Klaviatúra

Szemet kápráztató dizájn, környezettudatos tervezés

Ismerd meg a legújabb 24 hüvelykes iMac-et

2022. március 03. - landcomputer

Ha eddig a tökéletes számítógépet kerested a nehéz hétköznapokra, van számodra egy jó hírünk – megtaláltad. Ebben a modellben minden fellelhető egybeépítve, ami a legjobb az Apple-ben.

A teljes megújulás az M1 chipnek köszönhető, ami a Mac valaha volt első rendszerchipje. Ebben a központi vezérlőegységben egyesül a processzortól kezdve a memórián át egészen a grafikus egységig minden és még rengeteg más is. A számítógép szinte teljes egészében eltűnik a hatalmas, de vékony, 11.5 mm-es kijelző mögött. A súlya kevesebb, mint 4.5 kg, ami egy pc esetében kész csoda. Ezt egy letisztult dizájnú, stabil állvány tartja. Ilyen kevés helyet még egy számítógép sem foglalt soha az emberiség történetében. Rengeteg színből választhatunk kedvünk szerint, legyen az zöld, sárga, narancs, rózsaszín, lila, kék vagy a hagyományos, de jól bevált ezüst. A mágneses csatlakozó és a szőtt borítással bevont töltőkábel színben tökéletesen passzol a számítógép többi részéhez.

appleimac24huvelykes_01.jpg

A 4.5K-s Retina kijelző már az első pillanattól kezdve magával ragad élességének és bámulatos részletességének köszönhetően. A P3 színtartomány még egymilliárdnál is több színnel kelti életre a képet – teljesen mindegy, hogy dolgozol vagy éppen a kedvenc sorozatodat, filmedet nézed, esetleg több száz lap van egyszerre megnyitva a böngészőben – igen, erre is képes. A Safari minden eddiginél gyorsabban fut rajta, így nem kell aggódnunk a megszokott multitasking során. A True Tone elnevezésű technológia a kijelző teljes színhőmérsékletét a környezeted fényeihez igazítja, a tükröződésgátló bevonatnak köszönhetően pedig minden sokkal pihentetőbb a szemnek, mint ahogyan eddig megszokhattuk. A FaceTime HD-kamera is 1080p felbontásban élvezhető. A képminőséget még ezen felül nagymértékben javítja az ISP, ami az M1 chip képjelfeldolgozó egysége. Ez számítási műveletek sokaságával javítja fel a videók képminőségét. Egy másodperc alatt felfoghatatlanul sok, billiónál is több műveletet végez a rendszer egyszerre, amiknek sokaságával minden egyes képpontot elemez, majd kijavít. A beépített Neural Engine helyreigazítja a fehéregyensúlyt és az expozíciót is, de ezek mellett a zajcsökkentéssel és a részletek kiemelésével sem nekünk kell manuálisan bajlódnunk.

appleimac24huvelykes_02.jpg

Az akusztika ugyan olyan káprázatos, mint a kijelző vagy a számítógép bármely más része. Dolby Atmos hangzás tölti be a teret, a mikrofonok pedig egyenesen stúdióminőségűek. Videochatelhetsz egy barátoddal vagy akár legújabb podcastedet, zeneszámodat is felveheted - biztos, hogy a hangod mindkét esetben kristálytisztán fog hallatszani. A rendszer hárommikrofonos, ami csökkenti a visszhangot és kiszűri a háttérzajt, így ugyan olyan jól fogjátok egymást hallani, mintha élőben beszélgetnétek. Az audiorendszer hat hangszórós, aminek köszönhetően nem fognak nem-kívánt rezgések keletkezni egy-egy mély basszus során, így a filmnézés és zenehallgatás új szintre emelkedik az iMac által – a mozizás élménye beköltözik az otthonodba.

appleimac24huvelykes_03.jpg

Az iMachez tartozó Magic Keyboard is lenyűgöző, ugyanis külön gomb áll rendelkezésünkre a „Diktálás”, illetve a „Ne zavarjanak” módhoz, az emojikról már nem is beszélve. A teljes szett – billentyűzet, egér és érintőpad – színben tökéletesen fog illeni az új számítógépedhez.

Ha mindez még nem lett volna elég meggyőző, akkor érdemes megismerkednünk a pc környezettudatos tervezésével. A tápcsatlakozó mágneseihez, a ventilátormotorhoz és a hangszórókhoz is újrahasznosított ritkaföldfémet használtak, továbbá még a csomagoláshoz is felelős erdőgazdaságokból származik a felhasznált, szűz farost.

Az alapprogramja a macOS Monterey, ami a világ eddigi legfejlettebb asztali operációs rendszere és ehhez társul az M1, ami pedig a legerősebb chip - mindkettővel ennél a modellnél találkozhatunk. A kettő együtt teljesen új szintre emeli a „teljesítmény” fogalmát. Sokkal dinamikusabban és gyorsabban fut a rendszer, mint azt eddig valaha megtapasztalhattuk. Szupergyors ébredés jellemzi alvó módból, az összes applikáció egy pislogásnyi időnél is kevesebb alatt indul el.

Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a mindenki által jól ismert és mára már tömegtermékké vált Apple telefonokkal? Szerencsére az iMac és az iPhone kölcsönösen erősítik egymást. A számítógép óriási képernyőjéről bármikor elérheted telefonod funkcióit, de ez visszafelé is működik: a telefonról is elérhetsz bármit útközben, amire szükséged lenne a számítógépről. A hívások és üzenetek elsősorban az iMacre érkeznek, az AirDropnak köszönhetően pedig villámgyorsan megoszthatod kedvenc fotódat, weboldaladat vagy egy fontos fájlt a közeledben lévő, bármilyen másik Apple eszközzel. Az Univerzális vágólap is óriási segítségedre lehet a mindennapok során, mert ezzel is bármikor átmásolhatsz fotókat, képeket vagy szövegeket az iPhone-odról az iMacedre.

appleimac24huvelykes_04.jpg

Összességében mi 5 csillagra értékeljük az új 24 hüvelykes iMac-et, hiszen ilyen nagy tudással és ennyi különleges opcióval nem igazán létezik más gép. Biztos lehetsz benne te is, hogy a mindennapokra – legyen szó munkáról vagy szórakozásról - ennél tökéletesebb társat nehezen tudnál magad mellé találni, bár egy misét a 27 hüvelykes iMac is megérne… ;)

appleauthorizedreseller_01.png

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr1417771178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása