Klaviatúra

Az 5 legfontosabb különbség a Mac és a Windows PC között

2017. január 05. - landcomputer

Ahogy Messi Ronaldoval, úgy az Audi a BMW-vel és persze ott van Trump és Clinton, Batman és Pókember, nokedlis pörkölt villa és kanál, és hogy célirányosan sporttal zárjuk a felsorolást Katinka és a világ többi úszója, úgy dúl a küzdelem, zajlik a csata, évről-évre skalpokat gyűjtve az ártalmatlanak tűnő vevők halmazában, minden brand győzelemre törve.

Na, egy ilyen szép kerek sztori a Mac és a PC közötti népszerűségi kérdés is, ahol számos érv és szempont sorakozik egymással szembe, vigyázva arra, hogy méltányos keretek között maradjon az egymás iráni tisztelet is, de sajnos van az úgy, hogy néha porszem csúszik a gépezetbe és egymásnak esik verbálisan a két tábor, eredményeket, rokonokat sem kímélve.

Nézzük milyen előnyök, hátrányok szólnak az egyik, illetve a másik mellet.

apple-prides-itself-on-design.jpg 

  1. Az Apple egyik büszkesége a design

Azt gondolom, hogy azt ellenszavazat nélkül elfogadhatjuk, hogy az Apple évek óta tartó szisztematikus építő munkája a termékeik megjelenését tekintve, eredmény koronázza. A Mac termékcsaládot közelebbről vizsgálva sem változik a vélemény: el kell fogadni, hogy ami szép, az szép.

Felkészül a Microsoft

Van a Microsofnak egy Sureface termékkategóriája. Ezen belül a Surface Studio modell, már előrendelhető, korai 2017-es szállítási opcióval. A Surface Studo PC-je számos innovatív díjat besöpört már, és bevallom férfiasan, valóban egy szemnek tetszetős, letisztult masina sikeredett.

-but-microsoft-is-catching-up.jpg

Látva a Microsoft új, lágy és könnyed vonalait, reális esély látszódik arra, hogy valódi verseny alakuljon ki a két gyártó között. Igaz, hogy jelenleg is vannak csúnyácska Windows alapú PC-k, márkától és modelltől függetlenül, de végre valós és gusztusos irányvonal kezdi bontogatni a szárnyait.

 

  1. A hardcore gamereseknek jobb választás a Windows PC

A Windows PC testreszabhatósága miatt a gamerek nagy többségben ezt a platformot választják. Ebben a műfajban – gamer – szinte kötelező naprakész specifikációval rendelkezni, ami önmagában simán eldönti ezt a szempontot a Mac hátrányára, hiszen a grafikus kártya, processzor és a memória triumvirátusból, akár naponta cserélhető csúcsgépek fejleszthetőek.

windows-is-better-for-hardcore-pc-gamers.jpg

  1. A Mac általában biztonságosabb

Igaz, hogy az elmúlt években növekvő tendenciát mutat a Macek elleni hacker és vírustámadások száma, ám ezek még így is jóval kevesebb támadási felületet jelentenek a Windows-zal szemben. 

De ezzel együtt itt és most rezzenéstelen arccal jelentsük ki, hogy igen is vannak vírusok, férgek az Mac OS-ra, így azonnal áthúzva pirossal azt a tévhitet és közhelyet, hogy az Mac OS szent és sérthetetlen a támadások ellen (az első Macre írt vírust 1982-ben jegyezték fel, míg az utolsó globális jellegű támadás a tavalyi év tavaszán volt).

 

  1. Egyre több Windows számítógépen van már érintőképernyő

A Windows 8 óta a Microsoft egyre inkább piaci részesedést szerez az érintőképernyős szolgáltatásban, vizionálva a PC-k egyik lehetséges jövőképét. A 10-es széria érintőképernyős gépei a valaha volt legjobb műszaki fejlesztések napjainkban.

A Jobs utódok kezei alól kikerült új MacBook és asztali Mac termékek még nyomelemekben sem tartalmaznak ilyen innovatív megoldást és az eddig kiszivárgott fejlesztési tervekben sem látni hasonló elképzeléseket.

macs-and-iphone-are-the-best-team.jpg 

  1. A legjobb párosítás: Mac + iPhone

Az iPhone szöveges üzenetek szinkronizálása Macre, 2014 óta görbíti mosolyra a júzereket. Kezdetben a Continunity szolgáltatás segédkezett ebben, később már a Macbe épített Messenger app végezte a műveletet. Az SMS szinkron mellet a telefonhívás, fájlkükdés - AirDroppal - is extra fejlesztés.

A Handoff alkalmazás használatával a telefonon lévő appot vagy más műveletet használva, azt tovább tudjuk folytatni a Macen, ami vice versa funkcionál az eszközök között.

A Windows 10 PC vagy tablet üzenetküldés-fogadás működtetéséhez is szükség van egy appra a hasonló operációs háttérrel rendelkező telefonra, melynek neve: Microsoft Cortana.  Ez a technikai jellemző messze elmarad a Macnél használt minőségtől, de legalább működik.

 

Over the top: a Macen futó Windows

A Mac számos képességeinek egyike, hogy képes futtatni a Windowst, akár virtuálisan vagy direkt egy adott gépen.

bonus-want-the-best-of-both-worlds-macs-can-run-windows.jpg

Minden Macban van egy beépített Boot Camp, amely lehetővé teszi a Windows telepítését. Nincs más dolgunk, mint némi helyet szorítva a merevlemezen telepítést hajtunk végre, ezzel mindkét rendszer használatra készen fog állni egy azon gépen.

Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr4612099385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.01.05. 19:32:49

Over the top....fut forditva is, tehát van olyan intel csip amit tettek wines gépekbe és feltehető rá az almarendszer.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.05. 23:55:09

"Látva a Microsoft új, lágy és könnyed vonalait, reális esély látszódik arra, hogy valódi verseny alakuljon ki a két gyártó között. Igaz, hogy jelenleg is vannak csúnyácska Windows alapú PC-k, márkától és modelltől függetlenül, de végre valós és gusztusos irányvonal kezdi bontogatni a szárnyait."

Szóval sikerült összehasonlítani egy gyártót, aki mindent maga csinál (vas+programok) egy olyannal aki alapvetően csak a progikat (jó még végre valami vasat is) amik baromi elterjedtek a gyártóknal aztán kijelenteni, hogy vannak csunyacska pc-k. Elárulod mi köze pl a Lenovo dizanjahoz a Microsoftnak?

nyu 2017.01.06. 00:06:37

"De ezzel együtt itt és most rezzenéstelen arccal jelentsük ki, hogy igen is vannak vírusok, férgek az iOS-ra, így azonnal áthúzva pirossal azt a tévhitet és közhelyet, hogy az iOS szent és sérthetetlen a támadások ellen (az első Macre írt vírust 1982-ben jegyezték fel, míg az utolsó globális jellegű támadás a tavalyi év tavaszán volt)."

Mióta fut Maceken az iOS?

"•Egyre több Windows számítógépen van már érintőképernyő

A Windows 8 óta a Microsoft egyre inkább piaci részesedést szerez az érintőképernyős szolgáltatásban, vizionálva a PC-k egyik lehetséges jövőképét. A 10-es széria érintőképernyős gépei a valaha volt legjobb műszaki fejlesztések napjainkban.

A Jobs utódok kezei alól kikerült új MacBook és asztali Mac termékek még nyomelemekben sem tartalmaznak ilyen innovatív megoldást és az eddig kiszivárgott fejlesztési tervekben sem látni hasonló elképzeléseket."

Használtál már munkára egy telefonnál nagyobb tapiképernyőt?

Hány óra után sírtál, hogy hol az egér, mert leszakadt a vállad az órák óta levegőben hadonászástól?

Tapiképernyős laptop=zsákutca.

nyu 2017.01.06. 00:07:38

Hmm, benyeli a sortöréseket a blogmotor.

Artie 2017.01.06. 00:52:31

@Jozeph Pelikahn: pc=windows. Ez sem tévedés.

Jade.

conchita wurst 2017.01.06. 01:09:16

Az előnyök-hátrányok attól függenek, milyen egyéb cuccaid vannak, és hol vagy a világban.

Az EUban, de főleg itthon, a Macnek csak hátránya van.

morph on deer 2017.01.06. 01:15:25

A lényeg azért kimaradt, nevezetesen az operációs rendszer.
Azon túlmenően, hogy a Mac-et lényegesen egyszerűbb használni - többek közt azért is, mert logikus - még ma is, ezelőtt 5-10-20 évvel ez a különbség nagyságrendbeli volt.
Nem véletlenül használták csaknem kizárólagosan a Mac-et grafikai munkára a kezdetektől.
Ma ez a különbség már lényegesen kissebb, bár még mindig hiányzik pl. a rendszerszintű színkezelés, vagy az, hogy alapból olvas majdnem mindent és nem kell kajtatni kompatabilis meghajtások (drive) után. A rendszer azt is felismeri, hogy milyen képernyőt csatlakoztatsz hozzá, és ajánlja a hozzáillő profilokat, stb. Akinek ez fontos, az értékeli mindezt.
Egyszóval egyszerűbb vele az élet.

dunántúli gyerek 2017.01.06. 01:22:29

@morph on deer: A Macet annak egyszerübb használni, meg annak logikus, aki mindig macet használt.

Mo-n ilyen ember nincs, 10-15 éve meg nem volt egy se. Aki win98/xp/7-ről ment át Mac-re, évek kellettek mire megszokta. Grafikai munkára sokan használják most már (amit a felhasználók 5%-a se igényel), de sima átlag felhasználóként semmivel sem egyszerübb most se mint a windows - mennyivel egyszerübb a Safari mint a Chrome? Vagy a Pages mint a Word? Semennyivel.

zdanee 2017.01.06. 01:23:22

@Jozeph Pelikahn: Hát de, azért akadnak OSX-re vírusok. És rootkitek és egyéb nyalánkságok. A modern vírusok leginkább a böngésző hiáin keresztül jutnak be, ami közös Windows és OSX alatt. Az OSX pedig egy BSD-re épül, amire remek rootkitek vannak és közel lehetetlen levakarni onnan őket. Egy hanyag user mac-je ugyanannyire ki van téve a fertőzésnek, mint egy hanyag Windows useré, csak mivel abban a tévhitben él, hogy ő biztonságban van, még vírusírtó sincs a gépén.

morph on deer 2017.01.06. 01:33:02

@conchita wurst:
"Az EUban, de főleg itthon, a Macnek csak hátránya van."

Párat azért említhetnél, ha már..!

Egy azért biztos: én például három nyelven írok egy Mac-en, (ugyanazzal a billentyűzettel) és mindig a megfelelő ékezetekkel tudok írni.
Van valahol egy PC laptop is a házban Win tízzel - azért vettem, mert egy darabig egy RIP csak arról ment, aztán kijött a Mac változat is. Azon sokáig nem fogtam fel, hogy amíg teljesen be nem tölt, a numerikus oldal nem működik a billentyűzeten, amikor próbáltam beírni a jelszót... :) Aztán egy hét múlva, mivel csak a bal kezem volt szabad a felső számsort használtam, na akkor jöttem rá, hogy mi a gond. Nem szerettem meg jobban...

dunántúli gyerek 2017.01.06. 01:34:28

A legjobb az amikor mo-n az összes titkárnő Macbookkal pörög, mert az jobban néz ki, persze Office for Macet használ, mert a Mac beépített appjait a kutya sem használja mo-n, és nem is tanácsos semmit az ő formátumaikban beküldeni/beadni.

Az Office for Mac cuccok meg sokkal megbízhatatlanabbul müködnek mint a legszarabb winfos.

morph on deer 2017.01.06. 01:41:39

@dunántúli gyerek:
"Vagy a Pages mint a Word? Semennyivel."

Ez azért nem így van. Főleg akkor tünik fel, ha komolyabb tipográfiai kontrollt szeretne az ember.
Sokkal szembetűnőbb a a PowerPoint és a Keynote használata között az eltérés.

dunántúli gyerek 2017.01.06. 01:43:54

@morph on deer: Ki a fene használ PPT-t meg Keynote-ot a Prezi óta?

morph on deer 2017.01.06. 01:47:04

@dunántúli gyerek:
De aPages tökéletes win.dock dokumentumokat tud levédeni!
Vagy ha minden köél szakad ugyanazt PDF formádan

conchita wurst 2017.01.06. 02:00:08

Egyébként azt el kell ismerni, hogy vírus az nemigen van mint olyan. Malware-t, Spyware-t a Safari is be tud szívni, de van rá 100%-os vírusirtó, a rendszer maga meg nem fertőződik.

Tudom, apple ügyfélszolgálatos voltam 2 évig, az El Capitan volt az utsó amivel dolgoztam.

Mondjuk ehhez azt is hozzáteszem hogy én mindig PC-s voltam (20 éve van saját PC-m) és ez a 2 év sem változtatott meg, mert nálam PC-n is max spyware malware idegesítő fasságok voltak a legsúlyosabb ügyek.

Tény hogy az OSX-en a full reinstall egyszerübb dolog, mint a Windosokon (tisztességesen) újrarakni a rendszert.

A Mac gyári billentyüzetek nagyon jók. A rokik, vakok, ilyesmik szerint nekik az OSX fícsörök nélkülözhetetlenek.

desw 2017.01.06. 03:18:50

@conchita wurst:

"Egyébként azt el kell ismerni, hogy vírus az nemigen van mint olyan. Malware-t, Spyware-t a Safari is be tud szívni, de van rá 100%-os vírusirtó, a rendszer maga meg nem fertőződik."

:DDDDD

"Tudom, apple ügyfélszolgálatos voltam 2 évig, az El Capitan volt az utsó amivel dolgoztam."

Ugy te ilyen munkanélküli bőőőcsészbűl lettél "IT"-s??

"Tény hogy az OSX-en a full reinstall egyszerübb dolog, mint a Windosokon (tisztességesen) újrarakni a rendszert."

Mondjuk nem ár érteni hozzá, aztán akkor csak pár klikk lesz az!

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.06. 03:22:11

No és az nem lehet, hogy a mac-virusok kicsi száma az egész hacacare Windows hoz képest kisebb penetráció házból (is) adódik?
Kedvencem még, amikor kőkemény linuxosok is azzal jönnek, hogy ott bezzeg nyesta vírus...Hát igen, 1%-os elterjedtségű rendszerre minek vírust írni?

victor vacendak 2017.01.06. 06:27:09

2014 és 2015 legsebezhetőbb OP-rendszere az Apple iOS volt (telón is). 2016-ban javult a dolog, mert már csak 11. illetve 16. (de még mindig 200 feletti sebezhető ponttal) az összesített listán. De ez is rossz, mert a Win 10, Win 8, Win 7 mind kevesebb sebezhetőséget tartalmaz még mindig. Ja, és 2016-ban a második és a harmadik legsebezhetőbb a Linux!!!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.01.06. 06:49:15

Aki kitalalta az erintokepernyos laptopot azt oda kene el ultetni hogy egesz nap nyomkodja. Epp tegnap toltak elem egy ilyet, hogy "lassu a gep", azt hittem sirogorcsot kapok abban a fel oraban.

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 06:51:20

"Macek elleni hacker és vírustámadások száma, ám ezek még így is jóval kevesebb támadási felületet jelentenek a Windows-zal szemben.

De ezzel együtt itt és most rezzenéstelen arccal jelentsük ki, hogy igen is vannak vírusok, férgek az iOS-ra"

Biztos, hogy a Mac gépeken iOS fut?

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 06:59:32

@morph on deer: ennél több hülyeséget még a poszt sem tartalmazott :)

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 07:03:37

@morph on deer:
"De aPages tökéletes win.dock dokumentumokat tud levédeni! Vagy ha minden köél szakad ugyanazt PDF formádan "

Ezt le tudnád magyarra fordítani?

desw 2017.01.06. 07:08:29

@morph on deer:
"... kompatabilis meghajtások (drive) után. "

Te ilyen beszélő fordítórobot vagy?

midnight coder 2017.01.06. 07:23:05

@morph on deer: "Azon túlmenően, hogy a Mac-et lényegesen egyszerűbb használni - többek közt azért is, mert logikus - még ma is, ezelőtt 5-10-20 évvel ez a különbség nagyságrendbeli volt. Nem véletlenül használták csaknem kizárólagosan a Mac-et grafikai munkára a kezdetektől."

Na most, többé-kevésbé normális oprendszer kb. azóta van a rohadt alma termékein, amióta Jobsék sikeresen lenyúlták a BSD unix kernelét. Ami előzőleg volt, az egy nagy rakás fos, pláne a korai verziók. Az eredeti MacOS egy taszkot tudott futtatni, plusz voltak a desktop accessories-ek, de ezeket külön így kellett megírni, és csak kisebb programok voltak ilyenek (Pl. számológép). A microsoftnál már régen működött a win 3.1 legalább kooperatív multitaszkkal, amikor a MacOS még mindig kb. ott tartott, hogy tudott több programot futtatni, de úgy hogy mindig csak az egyik program futott, a háttérben lévő program mindig állt. És ez akkor nagy innovációnak számított arrafelé.

A grafikai programoknak pedig egyszerű oka volt: a PC-n a korai időszakban főleg DOS volt, illetve fölötte a windows 2.x, majd 3.x. Ezek pedig csak 64 kilobyteos szegmensekben látták a memóriát, ami bármi olyan programnak ami nagy adatmennyiséget kezelt egyszerre (Pl. egy kép) eléggé megnehezítette az életét. Az Apple viszont a Motorola 68K-n futott akkoriban, ahol nem volt ilyen probléma. Nem mellesleg, ez elég rétegigény volt akkoriban, mivel a RAM marha drága volt. Ez igazából 95 után változott meg, nem kis mértékben a win95 hatására - viszont akkor szépen el is kezdődött az Apple térvesztése ezen a piacon is.

Aztán a mobiltelefonos ötlet kihúzta őket egy ideig a kakiból, de most már szépen kezdenek visszasüllyedni oda ahová valók - ők egy olyan cég, ami leginkább a felhasználók butaságára és hiúságára épít, és a marketing és a jogi osztály tartja el őket, nem a mérnökeik.

I_Isti 2017.01.06. 08:21:17

@midnight coder: "Motorola 68K-n futott akkoriban"

jaja! ez igaz. A múlt század '80-as éveiben.... :D

Kerti Öröm 2017.01.06. 08:52:13

@dunántúli gyerek: A felhasználók 99.99%-a továbbra is ppt-t használ.

mpl 2017.01.06. 08:54:39

@dunántúli gyerek:
tévedsz és nem kicsit, én már 15 éve is mac-et használtam és akkor pc-n még lófütty sem volt, nemhogy a grafikai munkáimat, vagy a fotófeldolgozásokat, vagy egy kiadványszerkesztést meg tudtam volna oldani.
Igaz, akkor az 1G ram, annyiba került, mint egy komplett 386-os konfiguráció monitorostul.
Viszont mindig tudtam vele folgozni és azt sem tudom, mi az a kék halál...

mpl 2017.01.06. 08:58:15

@midnight coder:
hát...téged sem az Akadémia fog temetni...

igazi hős 2017.01.06. 09:05:00

@morph on deer: "Nem véletlenül használták csaknem kizárólagosan a Mac-et grafikai munkára a kezdetektől." talán ebben egész, de egészen kicsit az is benne volt, hogy pcre nem volt alkalmazás. Pont olyan az érved, mint hogy a gőzgép egyeduralkodó volt a hajókban - a kőolaj elterjedése előtt.
Mindenki Macen szerkesztett, amíg elsőként ki nem jött a Windowsos Ventura és mindenki Quadran ripelt, mert annak végképp nem volt megfizethető konkurense.
Én dolgoztam a '90-es évek közepén egy kis nyomdának, a szokásos sok PC + 1 Mac a PC-n nem megoldható feladatokra. Minden feladat, ami nem Macre lett kitalálva, az kínszenvedés volt a Macen. És akkor az áráról nem is beszéltünk, a Mac 14-es vagy 15-ös monitorja (832x624) annyiba került, mint egy 19-es ViewSonic (rendes VGA: 1024x768).

igazi hős 2017.01.06. 09:08:48

@conchita wurst: "20 éve van saját PC-m" És mégsem tudsz 3 kattintással mentést és helyreállító lemezt készíteni? Akkor a neked Mac való.

igazi hős 2017.01.06. 09:18:10

@mpl: "már 15 éve is mac-et használtam és akkor pc-n még lófütty sem volt" Mióta van PS Windowsra? 1992 vagy '93.
15 éve 2002 volt, akkor már két magyar kiadónál futott a tisztán Windowsos komplett kiadványszerkesztő rendszerünk. Mindkét helyen Macről váltottak és a fiatalok nagyon élvezték, hogy sokkal hatékonyabb, persze az öregeknek nem tetszett, hogy váltani kell a megszokott infrastruktúráról.

Zizi6785 2017.01.06. 09:22:08

@dunántúli gyerek: Bocs, én 91 óta használok mac-et, az kicsit több, mint 10-15 év.

igazi hős 2017.01.06. 09:23:51

@mpl: Milyen kifogásod van a kommentben írtakkal? Kivételesen egyetértek a hozzászólóval. Az Apple logó nyugaton azt jelenti: "Nem értek ezekhez a bonyolult dolgokhoz, adjatok a kezembe valami szépet, amit én is tudok kezelni", míg itt keleten: "Látjátok, én ilyen drágát is meg tudok fizetni" (holott a többség nem, de pont ez a lényeg).

morph on deer 2017.01.06. 10:10:22

@midnight coder:
"Ez igazából 95 után változott meg, nem kis mértékben a win95 hatására - viszont akkor szépen el is kezdődött az Apple térvesztése ezen a piacon is."

Ezzel csak az a baj, hogy még a win95 alatt se volt képes megoldani azt a problémát, hogy ahogy a képernyőn látod a szöveget az úgy is nézzen ki a nyomtatásban (WYSIWYG). Ennek csomó oka van, de ez most mellékes.
Ráadásul a színkezelés hiánya továbbra is sokat számított. Annak ellenére, hogy különböző segédproramokkal megpróbálták áthidalni mindezt.
Akkorra a Mac-en már egymáshoz kalibrálható volt a képernyő-scanner-printer, szóval ugyanazt kaptad végig.

Ahol inkább használták az a 3D meg hasonlók, ahol a 'lóerő' számít.
De nézzük a jó hírt is: 95 óta már volt szemétkosár, azaz 'waste basket' is a Windowson, bizony!
Akkoriban legfeljebb mint printserver vagy egyéb adminisztrativ feladatokra használtak PC-ket a reklám vagy nyomda környéki szakmákban.

morph on deer 2017.01.06. 10:17:58

@eßemfaßom meg áll:
"Biztos, hogy a Mac gépeken iOS fut?"

Biztos, hogy nem.
Mellesleg az iOS sebezhetővé válik, ha feltöröd a telefonod, egyébként nem tudsz futtatni rajta semmilyen olyan programot, amelyike előtte nem ellenőriztek az Apple-nél.

szepipiktor 2017.01.06. 10:18:31

Érdekes kis poszt lenne - a mai fiataloknak is joguk van megismerni a lassan 40 éves történetet -, ha a szerzőnek lenne fogalma arról, amiről ír!
Az Apple egy brand, a Windows PC nem létezik... De ha elfogadjuk a kitalált nevet, akkor pedig egy brand áll szemben a világ sokezer gyártójával.
A formatervezés szubjektív, csak pont az Apple hívő "szcientológiai" lényeknek ez a fontosabb a tartalomnál, tehát ismét nem összehasonlítási alap, főleg hogy számtalan remek formatervvel megjelenő más gyártó termékét. Ahogy az összehasonlítás ott is sántít, hogy nem tesz különbséget a hordozható és a dekstop egyedek közül, utóbbi megint szubjektív és nem érv-alap, hiszen az Apple egy dolog, míg a másik oldalon független ház-gyártók ezrei találhatók.
Problémás a terminológia is, olyen hogy Windows PC nincs (Az Apple is PC), hanem vagy használjuk az IBM PC-t vagy a klasszikus PC kompatibilis fogalmakat.
Az érintőképenyő sem igaz, már évtizedek óta volt érintőképernyős eszköz, mindeféle operációs rendszerhez...
Ha a szerző a valóságra koncentrált volna, akkor a legegyszerűbb összehasonlítás az, ha elmondjuk, az Apple ma egy fogyasztói divat (mint a Coca Cola) kielégítésének a tárgya, a másik oldal meg felhasználóközeli eszközhalmaz, ahol nem a divat az első.
Van még olyan is, mint az ár - Az Apple jellemzően túlárazott a "tudásához" képest - és a jellemző felhasználói kör. Az Apple ismét a fogyasztói divat és egy-két grafikus alapú célterület rétegeszköze, a másik oldalon az univerzális, olcsóbb, a célhoz optimalizált összeállítású kompatibilis halmazt takarja le.
Nem azért használnak valamire Apple gépeket, mert mással nem tudnák a feladatot elvégezni, míg számos esetben azért nem lehet Apple-t használni, mert nem tudna teljesíteni a típus, hanem mert NINCS megfelelő alkalmazás rá.
Ha már oktatunk, akkor ésszeűbb az Apple kontra Windows operációs rendszer összevetése...
A fiataloknak joguk van megismerni a valóságot és nem a klaszikus marketing-posztokkal kell az "árokásást" folytatni.

szepipiktor 2017.01.06. 10:30:02

@mpl: Te miért hazudsz???? Fizetnek érte?
15 éve = 2002...
Már a kilencvenes években a német, majd az amerikai kiadónknál vegyesen használtuk a Mac és a Windowsos gépeket. Hálózatba, tömegesen. 2000-ben az amerikaiaknál a Mac-ra is volt Office, így a szerzők-szerkesztők-DTP-sek vonal mindenféle konverziók nélkül volt biztosítható. A szrző az egyik szobában Windows alatt írt, majd átsétálva a grafikusokhoz, a Mac-ban fejelzte be a munkát! A kilencvenes évek elején, még a DOS-os világban sem volt probléma Apple vagy más rendszerekkel kommunkiálni. Csináltuk azt is, hogy a PC PS-s Quark volt, a DTP-nél Mac-es... Ők beállították a PC-ben a megfelelő paramétereket és Windowsos Quark fájlt adtunk át, előkészített képanyaggal, házlóaton neki, és így is nyertünk vagy egy hetet.
Nem értem miről beszélsz? 15 éve az volt a jellemző, egy G4-nél, hogy a PC-be ugyanaz a merevlemez, memória fillérekért volt beszerezhető a Mac-hez képest, mert abba csak egyetlen cégtől, sokszoros áron lehetett vásárolni.
Aki dolgozott, az bármikor beült bármely rendszerbe, minden volt mindkét platformra!
Nem veszed észre, hogy ezt a hazug, mindenfeletti filozófiát kizárólag az Apple buzik gerjesztik? Soha más platform embereitől nem hallassz olyan ostobaságokat, mint az Apple fanoktól, akik egyet tanultak meg és semmi másra nem is alkalmasak... Ti valójába olyan autószerelők vagytok, akik csak a 17-es villáskulcsot ismeritek, azt tudjátok használni és rendre világgá ugatjátok, hogy csak ti, csak a 17-es kulcs, és még az atomfizikusok is hülyék...
Szcientológia, semmi más...

morph on deer 2017.01.06. 10:31:55

@igazi hős:
"Mac 14-es vagy 15-ös monitorja (832x624) annyiba került, mint egy 19-es ViewSonic (rendes VGA: 1024x768)."

És miért nem a ViewSonicot használtad a Machoz is?
Nekem egy 840 AV-m volt '93-tól, 64 Mb Rammal meg Raid diskekkel - kissebb ingatlan áráért. Ez volt az egyetlen gép amiben DSP-k voltak processzorként, kifejezetten a zenéhez meg képhez/filmhez optimálva. Ja, és PS 2.5!
Akkoriban az erős hardware tényleg sokkal drágább volt a Macen, főleg emiatt kezdtek használni PC-t grafikára, nem azért, mert jobb volt dolgozni rajta.

Beerhead 2017.01.06. 10:33:39

@morph on deer: "kompatabilis meghajtások (drive)" :D beszarok, jó lesz az kompatibilis meghajtóknak (driver)
Jól tükrözi, hogy az átlag "grafikus" mennyire ért a munkaeszközéhez. Nem baj, ebből remekül megél az Apple.

szepipiktor 2017.01.06. 10:37:04

@dunántúli gyerek: Nem tudom, PPT azon milliók, akik dolgoznak?
Mert ugye remek a prezi, de az marketing célra való. Míg prezentációk számtalan üzleti, oktatási, műszaki területre szükségesek. Ott nem a csilivili utaok a térben-időben látvány a lényeg, hanem a tömör, gyors és átekinthető információk biztosítása a szakmai előadásokhoz.
Öreg, te tényleg más világban élsz... Egy szépen opálosított búra alatt. A világ 99%-t nem is látod.

2017.01.06. 10:44:01

Haha... szegény szerzőnek fogalma sincs miről írkál.. mi van , készleten maradt az ipari hulladék, azt kell neki a reklám? :)

Kezdődik ott a dolog, hogy a mac-en OSX van, és nem iOS, és innentől kezdve látható, ha még azt se ismeri amiről ír, milyen szakmai tudással rendelkezik aki ezt a sok sületlenséget összehordta.
1. a Mac HW jelenleg az ipari hulladék kategória, főként grafikai téren.
2. az OSX versenyez egy házilag barkácsolt linux megbízhatóságával, és összesítve még mindig az első helyen van a biztonsági rések tekintetében.
3. az OSX nagyságrendekkel lassabb, mint a win, igazi homokóra nézegetős. Tiszta pentium 3 feeling egy i5-os MAC-en.
4. a funkciók és beállítások egy jó része még mindig a terminálablakból érhető el.. köszöntünk mindenkit 2017-ben :)
5. még a legdrágább PRO grafikus teljesítménye is kb a egy közepes videokártyával vetekszik, de cserébe tettek bele drága serverprocit :)

ja hogy honnan tudom? onnan, hogy itt van az asztalon.
Annyira ipari hulladék az egész, hogy a rajongóik szerint se javasolt vételre.

szepipiktor 2017.01.06. 10:46:11

Most látom csak:
"A legjobb párosítás: Mac + iPhone"
és
"A Windows 10 PC vagy tablet üzenetküldés-fogadás működtetéséhez is szükség van egy appra a hasonló operációs háttérrel rendelkező telefonra"
Mivan?????
Ha nem tudtok valamit, akkor miért kell valótlanságot leírni?
Akkor az én Win 10 desktopom és a Win 10 mobilomhoz miér nincs ezekre szükség? Pont EZÉRT választottuk munkához a Win telefon vonalat! Hogy a benti rendszer és a mobilok között ne kelljen semmi app, hogy a kettő 100%-ban együttműködjön.
Csibéim, az meg ne zavarjon össze benneteket, hogy a Cortina nem egy app a Winre, hanem a Win egyik szolgáltatása...
Nézem a cég honlapját, ti még nem is vagytok Apple disztribútorok! Most szak-blogot írattok a Apple fan raktáros kollégákkal? Láthatóan nem vagytok tisztában az IT globális helyzetével, a trendekkel, a fejlesztési vonalakkal, és főleg nem a szkam múltjával.
Én mondjuk nem írok gyógyszerész blogot. Mert nem értek hozzá...

2-More 2017.01.06. 10:48:20

Első CorelDraw - 1989. Első PhotoShop - 1990. Én speciel Corel 3.0-n meg Photoshop 4.0-án szocializálódtam 94-95' körül, mindkettő floppys telepítős volt, 386 DX-40en 8 mega ram mellett, 3.1es Windows alól. Kiadványszerkesztésre, szórólapra, névjegykártyára hibátlan volt,de dolgoztunk nyomda alá is, csoda, ott is 1 Mac volt.... De azért tanítson a sok mac-mester, mi nem volt PC-n.... Az, hogy volt pár CÉLPROGRAM, ami csak azon volt, az messze nem azt jelenti, hogy PC-nem nem volt grafikai munkára lehetőség. WYSIWYG-et előszedni is nettó baromság, a megfelelő ICC profilokkal (és a megfelelő lóvéért) színre lehetett kalibrálni a monitort, csak nem abból kell kiindulni, hogy volt a 14" Sampoo és jóéjt, már ha mond valamit bárkinek az Iiyama, az Eizo, az Elsa, a Miro, és még sorolhatnám.

morph on deer 2017.01.06. 10:49:11

@szepipiktor:
"A szrző az egyik szobában Windows alatt írt, majd átsétálva a grafikusokhoz, a Mac-ban fejelzte be a munkát! "

Ez így igaz. Az is igaz, hogy fordítva ritkábban történt mindez - a Mac könnyebben boldogult más formátum olvasásával.
Itt pont a renszerek közti különbség az , ami segített.
Én akkor IT-multimédia cégnél dolgoztam, ott a design meg a képi/grafikai anyag készült először Mac-en, majd került át a programozókhoz, onnantól kooperációban csináltuk.

Egy darabig tényleg sokkal drágább volt az azonos teljesítményű hardware a Macnél, de aztán semmit nem kellett buherálni, mert csak működött.

morph on deer 2017.01.06. 10:55:11

@Beerhead:
Próbáltam lefordítani, na :)
A mai napig nem tudom, hogy mit hogy hívnak magyarul a gépeken/ben, több mint húsz éve angolul kezdtem el, nekem az működik. Elnézés, de ez van.
Ami a lényeg, nem kívánja meg minden kütyü, hogy te keresd elő mitől megy, a rendszer alapból kezel nagyjából mindent amit összekapcsolsz a géppel.
Ezt akartam mondani - hát így sikerült ;)

Macropus Rufus 2017.01.06. 10:57:57

@victor vacendak: azért ezt kicsit pontosítani kellene. Az, hogy linux, eléggé tág fogalom. Melyik linux kernelről van szó?

www.techtalk.gfi.com/wp-content/uploads/2016/04/no-of-vulnerabilities.png

Itt az első helyen az Apple OSX van a harmadik helyen egy Ubuntu egy kitudja milyen kernelrrel. És néz oda 4. helyen már egy 8.1 Win van meg aztán egy 2008 server aztán egy 7 egy 8 majd egy Vista és aztán jön egy opensuse. Szóval egy opensuse kevésbé sebezhető mint egy 7,8,8.1 Az viszont igaz, hogy a win10 kevésbé sebezhetőbb mint pl. egy opensuse vagy debian. Megjegyzem: a win2003 meg még kevésbé sebezhetőbb mint egy win10, szóval a win10-től sem kell hasra esni.

További infók: techtalk.gfi.com/2015s-mvps-the-most-vulnerable-players/

TamásD 2017.01.06. 11:02:38

@dunántúli gyerek: Finoman szólva, nincs igazad. Pont az veszi észre, hogy mennyivel jobb az OSX, aki előtte Win-t használt.
egyébként fel sem tűnne, nem?

guy 2017.01.06. 11:04:08

A mac egy számítógép, az osx és a windows egy operációs rendszer.

A mac minőségi alkatrészekből van összerakva, ahol nem a teljesítmény, hanem a stabilitás az elsődleges, ezért jobb, mint a legtöbb pc. Bár én most vettem egy 300.000.-Ftos laptopot, ami nem mac (addig csak macbookot használtam), és ezen is uyganúgy fut a windows, mint a macbookomon, úgyhogy bizonyos árkategárián felül már ugyanazt tudja a pc is mint a mac.

Laptopban az érintőképernyőt szerintem elenyésző ember használja, szimpla üveggyöngy. Az érintőkijelző tabletekbe való és kész. Arra viszont még nincsenek optimalizálva a windowsos programok. Ha nincs windowsos tabletet, bármely andori alól próbálj meg tablet vvalami vnc-t használva windows-t kezelni, meglátod, hogy hosszú távon kínszenvedés.

Csőszbocskor 2017.01.06. 11:04:58

Értelmetlen fűteni a Mac vs. Win vitakazánt. Én munkára Windows-t használok, otthon meg Mac-et. mindkettőnek vannak előnyei. El sem tudom képzelni, hogy az otthoni gépem valaha Windows-os legyen, ahogy azt sem, hogy Mac-en dolgozzam. Én. Más meg máshogy van vele. Én a Mac-ben a sok kényelmi szolgáltatást szeretem, pl. a Time Machine mentett már meg párszor. A Windows-t meg az Office miatt. Van Office Mac-en is, azt mondom még oda is tette magát a MS, de nekem megszokhatatlan.

stalker-hacker 2017.01.06. 11:09:38

@dunántúli gyerek:
xp-ről váltottam, 2007-ben, két hét alatt megszoktam.

2-More 2017.01.06. 11:09:55

@guy: Taníthatnál a Mac minőségibb alkatrészeiről, amikben Intel processzor dünnyög, Samsung, Hynix és társai memória, Seagate, WD vinyó, Samsung SSD........

Az összeszerelési minőséggel nem vitatkoznék, illetve, biztos van az alkatrészek között is A-B-C-Z kategória, de ha azonos beszállító azonos minőségű alkatrészeit nézed, sehol nem jön ki az 1,5-2x szorzó az almás logóra.

Csőszbocskor 2017.01.06. 11:14:13

@igazi hős: Hány lemez kell hozzá és meddig tart? LoL BTW, Gyárilag telepített gépnél a Windows újrahúzás is egy gombnyomás. Helyreállító lemez???

theus 2017.01.06. 11:14:37

Közkeletű tévedés, hogy a grafikusok Apple pc-t vagy Apple laptopot használnak. Nem. Lehet, hogy kiadványszerkesztők használják, de azért őket ne nevezzük már grafikusnak. Lassan 20 éve dolgozom grafikusként, 2d 3d grafika, video szerkesztés, animáció, szerencsére sosem kellet apple terméket használni. Próbáljon valaki egygombos egérrel mayázni :D

Macropus Rufus 2017.01.06. 11:15:05

@mpl: " tévedsz és nem kicsit, én már 15 éve is mac-et használtam és akkor pc-n még lófütty sem volt, nemhogy a grafikai munkáimat, vagy a fotófeldolgozásokat,"
:)) ezt most komolyan írtad? A Mac-es PhotoShop Win alatt futó verziója 1993-ban jelent meg. 1993-ban még a Mac is eléggé karcsú volt egy komolyabb képfeldolgozásra. Ha meg tervezői munkára gondolsz, akkor meg meg tényleg tévúton jársz, pl. az egyik legrégebbi tervező program (ami szerintem felejthető) az az Autocad volt. 1982-ben jelent meg pc-re.
15 év meg nem olyan régen volt. Nem lehet, hogy pl. 25 v. 35 évet akartál írni?

" Igaz, akkor az 1G ram, annyiba került, mint egy komplett 386-os konfiguráció monitorostul. "
Ember! 386-os gép 15 éve már rég a múlt volt. Sztem te tényleg legalább egy évtizedet elírtál. Nekem 2002-ben már P4-es gépem volt 1GB RAM-al.

mpl 2017.01.06. 11:15:31

@szepipiktor:
Stílusod alapján nem állok le vitázni veled, csak annyit tennék hozzá, (a "buzi"-ra hivatkozva), kár, hogy apád nem lett inkább buzi.

theus 2017.01.06. 11:25:23

Formatervezés, a Steve Jobs filmben mondják meg a tutit az 1998 Mac pc-re olyan, mint Judy Jetson játék sütője. /Jetson család egy jövőben játszódó Hannah-Barbara rajzfilmsorozat, mindenféle vicces jövőbeli dolgokkal, aktatáskává összecsukódó autó és hasonlók/
Meg kell nézni a régi designokat vagy akár az elős Iphonet, borzasztóan nézki, pedig akkor az volt a design netovábbja, egy akkori rendes pc hát az meg úgy nézki, mint egy számítógép semmi. A mostani tolakodó design is legalábbis megmosolyogtató lesz 10-20 év múlva.

Ez például mi az isten? images.macworld.com/images/article/2012/07/imacg4_2002_03-287566.png
hogy néz ki, lehetett ezen dolgozni?
Az a helyzet, hogy aki valóban használni akarja valamire a számítógépét az nem apple terméket vesz.

mpl 2017.01.06. 11:30:20

@Macropus Rufus:
Lehet, nem számoltam az éveket, de biztosan igazad van.
Az autocad-ről annyit, hogy volt oyan, sőt, volt DynaCad is.:-)
És? A 2D-s tervező programoknak nem sok köze volt/van az általam említett es használt kiadványszerkesztő programokhoz, vagy a Photoshophoz, vagy az Illustratorhoz. Ezek viszont Mac-en mentek, igen vidáman. Volt pc-re buheralt is, de ott maga a pc volt a leggyengébb láncszem. Félreértés ne essék, NEM akarok senkit semmilyen platformra irányítani, csak szerintem felesleges ilyen vitákat folytatni, mindenki azt hasznal, amit akar,-vagy amire telik- de azt kijelenteni, hogy mac ilyen-olyan sz@r (vagy a PC), nagyfokú tudatlanságra vall. (nem rád gondolok, de talán olvastad a hozzászólásokat.) Divat leszólni az Apple termékeket, de aki napi szinten használja, tudja, hogy mire képesek. Anno egy Quadra volt az első, ma iMac-em van és még sosem csalódtam bennük. A fiam a vilag másik végéről bele tud nyúlni a dolgokba, akar a telefonjáról, azert ez nem haszontalan dolog. Az, hogy a cikk írója összekeveri az OSX-et, az iOS-sel...na, bumm. Akinek van almája, tudja, mi akülönbség.
Ezzel részemről lezártam a témát, mert ennyit az egész nem ér nekem, használom, szeretem, sosem lesz pc-m, androidom, pusztan azért, mert vállaltan hülye vagyok hozzájuk :-)
Mindig csak almás cuccom volt, pusztán azert, mert jól lehet valük dolgozni. Ha akkor a pc lett volna olyan szinten, akkor ma valószínűleg pc-s lennék.

theus 2017.01.06. 11:36:44

@mpl: Valamiért csak ott hagyták azt az almát egy harapás után.

