Klaviatúra

Így alakítsd át lakhelyedet okosotthonná néhány megfizethető lépésben

Okosotthon-kisokos röviden, kezdőknek: mit, hova, miért és mennyiből?

2022. június 13. - landcomputer

Az elmúlt néhány év során nagyot változott a világ. Szinte mondhatjuk azt is, hogy teljesen kifordult önmagából. A közelmúlt történései alapjaiban változtatta meg az otthonról alkotott képünket.

A bezártság miatti, négy fal között eltöltött idő és a rohanó világ, amelyben ma élünk egy maximálisan új szintre emelte környezetünk iránti igényünket. Egyre több olyan személyre szabott megoldásra vágyunk, ami kényelmesebbé teszi életünket. Manapság már nem csak az jellemző, hogy a párunktól, egy rokonunktól vagy egy barátunktól várnánk el, hogy ismerjen minket, hanem többségünk azt szeretné, hogy otthonunkkal is ilyen „viszonyba” kerüljünk. Ki ne vágyna okosotthonra, amely ismeri igényeinket és megkönnyíti mindennapjainkat? A számos elcsépelt, futurisztikus tematikájú film miatt sokan tarthatnak tőle, hiszen legtöbbször az áll a középpontban, hogy a technológia gonosszá válik és az emberek ellen fordul, de azért ennyire még ne rohanjunk előre.

gonosztechnologia_01.png

De mit is jelent valójában az „okosotthon” és hogyan működik?

Az okosotthon lényegében nem kényelmet, hanem szabadságot ad számunkra. Az okosotthon lényegében egy olyan energiatakarékos koncepció, amely azért okos, mert olyan dolgokra tud aktívan figyelni, amikre igazából neked kellene, de ő helyetted cselekszik is. Mentesülhetsz mindenféle rutinszerű feladat elvégzésétől, mint például a lámpák le- és felkapcsolása, rendszeres porszívózás stb. Mindezzel nem csak időt spórolsz, hanem mentális energiát is, hiszen ezeket a feladatokat nem kell többé észben tartanod, vagyis a „háttérben futtatnod”. Biztos veled is előfordult már, hogy annyi minden járt egyszerre a fejedben, hogy hirtelen azt sem tudtad, mibe kezdj bele, de a stressz szépen lassan elöntött tehetetlenségedben és már koncentrálni sem bírtál semmire.

tennivalok_01.png

Az elmúlt 1-2 év során számos lakberendezési tárgyat és okosabbnál okosabb eszközt vásároltak az emberek, hiszen most semmi sem menőbb az okoskütyüknél és annál, ha úgy vásárolsz, hogy ki sem teszed a lábad otthonról. Idővel a legtöbb ember azonban átlátta, hogy otthonunk kényelme manapság már nem egy komfortos kanapéban vagy egy kényelmes ágyban merül ki, hanem abban, hogyha a megvásárolt okoseszközök nem csupán porfogó tárgyak halmazát alkotják, hanem egy komplett, egymással kommunikáló ökoszisztémát. Ebbe a koncepcióba beletartoznak mind azok az okoseszközök, amelyek egy közös hálózathoz csatlakoznak valamilyen úton-módon – Wi-Fin, Bluetoothon vagy beépített SIM-kártyán keresztül, de ez már csak részletkérdés. Gyakran indokolt, hogy ezek egymáshoz is kapcsolódjanak abból a célból, hogy egyetlen applikációban összesítsék a használójukról tárolt, egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, például fitness-kütyük esetében. Az internet és az app önmagában még nem elég. A működés lényege az okoskütyükben megtalálható szenzorokban rejlik, hiszen ezek 0-24-ben figyelik nem csak a felhasználó, hanem az otthon vagy akár a külvilág állapotát is. Ebből következik az, hogy az otthon saját magát teszi komfortossá a beérkező adatok alapján személyre szabottan a benne élők számára.

okosotthon_01.png

Mennyire terjedt el az okosotthon hazánkban és külföldön?

Magyarországról sajnos elmondhatjuk, hogy a nemzetközi piachoz képest hatalmas lemaradásban van. A hazai okosotthon-piac még bőven gyerekcipőben jár, de remélhetőleg már nem sokáig az okostévé lesz a legközkedveltebb eszköztípus, ami leggyakrabban megtalálható az emberek otthonában. Külföldet tekintve a statisztika teljesen más. Amerikában az már egy jól kimutatható tény, hogy aki okosotthonban lakik, annak sokkal kevesebbet kell fizetnie az otthona biztosításáért. Ennek nagyon egyszerű magyarázata az, hogy az okosotthonok sokkal biztonságosabbak, hiszen jóval alacsonyabb az illetéktelen behatolások száma. Ebből kifolyólag a biztosítók nagyobb valószínűséggel csökkentik az ilyen otthonok díját és így már azt is elmondhatjuk, hogy ha ilyen lakásban vagy házban élünk, akkor ezzel még spórolunk is.

okosotthon_02.png

Mennyibe kerül egy okosotthon kialakítása?

Ha előbb már a spórolásnál jártunk, akkor ne felejtsük el azt se, hogy az okosotthonok energiatakarékosak is. Gondoljunk csak a fűtésre: általánosságban elmondható, hogy az emberek akkor kapcsolják be, amikor fáznak és akkor kapcsolják ki, amikor már melegük van. Mi sem egyszerűbb és logikusabb ennél. De hogyan működik a fűtés egy okosotthonban? Még egyszerűbben. A rendszer nem várja meg, hogy fázni kezdjünk. Folyamatosan figyelemmel kíséri a hőmérséklet változását és akkor kapcsolja be vagy ki a fűtést, amikor érzékeli, hogy valóban szükség van rá. Emellett azt is figyelheti, hogy egyáltalán otthon vagyunk-e, van-e értelme fűteni az otthont vagy mikorra fogunk hazaérni, mert a rendszer egy előre beállított időpontban már előre elkezdheti felmelegíteni a helyiségeket. Természetesen a legdrágább beépített okosotthon-megoldások közé tartozik a hűtés-fűtés felokosítása és ilyen még a redőnyök, árnyékolók, tűz- és füstjelzők átalakítása is. Nem milliós befektetésre kell egyből gondolni, apránként is el lehet kezdeni. Szerencsére nem egyszerre kell mindent beszerezned, de igazából nem is tudnád, hiszen egy okosotthon nem egy dobozos termék, amit rögtön készen veszel meg. Egy okosotthon különböző elemekből épül fel, ami sajátos igényeink alapján tevődik össze és huzamosabb időre van szükség ahhoz, hogy ez kialakuljon. Ez lényegében nem építkezés, hanem olyan, mint a lakberendezés.

okosotthon_03.png

Hogyan építs fel egy okosotthont?

A LandComputernél azért is fektetünk óriási hangsúlyt arra, hogy egyre több okoseszközt elérhetővé tegyünk vásárlóink számára, hogy akik nyitottak egy ilyen jellegű fejlesztésére, azok könnyedén, kevés pénzből is elkezdhessék ezt. Nem kell egyből hangvezérléssel működő óriási garázsajtókra és ablakokra, ajtókra gondolnunk – nyilván senki sem ezekkel indít. Összeszedtünk nektek néhány terméket helyiségekre lebontva, amik nálunk jelenleg beszerezhetők és ár-érték arányát, továbbá tudását tekintve tökéletesek ahhoz, hogy elindulj velük egy okosotthon kiépítésének hosszú útján.

NAPPALI/HÁLÓSZOBA:

A Xiaomi Mi LED 1S Asztali lámpa 4 különböző világítási móddal rendelkezik, amelyekről nem is gondolnánk, hogy mekkora segítséget nyújthatnak számunkra a mindennapok során: legyen szó munkára való fókuszálásról, pihentető olvasásról, számítógép melletti használatról vagy gyerekeknek szánt felhasználásról. Ezek automatikusan beállítják a színhőmérsékletet és a fényerőt, hogy a különböző tevékenységekhez a világítás a lehető legmegfelelőbb legyen. Támogatja az intelligens hangvezérlést is, hogy mindezt állíthasd a Google Assist, az Amazon Alexája vagy az Apple Homekit segítségével.

xiaomimiled1sasztalilampa_01.jpg

A Xiaomi Mi Okosórája egy jóval összetettebb okoskütyü, mint azt gondolnánk. Testreszabott „Good morning” rutinnal nem csak az időjárást, a híreket és az utazással kapcsolatos fontos tudnivalókat érheted el a reggeli készülődés közben, de saját naptáradat is. Kedvenc zenéidet, rádióműsorodat, filmjeidet vagy sorozataidat is streamelheted a tévédre hangvezérléssel, hiszen a Youtube Music és a Spotify is rendelkezésedre áll, továbbá az okosóra a Google Chromecast-tel is kompatibilis. Ha más okoseszközökhöz csatlakoztatod, akkor vezérlőközpontként is használhatod és akár alvó gyermekedet is ellenőrizheted a képernyőn vagy megnézheted, ki áll az ajtód előtt.
xiaomimiokosora_01_1.jpg

A Xiaomi Yeelight Indukciós töltős éjszakai fénye lényegében egy vezeték nélküli töltőpad és egy éjjeli fény kombinációja. Gyors töltésre képes (ha telefonod is támogatja ezt), az éjszakai fény pedig leválasztható távolabbi használatra, továbbá mágneses, így egyéb tárgyakhoz is könnyedén rögzítheted. Ezzel ellentétben a töltőpad úgy lett tervezve, hogy automatikusan kikapcsoljon, ha idegen fémtárgyakkal rendelkezik.

xiaomiyeelightindukciostoltosejszakaifeny_01.png

A Xiaomi Mi Hőmérséklet- és páratartalom-mérő észleli a hőmérséklet és páratartalom változásokat. Automatikusan bekapcsolja a fűtőtestet és a párásítót, ha szükség van rá és a Mi Home alkalmazásban beállítható, hogy ez a továbbiakban automatikusan működjön. A fürdőszobában is hasznunkra tud lenni, hogy időben kiszellőztethessünk vagy párátlaníthassunk, mielőtt a baktériumok megjelennének.

xiaomimihomerseklet-esparatartalom-mero_01.jpg

A Xiaomi Mi Okos párásítója tiszta és egészséges vízködöt biztosít a 4,5 literes víztartályával kb. 12-15 órán keresztül. 3 különböző fokozatban állíthatod be az elpárologtatott vízmennyiséget és érzékelőinek köszönhetően ezt a továbbiakban képes folyamatosan fenntartani. Távolról be- és kikapcsolható, időzíthető és állítható a Mi Home alkalmazáson keresztül, illetve részben hangvezérléssel is képes működni.

xiaomimiokosparasitoja_01.jpg

FÜRDŐSZOBA:

A Xiaomi Mi Okosmérlege képes pontosan rögzíteni minden testeddel kapcsolatos változást egészen 50 g pontosságig. Fitneszcéljaidat könnyebben teljesítheted, hiszen az Mi alkalmazással minden eredményt és időbeli változást a felhőben tárol. Segít megtalálni az ideális súlyodat figyelembe véve a magasságodat, életkorodat és minden egyéb szükséges adatot. Gyermekek, kisállatok és kisméretű tárgyak mérését is támogatja már 100 g-tól kezdve.

xiaomimiokosmerleg_01.jpg

A Xiaomi InFace MS2000 Szónikus arctisztító készüléke 5 beállítható móddal segít a mindennapos arcmosásban. Intelligens emlékeztetőmódja jelez a még jobb tisztítás érdekében, ha túl sokáig időzöl arcod egy pontján – így nem csak a bőrirritációt kerülheted el, hanem garantáltan nem fogod tudni rosszul használni.

xiaomiinfacems2000szonikusarctisztitokeszulek_01.png

A Xiaomi Mi S500 Elektromos borotvája kétrétegű pengét használ, amely a tényleges vágás előtt egy kicsit megemeli a szőrszálat, így pontosabb vágást biztosít a bőrhöz minél közelebb, ezzel egyidőben kevesebb nyomást gyakorolva a felhasználó bőrére.

xiaomimis500elektromosborotva_01.jpg

Vízszivárgás? Csőtörés? Legtöbben azt gondoljuk, hogy velünk ez csak nem történhet meg, csak nem lehetünk ennyire pechesek, pedig, de – bárkivel előfordulhat kivétel nélkül és sajnos utólag már hiába vagyunk okosabbak, ezekre előre kell gondolni. Ha már megtörtént a baj, akkor gyorsan kell cselekednünk. Az Eve Vízvédelmi rendszere nem csak villogó piros fénnyel és 100 dB-es szirénájával figyelmeztet, hanem ha távol vagy értesítést is küld okoseszközödre.

evevizvedelmirendszer_01.png

KONYHA:

A vízforraló manapság már annyira alapvető egy konyhában, mint a mikró vagy egy gofrisütő. Ki gondolná, hogy van okos verziója is? A Xiaomi Mi Okos vízforralójának melegen tartó funkciója aranyat ér – fenntartja a beállított hőmérsékletet akár 12 órán keresztül, így garantáltan tökéletes kávét, különböző teákat vagy babatápszert tudsz majd készíteni. A Mi Home alkalmazáson keresztül a kívánt hőfokon is bármikor változtathatsz.

xiaomimiokosvizforralo_01.jpg

A Xiaomi Mi Automata szappanadagolója hatékonyan elpusztítja a baktériumok 99,9%-át úgy, hogy az infravörös érzékelőtechnikával felszerelt készülék szenzoros adagolója érintés nélkül ad ki szappant egyenesen a kezedbe és semmit nem kell koszos kézzel összefogdosnod. Fürdőszobába sem utolsó.

xiaomimiautomataszappanadagolo_01.jpg

BIZTONSÁG:

A Xiaomi Mi Otthoni biztonsági kamerája tisztán rögzít minden képkockát a frissített HD, 3 millió pixeles, 2304x1296-os felbontású érzékelőjén keresztül még gyenge fényviszonyok között is. Két mikrofont használva támogatja a kétirányú hanghívást és lehetővé teszi további okoseszközök csatlakozását is – ilyen például a fentebb említett Xiaomi Okosórája is, amin keresztül valós időben nézheted a kamera képét.

xiaomimiotthonibiztonsagikamera_01.jpg

A Xiaomi Kamerával ellátott ajtócsengője nem csak intelligens arcfelismerésre képes, hanem az emberi alak beazonosítására is. IP 65 tanúsított módon időjárásálló, továbbá sokoldalú tápellátási móddal rendelkezik: akár USB-ről, hálózati adapterről vagy akkumulátorról szeretnéd üzemeltetni.

xiaomikameravalellatottajtocsengo_01.jpg

A Xiaomi Mi Mozgásérzékelője nem csak emberek mozgását detektálja, hanem állatokét is. 170°-os széles látószöggel rendelkezik, kis mérete és letisztult dizájnja jóvoltából diszkréten elhelyezhető a ház bármelyik helyiségében.

xiaomimimozgaserzekelo_01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr7117856783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása