Az 5 legfontosabb különbség a Mac és a Windows PC között

Ahogy Messi Ronaldoval, úgy az Audi a BMW-vel és persze ott van Trump és Clinton, Batman és Pókember, nokedlis pörkölt villa és kanál, és hogy célirányosan sporttal zárjuk a felsorolást Katinka és a világ többi úszója, úgy dúl a küzdelem, zajlik a csata, évről-évre skalpokat gyűjtve az ártalmatlanak tűnő vevők halmazában, minden brand győzelemre törve.

Na, egy ilyen szép kerek sztori a Mac és a PC közötti népszerűségi kérdés is, ahol számos érv és szempont sorakozik egymással szembe, vigyázva arra, hogy méltányos keretek között maradjon az egymás iráni tisztelet is, de sajnos van az úgy, hogy néha porszem csúszik a gépezetbe és egymásnak esik verbálisan a két tábor, eredményeket, rokonokat sem kímélve.

Nézzük milyen előnyök, hátrányok szólnak az egyik, illetve a másik mellet.

apple-prides-itself-on-design.jpg 

  1. Az Apple egyik büszkesége a design

Azt gondolom, hogy azt ellenszavazat nélkül elfogadhatjuk, hogy az Apple évek óta tartó szisztematikus építő munkája a termékeik megjelenését tekintve, eredmény koronázza. A Mac termékcsaládot közelebbről vizsgálva sem változik a vélemény: el kell fogadni, hogy ami szép, az szép.

Felkészül a Microsoft

Van a Microsofnak egy Sureface termékkategóriája. Ezen belül a Surface Studio modell, már előrendelhető, korai 2017-es szállítási opcióval. A Surface Studo PC-je számos innovatív díjat besöpört már, és bevallom férfiasan, valóban egy szemnek tetszetős, letisztult masina sikeredett.

-but-microsoft-is-catching-up.jpg

Látva a Microsoft új, lágy és könnyed vonalait, reális esély látszódik arra, hogy valódi verseny alakuljon ki a két gyártó között. Igaz, hogy jelenleg is vannak csúnyácska Windows alapú PC-k, márkától és modelltől függetlenül, de végre valós és gusztusos irányvonal kezdi bontogatni a szárnyait.

 

  1. A hardcore gamereseknek jobb választás a Windows PC

A Windows PC testreszabhatósága miatt a gamerek nagy többségben ezt a platformot választják. Ebben a műfajban – gamer – szinte kötelező naprakész specifikációval rendelkezni, ami önmagában simán eldönti ezt a szempontot a Mac hátrányára, hiszen a grafikus kártya, processzor és a memória triumvirátusból, akár naponta cserélhető csúcsgépek fejleszthetőek.

windows-is-better-for-hardcore-pc-gamers.jpg

  1. A Mac általában biztonságosabb

Igaz, hogy az elmúlt években növekvő tendenciát mutat a Macek elleni hacker és vírustámadások száma, ám ezek még így is jóval kevesebb támadási felületet jelentenek a Windows-zal szemben. 

De ezzel együtt itt és most rezzenéstelen arccal jelentsük ki, hogy igen is vannak vírusok, férgek az Mac OS-ra, így azonnal áthúzva pirossal azt a tévhitet és közhelyet, hogy az Mac OS szent és sérthetetlen a támadások ellen (az első Macre írt vírust 1982-ben jegyezték fel, míg az utolsó globális jellegű támadás a tavalyi év tavaszán volt).

 

  1. Egyre több Windows számítógépen van már érintőképernyő

A Windows 8 óta a Microsoft egyre inkább piaci részesedést szerez az érintőképernyős szolgáltatásban, vizionálva a PC-k egyik lehetséges jövőképét. A 10-es széria érintőképernyős gépei a valaha volt legjobb műszaki fejlesztések napjainkban.

A Jobs utódok kezei alól kikerült új MacBook és asztali Mac termékek még nyomelemekben sem tartalmaznak ilyen innovatív megoldást és az eddig kiszivárgott fejlesztési tervekben sem látni hasonló elképzeléseket.

macs-and-iphone-are-the-best-team.jpg 

  1. A legjobb párosítás: Mac + iPhone

Az iPhone szöveges üzenetek szinkronizálása Macre, 2014 óta görbíti mosolyra a júzereket. Kezdetben a Continunity szolgáltatás segédkezett ebben, később már a Macbe épített Messenger app végezte a műveletet. Az SMS szinkron mellet a telefonhívás, fájlkükdés - AirDroppal - is extra fejlesztés.

A Handoff alkalmazás használatával a telefonon lévő appot vagy más műveletet használva, azt tovább tudjuk folytatni a Macen, ami vice versa funkcionál az eszközök között.

A Windows 10 PC vagy tablet üzenetküldés-fogadás működtetéséhez is szükség van egy appra a hasonló operációs háttérrel rendelkező telefonra, melynek neve: Microsoft Cortana.  Ez a technikai jellemző messze elmarad a Macnél használt minőségtől, de legalább működik.

 

Over the top: a Macen futó Windows

A Mac számos képességeinek egyike, hogy képes futtatni a Windowst, akár virtuálisan vagy direkt egy adott gépen.

bonus-want-the-best-of-both-worlds-macs-can-run-windows.jpg

Minden Macban van egy beépített Boot Camp, amely lehetővé teszi a Windows telepítését. Nincs más dolgunk, mint némi helyet szorítva a merevlemezen telepítést hajtunk végre, ezzel mindkét rendszer használatra készen fog állni egy azon gépen.

Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült.