztonság

Az okostelefon piacon nem az iOS a legelterjedtebb platform – és ennek megvan a maga biztonsági előnye. Ha az Android a legbiztonságosabb rendszer lenne is a piacon, a Google számára akkor is szinte lehetetlen vállalkozást jelentene minden egyes biztonsági rést betömködni. A legelterjedtebb platformok veszélye, hogy fokozottan célpontjává válnak a támadásoknak – mindez azonban nem jelenti azt, hogy az iPhonok irányába nem történnek hasonló próbálkozások. De vajon miként próbálja megvédeni felhasználóit az Apple? Nézzük csak például az alkalmazások használatát! Az App Store-ba feltöltött tartalmak minden esetben vizsgálaton esnek át, mielőtt nyilvánossá és letölthetővé válnak – pont ezért akár két hétbe is eltelhet időnként, hogy valami kikerüljön. Ezzel szemben a Google-nél jóval gördülékenyebben mennek a dolgok: egy-egy feltöltés akár már pár óra alatt is megjelenhet. Nem beszélve arról, hogy a Google úgy tervezte meg az Androidot, hogy maximálisan nyitott és rugalmas legyen: sajnos ennek nemcsak a fejlesztők, de a hackerek is „méltán” örülhetnek…

A másik kiemelkedő biztonsági intézkedés az Apple részéről a lopások elleni védekezés: a tolvajok ellehetetlenítése érdekében az Apple olyan beépített funkciókkal ruházta fel az iOS-t, mint az Activation Lock, ami azért felel, hogy csak a felhasználója tudja működésbe hozni az iPhone-ját. De érdemes szót ejteni a Find My iPhone funkcióról is, ami segítségével egy másik iOS eszközön vagy az iCloud.com-on keresztül tudjuk kinyomozni eltűnt vagy eltulajdonított telefonunk hollétét.

cara-find-my-iphone.png

A kép forrása: medium.com

Összességében tehát elmondhatjuk, van néhány praktikus tulajdonság és hasznos funkció, ami az iOS rendszer mellett szól. Az már egy másik kérdés természetesen, hogy mindez megér-e számunkra annyit, hogy egy komolyabb összeget rááldozzunk az okostelefon vásárlásra, hiszen mint ismeretes, az Apple telefonok nem a baráti árazásukról ismertek.

Ti melyik rendszerre esküdtök és milyen telefont használtok? Írjátok meg kommentben a véleményetek, illetve azt is, hogy, mit szerettek leginkább az általatok preferált operációs rendszerben.

androidvsios_feature.jpg

A kép forrása: forbes.com

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr2416236580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása