Klaviatúra

Hogyan varázsolj mutató- és hüvelykujjaddal

Csak Apple Watch Series 9 használóknak!

2023. szeptember 18. - landcomputer

Az iskolakezdési hajrá után más került az első őszi hónap középpontjába – egészen pontosan a szeptember 12-ei Apple esemény, a Wonderlust, amelyen a világhírű vállalat hivatalosan is lerántotta a leplet újdonságairól. Azóta a csapból is az iPhone 15-ös széria folyik, de az okosórára se felejtsünk el egy pillantást vetni.

apple_watch_series_9_01.png

Elérkeztünk az eddigi legerősebb chiphez az Apple Watch történetében, aminek hála az óra jóval sokoldalúbb és gyorsabb elődeihez képest. Egy új vezérlési kézmozdulattal lett gazdagabb, méghozzá az ujjak dupla összekoppintásával. Ez lényegében annak köszönhető, hogy az új kétmagos CPU 5,6 milliárd tranzisztort tartalmaz, ez pedig 60%-kal több, mint az S8 chipben találhatók száma. Első hallásra nem tűnik annyira fontos újításnak, viszont gondoljunk csak bele, hogy ez milyen hasznos lehet majd a mindennapok során. Ha tele a kezünk és éppen a bevásárlást cipeljük akkor is gond nélkül fogadhatunk hívást, edzés közben nehézségek nélkül indíthatunk/szüneteltethetjük le a zenét, sütés-főzés közben maszatolás hiányában nyithatunk meg egy értesítést vagy akár kisbabával a karunkon is képesek leszünk üzenetet küldeni a kijelző érintése nélkül.

apple_watch_series_9_02.png

Az óra fejlett kijelzőrendszere 2000 nitre képes növelni a fényerőt, ami az előző, 8-as széria értékének konkrétan a kétszerese, így ragyogó napsütésben is könnyebben lesz olvasható. Ellenkező, félhomályos helyzetben, például moziban ülve 1 nites minimum fényerőre is képes. Ha már a kijelzőnél tartunk, akkor illik megemlíteni a watchOS 10-et, ami minden eddiginél jobban kihasználja a kijelzőt. Lényegében az összes app egy teljes újratervezésen esett át, hogy az óra viselőjének még több mindent lehessen átlátnia egy szempillantás alatt.

apple_watch_series_9_03.png

A készítők most sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a látással és mentális egészséggel kapcsolatos hasznos adatok figyelemmel kísérésére, a testi és lelki folyamatok egészségének érdekében. Az órád még a szívedre is figyel, hiszen az EKG appal képes EKG-t készíteni, a Pulzusszám app pedig azonnal értesít, ha kiugróan magas vagy alacsony a pulzusod, esetleg szabálytalan a szívritmusod. Véroxigénszintedet is bármikor mérheted vele, de alapvetően is mérés alatt áll a háttérben folyamatosan, ezeket az adatokat pedig bármikor áttekintheted. Az Alvás appal azzal is képben leszel, mennyi időt töltöttél el REM-fázisban, felületes vagy mély alvásban, illetve ébren. A testhőmérsékletet is figyeli, így a Cikluskövetés erre alapozva tudja visszamenőleg megbecsülni a peteérés idejét, ami hasznos lehet családtervezés szempontjából. Mindezek mellett a Tudatosság appba feljegyezheted, mikor hogyan érzed magad, pillanatnyi érzéseidtől kezdve egészen az egész napi hangulatodig bezárólag.

apple_watch_series_9_04.png

Meditálsz? Piláteszre készülsz, vagy csak erősítésre? Ha már az egészségnél tartunk, akkor fontos azt is megemlíteni, hogy bármilyen edzésre is készülsz biztos megtalálod az órádon és közben folyamatosan láthatod az összes motiváló mérőszámot. A gyűrődést szó szerint nagyon bírja, hiszen az óraüvegnek, a strapabíró formának és a sík alapnak köszönhetően ellenáll a repedéseknek és ráadásul 50 méterig vízálló.

apple_watch_series_9_05.jpg

Az esésészlelésnek és az ütközésészlelésnek köszönhetően nagyobb esés okán bekövetkezett mozgásképtelen állapot esetén, illetve súlyos autóbaleset után a segélyhívást automatikusan indítja az óra. Elküldi a diszpécsernek a tartózkodási helyedet és az általad beállított, vészhelyzetben értesítendő kontaktszemélyeknek is jelez.

apple_crash_detection.jpg

Az Apple 2030-as célja a karbonsemlegesség, amely a kibocsátott szén-dioxid és a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége közötti egyensúly megvalósulását takarja. Ehhez még hosszú út vezet, de az első lépést már megtette a vállalat, hiszen már meg is érkezett az első termék: mostantól karbonsemleges tok-óraszíj kombinációk is választhatók. A Kárpát-medence közepén élve nem érint minket annyi szélsőséges időjárási jelenség, mint más országokat, de az éghajlatváltozás már most is óriási hatással van az egész világra. Gondoljunk csak az egyre gyakoribbá váló aszályokra, hőhullámokra, heves esőzésekre és árvizekre, illetve földcsuszamlásokra, amik miatt hétről-hétre borzasztó hírekkel találjuk szemben magunkat. A tempósan változó éghajlat következményeihez tartozik a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása és a biológiai sokféleség csökkenése is, amikre az „átlagembernek” nem feltétlenül van rálátása, így nem egyszerű felfogni és helyén kezelni ezt a problémát. Emiatt az EU is vállalja az európai klímarendeletben, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) véleménye szerint pedig az 1,5 Celsius-fokra való korlátozás az egy biztonsági küszöbérték, aminek elérése elengedhetetlen a 21. század közepére. Ez a cél szerepel a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban.

apple_carbon_neutral_01.png

Szeptember 22-től már nálunk is elérhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr118216865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása