Klaviatúra

5+1 dolog, ami hiányzik az iPhone 12 szériából

2020. október 21. - landcomputer

Aki keres, az talál – nincs ez máshogy a hibák és hiányosságok feltárásában sem. Múlt hét elején jelentették be hivatalosan az új iPhone 12-modelleket, amelyek - az eseményt megelőző pletykáknak eleget téve - igazolták a velük kapcsolatos elképzeléseket, de azért jócskán hagytak maguk után kivetnivalót is a kritikus szemlélők számára. Bár a legutóbbi cikkünkben kifejtettük, szerintünk miért jobb az iOS az Andridnál, a következőkben szeretnénk bemutatni azt az 5+1 dolgot, amiket (még mindig) hiányolunk az iPhone-okból, így az iPhone 12 szériából is.

everythingapplepro.jpgA kép forrása: www.apple.com

1. Az erős akkumulátor hiánya

Lerágott csont az iPhone-ok esetében a gyenge aksi problémája – és sajnos ez az új modellek esetében sincs másképp. Bár az Apple hivatalosan sohasem teszi közzé az iPhone akkumulátorok kapacitását,  nem hivatalos információk szerint az iPhone 12 kisebb akkumulátort kapott, mint az elődje (iPhone 11, 3110 mAh). Ezáltal pedig az elérhető üzemidő is alacsonyabbá válik a legújabb iPhone-ok esetében, mint mondjuk egy 2017-ben megjelent, akkor felső-középkategóriásnak számító Android telefonnál. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy sok esetben egy páréves Androiddal (például a három éve megjelent Xiaomi Mi Mix 2-vel vagy egy Huawei P10-el) hosszabb ideig folytathatunk beszélgetést vagy nézhetünk videót, mint a vadonatúj iPhone-okkal. Valljuk be, mindez azért nem hangzik túl jól – hiszen hiába kapunk egy jól optimalizált rendszert és gyors frissítéseket, ha mindezekért cserébe túl nagy árat kell fizetnünk az üzemidő oltárán.

2. Touch ID (ujjlenyomat-érzékelő) teljes hiánya

Az Apple álláspontja szerint a Touch ID 1 az 50 000-hez eséllyel verhető át, míg a Face ID-nál ez az arány 1 az 1 millióhoz. Igen ám, de a járványidőszak kellős közepén kifejezetten kellemetlen, ha a szenzorok használatával, a Face ID-t igénybe véve tudjuk feloldani a telefonunk zárolását - főként ha épp tömegközlekedés vagy vásárlás közben válik szükségessé készülékünk feloldása. Természetesen maga a gyártó is észlelte az ezzel járó kellemetlen következményeket- válaszként pedig nemrégiben kiadott egy frissítést, ami segítségével jelkód alapján oldhatjuk fel a telefonunkat. Pont, mint a 2000-es években…

image.pngA kép forrása: www.cnet.com

3. Always-On kijelző teljes hiánya

Az Always-On technológiának köszönhetően a telefon vagy az okosóra kijelzője még akkor is megjelenítheti az időt, az akkumulátor töltöttségi szintjét vagy az értesítéseket, ha a készülékünk inaktív. Nem újkeletű a dolog, évek óta elérhető a modern OLED-kijelzőkkel ellátott telókon – kivéve az iPhone modelleken. Az új iPhone 12-modellek  továbbra sem használhatók óraként, és az akkumulátor-kapacitást sem láthatjuk anélkül, hogy kézbe vennénk az eszközt. Még úgy sem, hogy azóta az Apple Watch tavaly óta már így készül – a vásárlói visszajelzések alapján pedig nagy sikere van ennek a funkciónak.

4.Az alacsony kijelzőfrissítési gyakoriság

Az idei iPhone-felhozatal nagy dilemmája a készülék tervezői részéről az volt, hogy legyen-e 5G támogatottságú az új széria, ami több energiát használ el, mint a 4G, vagy inkább 120Hz-es képernyőfrissítést kapjon, ami viszont jóval nagyobb energiaigényű a 60Hz-nél. Végül az 5G mellett döntöttek, mert ez könnyebben volt népszerűsíthető, és még aránylag kevés készülék támogatja ezt a technológiát (de az új Apple-modellek is csak az alacsonyabb képességű változatát). A döntés üzleti szempontból teljesen érthető, hiszen manapság a gyorsabb internetkapcsolat reklámozása sokkal nagyobb érdeklődést kelt az emberekben, mint a 120Hz-es frissítési gyakorisággal járó előnyök. Ha azonban végre komolyabb méretű akksik kerülnének az iPhone-okba, az ilyen jellegű dilemmák is megszűnhetnének – de addig is marad a rövidebb üzemidő és a kompromisszumok.

iphone2-404888_1.jpgA kép forrása: www.apple.com

5. Fülhallgató-bemenet hiánya+ kiegészítők teljes hiánya

Bár napjainkban már számos gyártó megszabadult a fülhallgató-bemenettől, azért elég sokan vannak még, akik elérhetővé teszik. Az Apple nem titkolt célja az AirPods fülesek keresetének népszerűsítése ezzel a lépéssel – amivel egészen addig nem is volt gond, amíg alapjáraton kaptunk a készülékünkhez EarPodsot, vagyis Lightening-kábelhez csatlakoztatható fülhallgatót. Az új iPhone 12-modellekhez viszont a környezetvédelemmel magyarázott, ám rossz szájak szerint tulajdonképpen a költségcsökkentés jegyében született döntés következtében már nem jár alapértelmezés szerint sem töltő, sem füles, így vagy már van olyan eszközünk, amellyel Bluetooth-kapcsolaton keresztül ki tudjuk hangosítani a telefont, vagy egy új eszközre is be kell ruháznunk. Persze, az Apple kínálatában kaphatjuk a legkompatibilisebb eszközöket, ha hajlandóak vagyunk még mélyebben belenyúlni a zsebünkbe – azonban ha 300-400 ezres árat kifizetünk egy készülékért, talán méltán elvárnánk, hogy a gyártó nagyvonalúan mellékeljen hozzá egy kompatibilis töltőt vagy épp fülest.

+1 Dual SIM módban nem megy az 5G az új iPhone-ok esetében

Legalábbis egyelőre. Ami azért is kellemetlen, mert az új iPhone-ok bemutatóján a cég kiemelt figyelmet szentelt az 5G-nek, mint forradalmi technológiának, és lényegében eköré építette fel a brand bemutatását.  A Redditen felmerült felhasználói visszajelzések alapján a készülékek egyelőre dual SIM dual standby üzemmódban csak LTE kapcsolattal hajlandóak dolgozni, az 5G hálózatok pedig csak egy SIM kártya használata esetén érhetők el.  Az új iPhone 12 szériát valószínűleg szoftveresen javítják, hogy teljes funkcionalitással használható legyen: addig is azonban mellőznünk kell a Dual SIM használatát, ha 5G-s netélményekre vágyunk. 

Összességében tehát ezek azok a dolgok, amiket a borsos árszabás ellenére (vagy talán pont az miatt?) hiányolunk az új Apple modellekből. Természetesen még így is kapásból fel tudunk sorolni jó pár előnyt, amiért érdemes a készülék megvétele mellett döntenünk - gondoljunk csak a részletgazdag dupla kamerarendszerre, a kijel­ző 1200 nites fényerejére, a bivalyerős szoftverrendszerre vagy a vezeték nélküli gyorstöltésre. Várhatóan a jövőben az 5G modemek és az OLED képernyők is javulni fognak a fejlesztések hatására, így kevésbé lesznek nagy energiaigényűek – pont ezért 2021-ben talán még inkább felhasználóbarát készülékeknek örülhetünk majd az új iPhone-ok bemutatásakor.

iphone-12-bemutato-3.jpgA kép forrása: www.istyle.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr9216249116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.10.22. 15:58:54

Ha Jobs ma élne, kidobná a cégből azokat, akik ilyen szintű telefont raktak össze.

haXXXor 2020.10.22. 16:14:34

@Alick: Ezzel amúgy egyet tudok érteni. Messze van az almás szellemiségtől a mai tucat, nem progresszív irányvonal (vagyis van progresszivitás, csak épp az userek szivatása terén)

Persze nem akarom fikázni, bár nem a világom az alma de akinek kedvence a márka, annak akár csalódás is lehet az ilyen fajta fejlesztési irányvonal.

Sörnyelő 2020.10.22. 16:39:32

Talán fülhallgató kimenet ami hiányzik és nem bemenet. A 120hz mire is jó?

Taszít az almás sznobizmus, ezért nemigen lesz ilyen telefonom, de nagyon tetszik az új mini mérete. Remélem lesz követője android fronton.

Zed is not dead yet 2020.10.22. 16:41:21

Egyre gyakoribb kereskedelmi taktika, hogy ha a terméked szar, akkor korlátozd a darabszámot és brutálisan árazd túl, fizess meg pár influenszert, akik pózolnak vele és automatikusan menőség lesz ilyet venni.

Hát az almások ezt a taktikát rendesen maximalizálták. Plussz a túlárazott kiegészítők, ugye, meg ez a "töltőt se adunk" spúr fillérbaxás ... tényleg, nagyon gáz. Pedig az ios tényleg jobb tudna lenni, mint az android, de ezt a szoftveres előnyt is lassan-lassan elpocsékolják.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.10.22. 16:54:19

Nehéz ezt megmondani, senki se tudja, mit csinálna Jobs. Az biztos persze, hogy nem nagyon szerette az állóvizet, de az is, hogy manapság ezen a piacon már rég nincs semmi valódi innováció, szóval a fene se tudja.
A pontok számomra kicsit ellentmondásosak.
1, Ez az egyik, amivel 100 százalékosan egyetértek. A leírtakkal egyébként nem, mert a használhatóság egyáltalán nem csupán az akkumulátor nyers kapacitásán múlik, szóval nem lehet azt mondani, hogy egyértelműen tovább bírja az az Androidos telefon, amiben nagyobb az aksi... De tény, hogy bőven több kéne az iPhone-okba, mint amikkel árulják őket. Pár milliméter extra vastagság és mindjárt beleférne a nagyobb is. (Mondjuk ez egy olyan dolog, amiben például Jobs egyáltalán nem biztos, hogy eldobta volna az ultravékony kialakítást némi használhatóságért cserébe.)
2, Ezzel is egyetértek, bár én úgy látom, hogy az igény azért nem mindent elsöprően tömeges. Nekem viszont nagyon kéne, ez az egyik ok, amiért idén sem váltok készüléket. Remélhetőleg tényleg igazak a pletykák, hogy a következő modellben megoldják (bár ha jól emlékszem, mondták ezt a 12-ről is.)
3, Számomra ez olyan szinten érdektelen, hogy nem is tudok mit írni rá.
4, Nagyjából ez is olyasmi, amit feleslegesnek érzek, biztos dobna pár százaléknyit, de nekem még a jelenlegi kijelzőm is bőven megfelel, pedig ez már 5 éves.
5, Vérciki. Főleg ezzel az árazással, egyszerűen annyira arcátlan dolog, hogy nehéz rá szavakat találni. Sajnos - bár az utángyártottaknál sokkal jobbak - a gyári töltőkábel és füles sem húzza túl sokáig, szóval nem hinném, hogy mindenkinél hegyekben állnának, akinek volt már iPhone-ja. És mi van a most váltani kívánókkal? Nevetséges. Hatvanezerért meg tekintsük már az Airpods-ot bármiféle alternatívának...
+1, Bizony ez is elég ciki, de majd megmagyarázzák, hogy "nem bug, feature".

Az biztos, hogy én kihúzok még egy évet a 6S-emmel, aztán majd meglátjuk. De az árazás is egyre brutálisabb, nem szeretném egy egész jó állapotú kocsi árát egy telefonra költeni, még akkor se, ha amúgy tényleg teljesen hozzánk nőttek már a mobilok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.10.22. 16:56:20

@Sörnyelő: Az almás sznobizmusnál csak az androidos sznobizmus erősebb, csak más a szöveg.
Szerencsére mindkét "táborban" ezek csak a hangos kisebbséget jelentik, a normálisabbja egyszerűen csak használja a neki leginkább megfelelőt.

Sequoyah 2020.10.22. 19:18:01

Ebbol egyetlen van ami valoban hianyzik, az always-on kijelzo.

Az akkumlator nem hianyzik, mert amennyivel kisebb az aksi, annyival kisebb a fogyasztas is. A cikkiro szerint az akkumlator merete szamit, a fogyaszto szerint viszont az uzemido. Amit mellesleg a szerzo se tudott leirni, pedig nem titkos.
Touch ID nem hianyzik miota van Face ID, ami sokkal jobb es kenyelmesebb.
Alacsony frissites? Na a 120Hz aztan senkinek se hianyzott, csak valaki elkezdte tolni a marketingszoveget, de a 60Hz az tokeletesen eleg egy ilyen kijelzonel.
Fulhallgato be(ki)menet? Miert haladnank visszafele a fejlodesben?

Ezek csupa olyan dolgok amik azert nincsennek benne, mert a felhasznalonak nem hianyoznak.

efi 2020.10.22. 19:34:31

Még mindig csak a képernyőn keresztben átnyúlkálva lehet visszalépni az előző oldalra?

Ambiorix 2020.10.22. 20:10:17

"Hát a faszom nem kéne?"
(Tim Cook)

Alick 2020.10.22. 20:11:13

@Sequoyah: Az Apple képes optimalizálni az alapműködés fogyasztását, de komolyabban dolgozó app esetén csak a nagyobb aksi számít.
Wireless-only megoldások: komolyabb interferencia simán agyonveri a BT-t. Sajnos ezt tudom, mert ezen a területen fejlesztek.

Etniez 2020.10.22. 21:35:09

@Sequoyah: Miért nyilatkozol mások nevében, omg...

Sequoyah 2020.10.22. 21:47:19

@Alick:
Ha a processzor kevesebbet fogyaszt mert mondjuk 5nm-es technologiaju, akkor az mindenfele app eseten kevesebbet fogyaszt.

Olyanrol pedig meg nem hallottam hogy barkinek is a fulese ne mukodott volna interferencia miatt. Nekem peldaul biztosan az ido 100%-aban mukodik.

Alick 2020.10.22. 22:56:45

@Sequoyah: A csíkszélesség csökkenésével ugyan javul a hatásfok, de azonos fogyasztási keretnél ugyanúgy telítődhet a fogyasztás szempontjából. Hacsak nem csökkentik a fogyasztási keretet is.
A wireless interferencia helyszín- és alkalomfüggő. Megéltem már olyat többször is, hogy a saját routeremre nem tudtam wifivel csatlakozni, mert a környékről 80-90 SSID (!) zavarta. Bluetooth dettó: embertömeg, bekapcsolt BT-s szolgáltatású telefonokkal, percekig nincs csatlakozás. Vagy nagy teljesítményű routerhez közel a BT szakadozik és a végén ledobja.
De pl. saját autóban nem valószínű ilyen probléma.
Vagy ha csaláshoz folyamodunk, nagynyereségű BT-s antennával. :)

Sequoyah 2020.10.23. 02:13:48

@Alick:
Szoval javul a hatasfok = kevesebbet fogyaszt. Telitodni minden telitodik, a lenyeg hogy osszessegeben kevesebbet fogyaszt, ami a felhasznalo szempontjabol ugyanaz mintha az aksi lenne nagyobb.

Nem a wifirol van szo, hanem a bluetooth fulesekrol. Az nem szokott szakadozni akkor sem ha a legnagyobb embertomegen probalok atvagni sem, vagy ha egy teli buszon ulok es tele van wireless fuleseket hasznalo emberekkel.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.10.23. 10:18:16

@efi: Igen, minden félkezű ember számára.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.10.23. 10:22:36

@Zed is not dead yet: Ezt a baromságot mikor álmodtad, amit az első bekezdésben összeirkáltál?
süti beállítások módosítása