Klaviatúra

Az Arctic folyékony fagyasztói

Liquid Freezer II 420 és 360 A-RGB

2023. október 30. - landcomputer

Ha egy teljesen új számítógép-konfiguráció összeállítására készülsz, akkor ugyan minden alkatrész helyes megválasztása lényeges, de mégis az egyik legfontosabb döntés a megfelelő CPU-hűtő megtalálása, főleg akkor, ha overclock-ot is tervezünk. A hűtés egyik meghatározó szempontja az, hogy képes legyen kezelni a legjobb CPU-k hőjét, miközben csendben is tartja az egész rendszert. Emellett még számos más mérvadó feltétel játszik szerepet, ilyen például a zaj és a méret is, ezen felül akár a világítás is. Aki szerelt már össze számítógépet vagy élete során legalább egyszer foglalkoztatta, hogy akár csak egy ventilátort is vegyen bele, annak valószínűleg nem fog ismeretlenül csengeni az Arctic, mint márkanév. Alacsony zajszintű PC-hűtők, ventilátorok és hőcsatlakozók, emellett kiváló minőségű monitortartók és fali konzolok vezető gyártója. Nézzük meg, mit is tud két, jelenleg közkedvelt számítógép hűtője, a Liquid Freezer II 420 és a 360 A-RGB.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_01.png

arctic_liquid_freezer_ii_360_a-rgb_01.png

Mindkettőről elmondható, hogy garantálja a kompatibilitást az AMD által 2022 év végén kiadott AM5 foglalathoz, ami a népszerű AM4 utódja. Annak érdekében, hogy a hőelvezetés optimális legyen, az Arctic kifejlesztett egy speciális rögzítőkészletet, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőlemez közvetlenül a CPU hotspotja fölé kerüljön. A Liquid Freezer II sorozatot számos alkalommal tesztelték független értékelők és kivétel nélkül dicsérték nem csak a teljesítményét, hanem a csendességét és az árát is. Minden elvárást felülmúlt és egy teljesen új mércét állított fel a kompakt vízhűtés terén, illetve elnyerte a legjobb CPU vízhűtőjének járó „European Hardware Awards 2022” díjat is.

european_hardware_award_2022_01.jpg

Az all-in-one hűtés a teljes hűtési igényeket könnyedén kielégíti, legyen szó akár a legerősebb Intel vagy AMD processzorokról. Több, mint 200 W elvezetendő hővel is könnyedén teljesít, ezért még extrém OC esetén is hűvösen tartható vele a CPU. Az új, P-szériás ventilátorok fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a ventilátorok a beszívott levegőt egy helyre összpontosítsák és a statikus nyomásnak köszönhetően több levegőt tudjanak átnyomni, miközben nem engedik a levegőt „kiszökni”.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_02.jpg

Sok versenytárs általános vízpumpát használ, de az Arctic mindent megtett azért, hogy kifejlessze a sajátját. Jogos a kérdés, hogy mi lett az eredmény? Csendesebb működés és nagyobb hatékonyság. A Liquid Freezer II ventilátoraihoz hasonlóan a vízpumpát is PMW-vezérlésű, tehát ennek megfelelően képes beállítani a fordulatszámot. A hűtőfelületet pedig jelentősen megnöveli a 38 mm vastagságú, nagy lamellasűrűségű radiátor, hiszen ez lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű víz használatát. Ez azért optimális, mert a víznek sokkal nagyobb a hőkapacitása, mint az alumíniumnak vagy a réznek és ez lassabb, akár 5 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet-emelkedést eredményez. A vízhűtési rendszer újratöltése miatt sem kell aggódni, hiszen a szálerősített 45 cm-es csövek hatékonyan megakadályozzák a hűtőfolyadék elpárolgását.

arctic_liquid_freezer_ii_420_szamitogep_huto_03.jpg

Összességében ár-érték arányban mindkét Liquid Freezer nagyszerű választásnak bizonyul, hiszen alacsony áron magas teljesítményt nyújtanak. Előnyük még, hogy a 420 előre kábelezett – a ventilátorok és a kábelek már össze vannak kapcsolva -, ellenben az RGB-s verzióhoz szükség van +1 kábelre a világítás miatt. Talán egyetlen hátrányuk, hogy csak nagyobb gépházakba lehetséges mindkettőt beszerelni, kisebb gépházba a 240-es vagy 280-as verzió ajánlott. Te milyen számítógéphűtést használsz?

1 db Dynamic Island, 48 g megapixel és egy csipet iOS 17

Az Apple iPhone 15 receptje

Vegyünk elő egy újabb őszt, szórjuk meg egy csipet Apple eseménnyel és már készen is van az iPhone legfrissebb, 15-ös szériája! A receptet félretéve és komolyra fordítva a szót, vegyük szemügyre, mitől is lett olyan nagyszerű az újabb almás készülék. Aki valaha fogott már ilyen telefont, annak most ez sem lesz különösen nagy újdonság, hiszen minden a megszokott helyen található. 5 csodás színből válogathatunk: rózsaszín, sárga, zöld, kék és fekete. Anyagában színezett üveg hátlap borítja mindet, amely az űrtechnológiai minőségű, 75%-ban újrahasznosított alumínium házzal párosítva rendkívüli tartóssággal ruházza fel.

apple_iphone_15_es_15_plus_01.jpg

Belülről azonban már jóval izgalmasabb a történet, hiszen a legszembetűnőbb újítás díjat kapja *dobpergés* a Dynamic Island. Ennek egyetlen feladata, hogy folyamatosan kiemelje az értesítéseket és minden élő tevékenységet annak érdekében, hogy sose maradj le róluk, bármit is csinálsz éppen. Minden korábbinál gyorsabban megy a futó alkalmazások közötti váltás és a készülék komplett használata. Teljesen személyre szabható: irányítsd róla a zenelejátszást, kezeld hívásaidat vagy értesülj azonnal friss járatinformációkról utazás előtt.

apple_dynamic_island_01.jpg

A főkamera mostantól kezdve szupernagy felbontásra képes a 48 megapixelének köszönhetően, így nem kell aggódnod: minden képed gond nélkül lesz lélegzetelállító és lenyűgöző, legyen szó egy spontán csapatképről vagy egy művészi tájfotóról. Portrék esetén élettelibb színekre és nagyobb részletgazdagságra lehet számítani, a fókuszt pedig akár utólag is átállíthatod egyik szereplőről a másikra. Nem csak emberek, de macskák és kutyák fotózása alkalmával is a telefon automatikusan rögzíti a mélységélesség-adatokat, így nem kell többé külön átváltanod Portré módra, nem fogsz lemaradni a tökéletes pillanatról.

portre_01.png

Kedvenc sorozataidról sem fogsz lemaradni, hiszen az iPhone 15 akár 20 órányi videólejátszásra képes, míg az iPhone 15 Plus akár 26 órányira. A töltéstől sem kell félni, elbúcsúzhatsz a kábelrengetegtől és a jól megszokott Lightning csatlakozótól is, hiszen innentől kezdve az USB-C hódít. Ha rendelkezel iMac-kel vagy iPad-del, akkor mindent tölthetsz ugyan azzal a kábellel.

usb-c_01.png

Új telefonhoz új rendszer is dukál: az iOS 17 saját matricákat, új beállításokat, összességében egyedi stílust kölcsönöz felhasználójának. Érintsd meg, majd tartsd lenyomva egy fotó bármely elemét, például egy macskás kép esetén kiskedvencedet, így a háttérből kiemelve matricává alakíthatod. Effektek segítségével fényes vagy domború hatásúvá is változtathatod őket, élő (mozgó) képeidből pedig animált matricákat is készíthetsz. Kontaktposztert is létrehozhatsz, amelyet a névjegyzékedben szereplő barátaid és ismerőseid látnak majd, amikor őket hívod. Képet, memojit és betűtípust is szabadon választhatsz hozzá. A hangüzeneteknek eddig megosztó tábora volt: valaki szeretett így beszélgetni pötyögés, illetve telefonálás helyett, míg más utálta őket végighallgatni. Mostantól kezdve a hangüzenetek szöveggé alakulnak, így akkor is rögtön képbe kerülhetsz mások mondandójával, ha csak később lesz alkalmad meghallgatni őket. A sokak által régről ismert, hangposták végén hallható „Hagyj üzenetet!” is teljesen új értelmet nyert, hiszen, ha valaki nem tudja fogadni FaceTime-hívásodat, akkor videó- vagy hangüzenetet is hagyhatsz. Személyes és munkahelyi keresési előzményeidet könnyedén elkülönítheted a Safarin belül létrehozott külön profilokkal.

ios_17_01.png

Neked melyik a kedvenc újításod?

Vizeken, völgyeken, hegycsúcsokon át gond nélkül elkísér

Apple Watch Ultra 2 – felnőtt a feladathoz

Legutóbbi blogbejegyzésünkben nemrég alaposan körbejártuk, mitől is lett olyan nagyszerű az Apple Watch 9. szériája. Akinek ez nem lett volna elég, annak most figyelmébe ajánljuk az Apple Watch Ultra 2-t, aminek már a nevéből is arra következtethetünk, hogy brutál ultra lett.

apple_watch_ultra_2_01.png

„Masszívnak tűnik. Mert az is.” – olvasható az Apple hivatalos oldalán. Az iPhone 15 Pro és Pro Max-hoz hasonlóan az Ultra 2 anyagösszetételében is megtalálható a titán, hiszen a masszív ellenállást itt is ez az anyag adja, azzal a szuper tulajdonságával együtt, hogy korrózióálló. Kijelzőrendszerét tekintve míg az Apple Watch 9. szériájának legnagyobb fényereje 2000 nit (ami így is duplája az előző, 8-as széria 1000 nites értékének), addig az Ultra 2 esetében a vadonatúj S9 SiP chipnek köszönhetően a Retina kijelző csúcsfénye 3000 nit. Félhomályban szintén képes 1 nitre elhalványulni, sötétben pedig automatikusan bekapcsol az Éjszakai mód.
apple_watch_ultra_2_02.png

Legnagyobb újdonsága a narancssárga Művelet gomb, ami aranyat ér, hiszen így már csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle, mivel gyors fizikai irányítást ad a kezedbe számos funkcióhoz. Jelölj ki vele egy útpontot, indíts edzést vagy merülést, a gomb hosszú lenyomásával pedig a szirénát is aktiválhatod vészhelyzet esetén. A 86 decibeles hangjelzésnek köszönhetően 180 méteres távolságon belül is hallható lesz, ha bajba kerülsz. Az ezzel ellentétes oldalon lévő gomb is hasonlóan hasznos különböző biztonsági funkciók eléréséhez. Ilyen például az orvosi azonosítód megnyitása vagy a gombot hosszan lenyomva a segélyhívás indítása. Az óra keretéből minimálisan kiemelkedik, így kesztyűben is könnyen megtalálod majd a Digital Crown-nal együtt, mivel az nagy átmérővel és mély barázdákkal rendelkezik.

apple_watch_ultra_2_03.png

A 9-es szériához hasonlóan a kijelző vagy gombok megérintése nélkül is képes leszel kezelni az órát. Elég csak összekoppintani kétszer a mutató- és hüvelykujjadat, hogy hívást tudj fogadni, üzenetre válaszolni, időzítőt vagy zenét indítani és még számos más műveletet elvégezni gond nélkül akkor is, ha egyetlen szabad kézzel sem rendelkezel.

apple_watch_series_9_02.png

A készítők most is sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a testi és lelki egészséggel kapcsolatos, hasznos adatok figyelemmel kísérésére az egészséges életvitel érdekében. Edzés során az Apple Watch Ultra 2 képes csatlakozni kerékpáros kiegészítőkhöz, mint például a wattmérőkhöz, így jobban szem előtt tarthatod teljesítményedet még tekerés közben is. A Pulzuszónákból folyamatosan láthatod, milyen intenzitással edzel, ráadásul a rendszer automatikusan személyre szabja neked az edzési zónáidat az egészségadataid alapján, de természetesen te is beállíthatod magadnak ezeket. Kombinálhatod a futást, az úszást, a kerékpározást és bármilyen edzést, hiszen az Edzés app automatikusan felismeri, amikor sportot váltasz. Állíthatsz be tervezett időintervallumot akár táv megadásával is, valamint bemelegítéssel, pihenőidőkkel és levezetéssel is bővítheted az edzést. Kíváncsi vagy a lépéshosszodra, vagy a talajérintési idődre, esetleg a vertikális oszcillációdra? A futásdinamikai mutatókat is gond nélkül tálcán kínálja neked az Ultra 2.

apple_watch_ultra_2_04.png

Te bírni fogod a tempót? Mert az aksi biztosan. Nem kell majd a hátizsákos túrád első néhány órája után már rögtön azon aggódni, hogy lemerül az órád, hiszen akár 36 órát is képes kibírni normál használat során, alacsony töltöttségű módban pedig ennek akár a kétszeresét is. Edzéshez való használat esetén szintén Alacsony töltöttségű módban 17 óra a várható tartam. Bármilyen mély völgyeket vagy magas hegyeket akarsz meghódítani és akármilyen extrém hőmérsékleti viszonyok közé készülsz, akár víz alatt is, az Apple Watch Ultra 2 mindenre felkészült, hogy végig kísérjen utadon – felnőtt a feladathoz.
Kattints ide okosóra-kínálatunkért!

Hogyan varázsolj mutató- és hüvelykujjaddal

Csak Apple Watch Series 9 használóknak!

Az iskolakezdési hajrá után más került az első őszi hónap középpontjába – egészen pontosan a szeptember 12-ei Apple esemény, a Wonderlust, amelyen a világhírű vállalat hivatalosan is lerántotta a leplet újdonságairól. Azóta a csapból is az iPhone 15-ös széria folyik, de az okosórára se felejtsünk el egy pillantást vetni.

apple_watch_series_9_01.png

Elérkeztünk az eddigi legerősebb chiphez az Apple Watch történetében, aminek hála az óra jóval sokoldalúbb és gyorsabb elődeihez képest. Egy új vezérlési kézmozdulattal lett gazdagabb, méghozzá az ujjak dupla összekoppintásával. Ez lényegében annak köszönhető, hogy az új kétmagos CPU 5,6 milliárd tranzisztort tartalmaz, ez pedig 60%-kal több, mint az S8 chipben találhatók száma. Első hallásra nem tűnik annyira fontos újításnak, viszont gondoljunk csak bele, hogy ez milyen hasznos lehet majd a mindennapok során. Ha tele a kezünk és éppen a bevásárlást cipeljük akkor is gond nélkül fogadhatunk hívást, edzés közben nehézségek nélkül indíthatunk/szüneteltethetjük le a zenét, sütés-főzés közben maszatolás hiányában nyithatunk meg egy értesítést vagy akár kisbabával a karunkon is képesek leszünk üzenetet küldeni a kijelző érintése nélkül.

apple_watch_series_9_02.png

Az óra fejlett kijelzőrendszere 2000 nitre képes növelni a fényerőt, ami az előző, 8-as széria értékének konkrétan a kétszerese, így ragyogó napsütésben is könnyebben lesz olvasható. Ellenkező, félhomályos helyzetben, például moziban ülve 1 nites minimum fényerőre is képes. Ha már a kijelzőnél tartunk, akkor illik megemlíteni a watchOS 10-et, ami minden eddiginél jobban kihasználja a kijelzőt. Lényegében az összes app egy teljes újratervezésen esett át, hogy az óra viselőjének még több mindent lehessen átlátnia egy szempillantás alatt.

apple_watch_series_9_03.png

A készítők most sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a látással és mentális egészséggel kapcsolatos hasznos adatok figyelemmel kísérésére, a testi és lelki folyamatok egészségének érdekében. Az órád még a szívedre is figyel, hiszen az EKG appal képes EKG-t készíteni, a Pulzusszám app pedig azonnal értesít, ha kiugróan magas vagy alacsony a pulzusod, esetleg szabálytalan a szívritmusod. Véroxigénszintedet is bármikor mérheted vele, de alapvetően is mérés alatt áll a háttérben folyamatosan, ezeket az adatokat pedig bármikor áttekintheted. Az Alvás appal azzal is képben leszel, mennyi időt töltöttél el REM-fázisban, felületes vagy mély alvásban, illetve ébren. A testhőmérsékletet is figyeli, így a Cikluskövetés erre alapozva tudja visszamenőleg megbecsülni a peteérés idejét, ami hasznos lehet családtervezés szempontjából. Mindezek mellett a Tudatosság appba feljegyezheted, mikor hogyan érzed magad, pillanatnyi érzéseidtől kezdve egészen az egész napi hangulatodig bezárólag.

apple_watch_series_9_04.png

Meditálsz? Piláteszre készülsz, vagy csak erősítésre? Ha már az egészségnél tartunk, akkor fontos azt is megemlíteni, hogy bármilyen edzésre is készülsz biztos megtalálod az órádon és közben folyamatosan láthatod az összes motiváló mérőszámot. A gyűrődést szó szerint nagyon bírja, hiszen az óraüvegnek, a strapabíró formának és a sík alapnak köszönhetően ellenáll a repedéseknek és ráadásul 50 méterig vízálló.

apple_watch_series_9_05.jpg

Az esésészlelésnek és az ütközésészlelésnek köszönhetően nagyobb esés okán bekövetkezett mozgásképtelen állapot esetén, illetve súlyos autóbaleset után a segélyhívást automatikusan indítja az óra. Elküldi a diszpécsernek a tartózkodási helyedet és az általad beállított, vészhelyzetben értesítendő kontaktszemélyeknek is jelez.

apple_crash_detection.jpg

Az Apple 2030-as célja a karbonsemlegesség, amely a kibocsátott szén-dioxid és a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége közötti egyensúly megvalósulását takarja. Ehhez még hosszú út vezet, de az első lépést már megtette a vállalat, hiszen már meg is érkezett az első termék: mostantól karbonsemleges tok-óraszíj kombinációk is választhatók. A Kárpát-medence közepén élve nem érint minket annyi szélsőséges időjárási jelenség, mint más országokat, de az éghajlatváltozás már most is óriási hatással van az egész világra. Gondoljunk csak az egyre gyakoribbá váló aszályokra, hőhullámokra, heves esőzésekre és árvizekre, illetve földcsuszamlásokra, amik miatt hétről-hétre borzasztó hírekkel találjuk szemben magunkat. A tempósan változó éghajlat következményeihez tartozik a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása és a biológiai sokféleség csökkenése is, amikre az „átlagembernek” nem feltétlenül van rálátása, így nem egyszerű felfogni és helyén kezelni ezt a problémát. Emiatt az EU is vállalja az európai klímarendeletben, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) véleménye szerint pedig az 1,5 Celsius-fokra való korlátozás az egy biztonsági küszöbérték, aminek elérése elengedhetetlen a 21. század közepére. Ez a cél szerepel a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban.

apple_carbon_neutral_01.png

Szeptember 22-től már nálunk is elérhető!

PULSE és NITRO+

A legmagasabb szintű játékélményre tervezve

Nem telik el úgy hónap, de hét biztosan nem, (talán még egy nap sem), hogy ne kerülne a piacra egy újabb videojáték valahol a világon. Aki nem játszik ilyesmivel sűrűn, annak sem idegen a téma, hiszen szinte mindannyiunknak vannak gyerekkori emlékei különböző lövöldözős, nyomozós vagy versenyzős játékokról, ami akkor éppen lázban tartott minket. A világ azóta nagyot változott, így a játékok növekvő fejlettségével egyenesen arányosan nőtt a videojátékok szerelmeseinek igénye is.

videojatek_01.png

A számítógépes játékélmény alapvető eleme a videokártya, amelyre két erős opció a Sapphire Radeon RX 7800 XT Pulse Gaming 16GB GDDR6 és a Sapphire Radeon RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC 16GB GDDR6. A PULSE egy rendkívül erőteljes változat, ami számos újítást kínál a játékosoknak és a tartalomkészítőknek.

Kulcsfontosságú tulajdonságai:

Grafikus chip: Az AMD RDNA 3 architektúrájú grafikus chip rendkívül gyors és hatékony teljesítményt kínál, amely lehetővé teszi a valós idejű ray tracing használat és a magas felbontású játékok futtatását.

Memória: A 16 GB GDDR6 memória segítségével a legújabb játékok is gond nélkül futnak még magas felbontással is.

Képfrissítési ráta: A PULSE akár 144 Hz-es képfrissítést is támogat, ami abszolút gördülékenységet eredményez a játékokban. 8K esetén 60 Hz-re, 4K esetén 240 Hz-re számíthatunk.

sapphire_radeon_rx_7800_xt_pulse_gaming_16gb_gddr6_videokartya_07.png

A NITRO+ még inkább maximalizálja a teljesítményt és a hűtést, amiről fontosabb tulajdonságai is árulkodnak:

Tri-X hűtés: A Tri-X hűtőrendszer hatékony hőelvezetést biztosít, ami alacsony hőmérsékleten tartja a videokártyát még egy hosszabb játékszakasz során is.

ARGB világítás: A testre szabható és stílusos megjelenésért.

Boost órajel: A magasabb boost órajelű NITRO+ kihasználja a Radeon RX 7800 XT teljesítményt, így garantált a jobb játékélmény.

sapphire_radeon_rx_7800_xt_nitro_gaming_oc_16gb_gddr6_videokartya_06.png

Új videokártya vásárlása előtt a három legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Használati cél: Játékra tökéletes választás a PULSE és a NITRO+ egyaránt, viszont, ha professzionális munka a cél, akkor érdemes más típusúakat is megnézni.

Rendszerösszeállítás: Fontos, hogy a választott alkatrész illeszkedjen a már meglévő rendszerünkhöz, illetve legyen neki elég hely és tápellátás.

Költségvetés: Szinte minden esetben elmondható, hogy minél magasabb egy videokártya ára, annál jobb teljesítményt kínál, viszont bárhogyan is tekintünk rá, nem egy olcsó mulatság, így nem árt megtalálni a középutat az igényeink és a pénztárcánk között.

Te tudod már, milyen videokártyára van szükséged?

süti beállítások módosítása