Klaviatúra

Az Arctic folyékony fagyasztói

Liquid Freezer II 420 és 360 A-RGB

2023. október 30. - landcomputer

Ha egy teljesen új számítógép-konfiguráció összeállítására készülsz, akkor ugyan minden alkatrész helyes megválasztása lényeges, de mégis az egyik legfontosabb döntés a megfelelő CPU-hűtő megtalálása, főleg akkor, ha overclock-ot is tervezünk. A hűtés egyik meghatározó szempontja az, hogy képes legyen kezelni a legjobb CPU-k hőjét, miközben csendben is tartja az egész rendszert. Emellett még számos más mérvadó feltétel játszik szerepet, ilyen például a zaj és a méret is, ezen felül akár a világítás is. Aki szerelt már össze számítógépet vagy élete során legalább egyszer foglalkoztatta, hogy akár csak egy ventilátort is vegyen bele, annak valószínűleg nem fog ismeretlenül csengeni az Arctic, mint márkanév. Alacsony zajszintű PC-hűtők, ventilátorok és hőcsatlakozók, emellett kiváló minőségű monitortartók és fali konzolok vezető gyártója. Nézzük meg, mit is tud két, jelenleg közkedvelt számítógép hűtője, a Liquid Freezer II 420 és a 360 A-RGB.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_01.png

arctic_liquid_freezer_ii_360_a-rgb_01.png

Mindkettőről elmondható, hogy garantálja a kompatibilitást az AMD által 2022 év végén kiadott AM5 foglalathoz, ami a népszerű AM4 utódja. Annak érdekében, hogy a hőelvezetés optimális legyen, az Arctic kifejlesztett egy speciális rögzítőkészletet, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőlemez közvetlenül a CPU hotspotja fölé kerüljön. A Liquid Freezer II sorozatot számos alkalommal tesztelték független értékelők és kivétel nélkül dicsérték nem csak a teljesítményét, hanem a csendességét és az árát is. Minden elvárást felülmúlt és egy teljesen új mércét állított fel a kompakt vízhűtés terén, illetve elnyerte a legjobb CPU vízhűtőjének járó „European Hardware Awards 2022” díjat is.

european_hardware_award_2022_01.jpg

Az all-in-one hűtés a teljes hűtési igényeket könnyedén kielégíti, legyen szó akár a legerősebb Intel vagy AMD processzorokról. Több, mint 200 W elvezetendő hővel is könnyedén teljesít, ezért még extrém OC esetén is hűvösen tartható vele a CPU. Az új, P-szériás ventilátorok fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a ventilátorok a beszívott levegőt egy helyre összpontosítsák és a statikus nyomásnak köszönhetően több levegőt tudjanak átnyomni, miközben nem engedik a levegőt „kiszökni”.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_02.jpg

Sok versenytárs általános vízpumpát használ, de az Arctic mindent megtett azért, hogy kifejlessze a sajátját. Jogos a kérdés, hogy mi lett az eredmény? Csendesebb működés és nagyobb hatékonyság. A Liquid Freezer II ventilátoraihoz hasonlóan a vízpumpát is PMW-vezérlésű, tehát ennek megfelelően képes beállítani a fordulatszámot. A hűtőfelületet pedig jelentősen megnöveli a 38 mm vastagságú, nagy lamellasűrűségű radiátor, hiszen ez lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű víz használatát. Ez azért optimális, mert a víznek sokkal nagyobb a hőkapacitása, mint az alumíniumnak vagy a réznek és ez lassabb, akár 5 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet-emelkedést eredményez. A vízhűtési rendszer újratöltése miatt sem kell aggódni, hiszen a szálerősített 45 cm-es csövek hatékonyan megakadályozzák a hűtőfolyadék elpárolgását.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_03.jpg

Összességében ár-érték arányban mindkét Liquid Freezer nagyszerű választásnak bizonyul, hiszen alacsony áron magas teljesítményt nyújtanak. Előnyük még, hogy a 420 előre kábelezett – a ventilátorok és a kábelek már össze vannak kapcsolva -, ellenben az RGB-s verzióhoz szükség van +1 kábelre a világítás miatt. Talán egyetlen hátrányuk, hogy csak nagyobb gépházakba lehetséges mindkettőt beszerelni, kisebb gépházba a 240-es vagy 280-as verzió ajánlott. Te milyen számítógéphűtést használsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr8118246499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása