Klaviatúra

Vizeken, völgyeken, hegycsúcsokon át gond nélkül elkísér

Apple Watch Ultra 2 – felnőtt a feladathoz

2023. szeptember 26. - landcomputer

Legutóbbi blogbejegyzésünkben nemrég alaposan körbejártuk, mitől is lett olyan nagyszerű az Apple Watch 9. szériája. Akinek ez nem lett volna elég, annak most figyelmébe ajánljuk az Apple Watch Ultra 2-t, aminek már a nevéből is arra következtethetünk, hogy brutál ultra lett.

apple_watch_ultra_2_01.png

„Masszívnak tűnik. Mert az is.” – olvasható az Apple hivatalos oldalán. Az iPhone 15 Pro és Pro Max-hoz hasonlóan az Ultra 2 anyagösszetételében is megtalálható a titán, hiszen a masszív ellenállást itt is ez az anyag adja, azzal a szuper tulajdonságával együtt, hogy korrózióálló. Kijelzőrendszerét tekintve míg az Apple Watch 9. szériájának legnagyobb fényereje 2000 nit (ami így is duplája az előző, 8-as széria 1000 nites értékének), addig az Ultra 2 esetében a vadonatúj S9 SiP chipnek köszönhetően a Retina kijelző csúcsfénye 3000 nit. Félhomályban szintén képes 1 nitre elhalványulni, sötétben pedig automatikusan bekapcsol az Éjszakai mód.
apple_watch_ultra_2_02.png

Legnagyobb újdonsága a narancssárga Művelet gomb, ami aranyat ér, hiszen így már csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle, mivel gyors fizikai irányítást ad a kezedbe számos funkcióhoz. Jelölj ki vele egy útpontot, indíts edzést vagy merülést, a gomb hosszú lenyomásával pedig a szirénát is aktiválhatod vészhelyzet esetén. A 86 decibeles hangjelzésnek köszönhetően 180 méteres távolságon belül is hallható lesz, ha bajba kerülsz. Az ezzel ellentétes oldalon lévő gomb is hasonlóan hasznos különböző biztonsági funkciók eléréséhez. Ilyen például az orvosi azonosítód megnyitása vagy a gombot hosszan lenyomva a segélyhívás indítása. Az óra keretéből minimálisan kiemelkedik, így kesztyűben is könnyen megtalálod majd a Digital Crown-nal együtt, mivel az nagy átmérővel és mély barázdákkal rendelkezik.

apple_watch_ultra_2_03.png

A 9-es szériához hasonlóan a kijelző vagy gombok megérintése nélkül is képes leszel kezelni az órát. Elég csak összekoppintani kétszer a mutató- és hüvelykujjadat, hogy hívást tudj fogadni, üzenetre válaszolni, időzítőt vagy zenét indítani és még számos más műveletet elvégezni gond nélkül akkor is, ha egyetlen szabad kézzel sem rendelkezel.

apple_watch_series_9_02.png

A készítők most is sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a testi és lelki egészséggel kapcsolatos, hasznos adatok figyelemmel kísérésére az egészséges életvitel érdekében. Edzés során az Apple Watch Ultra 2 képes csatlakozni kerékpáros kiegészítőkhöz, mint például a wattmérőkhöz, így jobban szem előtt tarthatod teljesítményedet még tekerés közben is. A Pulzuszónákból folyamatosan láthatod, milyen intenzitással edzel, ráadásul a rendszer automatikusan személyre szabja neked az edzési zónáidat az egészségadataid alapján, de természetesen te is beállíthatod magadnak ezeket. Kombinálhatod a futást, az úszást, a kerékpározást és bármilyen edzést, hiszen az Edzés app automatikusan felismeri, amikor sportot váltasz. Állíthatsz be tervezett időintervallumot akár táv megadásával is, valamint bemelegítéssel, pihenőidőkkel és levezetéssel is bővítheted az edzést. Kíváncsi vagy a lépéshosszodra, vagy a talajérintési idődre, esetleg a vertikális oszcillációdra? A futásdinamikai mutatókat is gond nélkül tálcán kínálja neked az Ultra 2.

apple_watch_ultra_2_04.png

Te bírni fogod a tempót? Mert az aksi biztosan. Nem kell majd a hátizsákos túrád első néhány órája után már rögtön azon aggódni, hogy lemerül az órád, hiszen akár 36 órát is képes kibírni normál használat során, alacsony töltöttségű módban pedig ennek akár a kétszeresét is. Edzéshez való használat esetén szintén Alacsony töltöttségű módban 17 óra a várható tartam. Bármilyen mély völgyeket vagy magas hegyeket akarsz meghódítani és akármilyen extrém hőmérsékleti viszonyok közé készülsz, akár víz alatt is, az Apple Watch Ultra 2 mindenre felkészült, hogy végig kísérjen utadon – felnőtt a feladathoz.
Kattints ide okosóra-kínálatunkért!

Hogyan varázsolj mutató- és hüvelykujjaddal

Csak Apple Watch Series 9 használóknak!

Az iskolakezdési hajrá után más került az első őszi hónap középpontjába – egészen pontosan a szeptember 12-ei Apple esemény, a Wonderlust, amelyen a világhírű vállalat hivatalosan is lerántotta a leplet újdonságairól. Azóta a csapból is az iPhone 15-ös széria folyik, de az okosórára se felejtsünk el egy pillantást vetni.

apple_watch_series_9_01.png

Elérkeztünk az eddigi legerősebb chiphez az Apple Watch történetében, aminek hála az óra jóval sokoldalúbb és gyorsabb elődeihez képest. Egy új vezérlési kézmozdulattal lett gazdagabb, méghozzá az ujjak dupla összekoppintásával. Ez lényegében annak köszönhető, hogy az új kétmagos CPU 5,6 milliárd tranzisztort tartalmaz, ez pedig 60%-kal több, mint az S8 chipben találhatók száma. Első hallásra nem tűnik annyira fontos újításnak, viszont gondoljunk csak bele, hogy ez milyen hasznos lehet majd a mindennapok során. Ha tele a kezünk és éppen a bevásárlást cipeljük akkor is gond nélkül fogadhatunk hívást, edzés közben nehézségek nélkül indíthatunk/szüneteltethetjük le a zenét, sütés-főzés közben maszatolás hiányában nyithatunk meg egy értesítést vagy akár kisbabával a karunkon is képesek leszünk üzenetet küldeni a kijelző érintése nélkül.

apple_watch_series_9_02.png

Az óra fejlett kijelzőrendszere 2000 nitre képes növelni a fényerőt, ami az előző, 8-as széria értékének konkrétan a kétszerese, így ragyogó napsütésben is könnyebben lesz olvasható. Ellenkező, félhomályos helyzetben, például moziban ülve 1 nites minimum fényerőre is képes. Ha már a kijelzőnél tartunk, akkor illik megemlíteni a watchOS 10-et, ami minden eddiginél jobban kihasználja a kijelzőt. Lényegében az összes app egy teljes újratervezésen esett át, hogy az óra viselőjének még több mindent lehessen átlátnia egy szempillantás alatt.

apple_watch_series_9_03.png

A készítők most sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a látással és mentális egészséggel kapcsolatos hasznos adatok figyelemmel kísérésére, a testi és lelki folyamatok egészségének érdekében. Az órád még a szívedre is figyel, hiszen az EKG appal képes EKG-t készíteni, a Pulzusszám app pedig azonnal értesít, ha kiugróan magas vagy alacsony a pulzusod, esetleg szabálytalan a szívritmusod. Véroxigénszintedet is bármikor mérheted vele, de alapvetően is mérés alatt áll a háttérben folyamatosan, ezeket az adatokat pedig bármikor áttekintheted. Az Alvás appal azzal is képben leszel, mennyi időt töltöttél el REM-fázisban, felületes vagy mély alvásban, illetve ébren. A testhőmérsékletet is figyeli, így a Cikluskövetés erre alapozva tudja visszamenőleg megbecsülni a peteérés idejét, ami hasznos lehet családtervezés szempontjából. Mindezek mellett a Tudatosság appba feljegyezheted, mikor hogyan érzed magad, pillanatnyi érzéseidtől kezdve egészen az egész napi hangulatodig bezárólag.

apple_watch_series_9_04.png

Meditálsz? Piláteszre készülsz, vagy csak erősítésre? Ha már az egészségnél tartunk, akkor fontos azt is megemlíteni, hogy bármilyen edzésre is készülsz biztos megtalálod az órádon és közben folyamatosan láthatod az összes motiváló mérőszámot. A gyűrődést szó szerint nagyon bírja, hiszen az óraüvegnek, a strapabíró formának és a sík alapnak köszönhetően ellenáll a repedéseknek és ráadásul 50 méterig vízálló.

apple_watch_series_9_05.jpg

Az esésészlelésnek és az ütközésészlelésnek köszönhetően nagyobb esés okán bekövetkezett mozgásképtelen állapot esetén, illetve súlyos autóbaleset után a segélyhívást automatikusan indítja az óra. Elküldi a diszpécsernek a tartózkodási helyedet és az általad beállított, vészhelyzetben értesítendő kontaktszemélyeknek is jelez.

apple_crash_detection.jpg

Az Apple 2030-as célja a karbonsemlegesség, amely a kibocsátott szén-dioxid és a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége közötti egyensúly megvalósulását takarja. Ehhez még hosszú út vezet, de az első lépést már megtette a vállalat, hiszen már meg is érkezett az első termék: mostantól karbonsemleges tok-óraszíj kombinációk is választhatók. A Kárpát-medence közepén élve nem érint minket annyi szélsőséges időjárási jelenség, mint más országokat, de az éghajlatváltozás már most is óriási hatással van az egész világra. Gondoljunk csak az egyre gyakoribbá váló aszályokra, hőhullámokra, heves esőzésekre és árvizekre, illetve földcsuszamlásokra, amik miatt hétről-hétre borzasztó hírekkel találjuk szemben magunkat. A tempósan változó éghajlat következményeihez tartozik a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása és a biológiai sokféleség csökkenése is, amikre az „átlagembernek” nem feltétlenül van rálátása, így nem egyszerű felfogni és helyén kezelni ezt a problémát. Emiatt az EU is vállalja az európai klímarendeletben, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) véleménye szerint pedig az 1,5 Celsius-fokra való korlátozás az egy biztonsági küszöbérték, aminek elérése elengedhetetlen a 21. század közepére. Ez a cél szerepel a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban.

apple_carbon_neutral_01.png

Szeptember 22-től már nálunk is elérhető!

PULSE és NITRO+

A legmagasabb szintű játékélményre tervezve

Nem telik el úgy hónap, de hét biztosan nem, (talán még egy nap sem), hogy ne kerülne a piacra egy újabb videojáték valahol a világon. Aki nem játszik ilyesmivel sűrűn, annak sem idegen a téma, hiszen szinte mindannyiunknak vannak gyerekkori emlékei különböző lövöldözős, nyomozós vagy versenyzős játékokról, ami akkor éppen lázban tartott minket. A világ azóta nagyot változott, így a játékok növekvő fejlettségével egyenesen arányosan nőtt a videojátékok szerelmeseinek igénye is.

videojatek_01.png

A számítógépes játékélmény alapvető eleme a videokártya, amelyre két erős opció a Sapphire Radeon RX 7800 XT Pulse Gaming 16GB GDDR6 és a Sapphire Radeon RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC 16GB GDDR6. A PULSE egy rendkívül erőteljes változat, ami számos újítást kínál a játékosoknak és a tartalomkészítőknek.

Kulcsfontosságú tulajdonságai:

Grafikus chip: Az AMD RDNA 3 architektúrájú grafikus chip rendkívül gyors és hatékony teljesítményt kínál, amely lehetővé teszi a valós idejű ray tracing használat és a magas felbontású játékok futtatását.

Memória: A 16 GB GDDR6 memória segítségével a legújabb játékok is gond nélkül futnak még magas felbontással is.

Képfrissítési ráta: A PULSE akár 144 Hz-es képfrissítést is támogat, ami abszolút gördülékenységet eredményez a játékokban. 8K esetén 60 Hz-re, 4K esetén 240 Hz-re számíthatunk.

sapphire_radeon_rx_7800_xt_pulse_gaming_16gb_gddr6_videokartya_07.png

A NITRO+ még inkább maximalizálja a teljesítményt és a hűtést, amiről fontosabb tulajdonságai is árulkodnak:

Tri-X hűtés: A Tri-X hűtőrendszer hatékony hőelvezetést biztosít, ami alacsony hőmérsékleten tartja a videokártyát még egy hosszabb játékszakasz során is.

ARGB világítás: A testre szabható és stílusos megjelenésért.

Boost órajel: A magasabb boost órajelű NITRO+ kihasználja a Radeon RX 7800 XT teljesítményt, így garantált a jobb játékélmény.

sapphire_radeon_rx_7800_xt_nitro_gaming_oc_16gb_gddr6_videokartya_06.png

Új videokártya vásárlása előtt a három legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Használati cél: Játékra tökéletes választás a PULSE és a NITRO+ egyaránt, viszont, ha professzionális munka a cél, akkor érdemes más típusúakat is megnézni.

Rendszerösszeállítás: Fontos, hogy a választott alkatrész illeszkedjen a már meglévő rendszerünkhöz, illetve legyen neki elég hely és tápellátás.

Költségvetés: Szinte minden esetben elmondható, hogy minél magasabb egy videokártya ára, annál jobb teljesítményt kínál, viszont bárhogyan is tekintünk rá, nem egy olcsó mulatság, így nem árt megtalálni a középutat az igényeink és a pénztárcánk között.

Te tudod már, milyen videokártyára van szükséged?

Az új generációs számítógépház

Lian Li LANCOOL 216 ARGB ATX

 A számítógépházak világában a választék még sosem volt olyan széles és változatos, mint napjainkban, bár ez szinte minden más alkatrészkategóriára is elmondható. Ha egyszerre vágysz a kiváló esztétikai megjelenésre, tökéletes funkcionalitásra és kifogástalan teljesítményre, akkor a Lian Li LANCOOL 216 mindenképpen megér egy misét.

lian_li_lancool_216_szamitogephazak_01.png

Első ránézésre egy általános házról beszélünk, ami a hagyományos fekete és fehér színekben kapható, viszont jobban megnézve hamar rájövünk, hogy mégsem annyira egyszerű darabról van szó. Mindenhol hálós panelekkel rendelkezik az optimális légáramlás érdekében: elöl, a tetején és a tápegység burkolatának oldalán is. Utóbbi eltávolítható, de egyben az oldalsó, edzett üvegpanel tartószerkezetének is fontos része, így óvatosan kell vele bánni.

lian_li_lancool_216_argb_atx_fekete_edzett_uvegu_szamitogephaz.jpg

Elöl 2 db 160 mm-es, hátul pedig 1 db 140 mm-es beépített ventilátorral érkezik. A nagyobbak két csatornás LED-del rendelkeznek (egy a ventilátor külső peremén, egy másik pedig a ventilátorlapátok tengelyén), amelyek egymástól függetlenül vezérelhetők egy opcionális tartozékkal vagy az alaplapi világítási szoftveren keresztül. Az alaplap mögött beépített RGB panel is található, amire 4 db ventilátort is rá lehet kötni. Ha mindez nem lenne elég, akkor lehetőségünk van egy 120 mm-es ventilátor hozzáadására a ház hátuljára anélkül, hogy bármit is akadályozna. Ez függőlegesen beszerelt GPU esetén is lehetséges, léghűtéses és vízhűtéses módban egyaránt.

lian_li_lancool_216_argb_atx_fekete_edzett_uvegu_szamitogephazz.jpg

Plusz különlegesség, hogy az újraindító/bekapcsológombot, az audioportot, a 2 db USB 3.0 portot és az USB Type-C portot tartalmazó elülső I/O modul áthelyezhető az előlap bal alsó részébe is. Ehhez hasonlóan a felső tartókonzol is mozgatható, sőt, teljesen eltávolítható az alkatrészek könnyebb beszerelése érdekében. A ház támogatja az ATX, a Micro-ATX, a MINI-ITX alaplapokat és az E-ATX-et is 280 mm szélesség alatt. Ezen felül még a legnagyobb NVIDIA 4000-es sorozatú kártyákkal is kompatibilis a 392 mm hosszúságra és 180 mm magasságra elegendő helynek köszönhetően.

lian_li_lancool_216_argb_atx_feher_edzett_uvegu_szamitogephazz00.jpg

lian_li_lancool_216_argb_atx_feher_edzett_uvegu_szamitogephazz01.jpg

Tárolási kapacitását tekintve összesen 2 db 3,5” és 6 db 2,5” méretű meghajtó telepíthető. A sok kábel sem fog gondot okozni, ugyanis 8 db tépőzáras pánt, illetve kapocs rendszerezi a kábelkészletek elhelyezését.

Te tudod már, hogy a fehéret vagy a feketét választod majd?

Felújítani vagy nem felújítani?

Az elavult számítógépek és laptopok örökös kérdése

A gyors technológiai fejlődés és a piacon folyamatosan megjelenő új termékek széles palettája miatt gyakran előfordul, hogy asztali számítógépünk vagy laptopunk szinte egyik napról a másikra elavultnak tűnik. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: vajon szükséges mindig újat vásárolni vagy érdemes inkább elgondolkodni a felújítás lehetőségén?

szerviz_05.png

Amikor a számítástechnika terén erősebbnél erősebb modellek jelennek meg a piacon, akkor könnyű elcsábulni és azonnal az új készülékről fantáziálni, amire lehet, hogy igazából nincs is (még) szükségünk. Az is gyakran előfordul, hogy a meglévő gépünk már alapból jóval erősebb, mint amire egyáltalán szükségünk van a mindennapi tevékenységeinkhez, tehát csak felesleges kiadást jelentene. Ilyen helyzetekben még a társadalmi nyomás is rátesz egy lapáttal, hiszen folyamatosan azt sulykolja, hogy a legújabb és legdrágább cuccok a legmenőbbek. A számos részletfizetési lehetőségnek köszönhetően – amiknek néhány évvel ezelőtthöz képest már eleget tenni sem túl nehéz – azok az emberek is könnyebben hajlanak az új készülék vásárlására, akiknek egyébként nem férne bele a „büdzsébe”, szép magyaros kifejezéssel élve. Ilyenkor érdemes visszaereszkedni a realitás talajára és mérlegelni a felújítási lehetőségeket.

ures_penztarca_01.png

Egy számítógép vagy laptop teljesítményének növelése jelentős mértékben emelheti a használhatóság színvonalát anélkül, hogy annyira mélyre kelljen nyúlnunk pénztárcánkban. Az egyik legyorsabb és leglátványosabb módszer a felújításra az a HDD cseréje egy SSD-re. Például a Silicon Power SSD-je kiváló választás, hiszen sokkal megbízhatóbb és ellenállóbb a fizikai behatásokkal szemben, ami hosszabb élettartamot eredményez. Az S55 típusú az egyik legkönnyebb és legvékonyabb SSD, mégis ütés- és rezgésálló, hiszen nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Másodperceken belül képes elindítani a számítógépet és az alkalmazásokat is.

silicon_power_ssd_01.jpg

Egy új eszköz vásárlása nem csak pénzügyi szempontból fontos döntés. Az elektronikai hulladék egyre súlyosabb probléma a világban. A régi gépek kidobása nem csak pazarlás, hanem egyre nagyobb környezeti terhelés, szennyezés. Az „elhasznált”, régebbi eszközök felújításával és továbbhasznosításával te is hozzájárulhatsz a hulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Nézz szét kínálatunkban és találd meg magadnak a tökéletes alkatrészt a felújításhoz! Nem találod? Szervizes segítségre van szükséged? Írj nekünk Facebook-on vagy e-mailben, illetve a 06 70 626 8400-as telefonszámon is elérsz minket!

süti beállítások módosítása