2-More 2017.01.06. 11:40:26

@mpl: Nem ez volt a lényeg, hogy mi szar, meg mi nem, csak értsük egymást: te mac-et használsz, használtál, eszerint azt is ismered (jobban). Volt Photoshop PC-re, nem buherált, és hogy az adott korban a Mac-en nem ment jobban, mint egy ugyanolyan korú PC-n, vagy legalábbis, nem sokkal, az hétszentség. Igaz, akkor még totál más volt a kettő alatt az architektúra, de basszus, egy 300 DPI-s A4es scan TIF-ben ugyanannyi memóriába kellett beférjen, meg ugyanakkora, ugyanolyan sebességű, sokszor ugyanolyan gyártótól származó HDD-re kellett kiíródjon.

Az, hogy mibe lehet honnan belenyúlni, az megint más kérdés: VNC-vel X éve is bele lehetett bármibe, amin elfutott, meg fel volt rá konfigolva gép, tűzfal, router, stb. Most meg van Logmein, Teamviewer, stb.

Én azt nem szeretem, amikor megy a möhö, meg a bezzegezés hogy a virus, meg a megbizhatóság, meg a többi. Átlag bózsi átlag mac-en átlag facebook/internetezés közben ugyanakkora eséllyel kattint valamilyen ártó linkre, és szopja be, mint átlag bózsi2 PC-n. Csak az egyikből 10x annyi van. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy kevesebb pizzafutár alatt esik ki a nyelestengelycsapágy az BMW 1-eseknél, mint a Suzuki Swifteknél. Ja, csak az egyik 2x annyiba kerül, mint a másik, eladása a töredéke, és mellesleg egyes bömmöst használ egy látványpékség pizzafutárkodásra az országban.

Macropus Rufus 2017.01.06. 11:43:09

@theus: "Jetson család egy jövőben játszódó Hannah-Barbara rajzfilmsorozat"
Barbera lesz az a Barbara :)

Medgar 2017.01.06. 11:56:50

Szórakoztató a vallásháború...

desw 2017.01.06. 12:13:03

@morph on deer:

" Ami a lényeg, nem kívánja meg minden kütyü, hogy te keresd elő mitől megy, a rendszer alapból kezel nagyjából mindent amit összekapcsolsz a géppel.
Ezt akartam mondani - hát így sikerült ;) "

Mindenki értette, csak most belédkötöttünk, na!
Windows-os géphez bármilyen hardver-eszközt csatlakoztathatsz/beszerelhetsz, ha a gyártó megírja hozzá a Win-es drivert (ha a Microsoft-os driver nem jó). Almához ezzel szemben csak "brandelt" eszközt használhatsz, ami így biztosan működik.***Az nem az MS hibája, hogy a hardvergyártók szarnak a szabványokra, és így az alap Win driver nem jó.

desw 2017.01.06. 12:14:20

A soremelés a faszé' van kivéve??

fda 2017.01.06. 12:16:40

Tök jó, hogy a szerző kétféle kiragadott PC-t akar összehasonlítani, aztán notebook-okról írogat. Összehasonlítja az apple notebookjait egy operációs rendszer gyártójával.
Aztán a nagy oprendszer-összehasonlítás elő pontja, hogy kijelenti, hogy az egyik versenyző SZÉP gépeket gyárt. Igen, ez komoly szakmai érv...

Közben meg sem említi, de úgy látom, az itt bőszen kommentelők se vették észre, hogy az összehasonlítás messze nem teljes... megfeledkezett például egy igen komoly versenyzőről, a Linux-ok családjáról, pedig nagyon sok munka-típus van, ahol az embereknek eszébe se jut mást használni...

Nem kellene olyan technikai dolgokról írni, amihez az író annyit ért, hogy látott már szépet, drágát és vírusosat, meg idekever valami érintőképernyőt is, aztán itt el is fogy a tudása.

fda 2017.01.06. 12:19:55

Javaslom a cikkírónak, írjon cikket az autók elektronikájának összehasonlításáról. Vesse össze a Teslát azzal, hogy a múltkor látott egy koszos Opelt, ami ráadásul szabálytalanul parkolt.
Különben is, a Ford indexbúrája mindig is szebb volt.

rockjano 2017.01.06. 12:47:14

@dunántúli gyerek: Én már 25 éva Mac-ezem :-) vagy tán már több is...Quadrával kezdtek ha ez mond valakinek valamit...akkor amikor a csúcs PC úgy a 286-386-os volt.

Még ma is ezt használom (van PC-m is) de egyre idegesítőbbek az Apple marhaságai ezért a jövő a Hackintosh.

Akinek valaha volt lehetősége mindkét rendszeren (MacOS és Win) komolyabban dolgozni annak Win nem nagyon kell (legfeljebb játsazni). A MacOS még mindig sokkal jobb, kezelhetőbb, stabilabb, kiismerhetőbb, használhatóbb... megvannak ennek is persze a hülyeségei ...
A tragédia az hogy a közepesnél gyengébb Windozt használja a világ 90 %-a ... nincs más aki írna egy normális desktop oprendszert (hajrá Google :-)

Ajtony 2017.01.06. 12:50:00

@conchita wurst: hülyeséget írtál. Én mindkettőt használom, az egyik ebben jobb, a másik abban.

2017.01.06. 13:06:33

Milyen életképtelenek veszekednek ilyen faszságon?

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 13:37:41

@mpl: " én már 15 éve is mac-et használtam és akkor pc-n még lófütty sem volt, nemhogy a grafikai munkáimat"

Most direkt jó neked kiröhögtetni magadat? Szerinted mindenki 20 évnél fiatalabb és nem tudja, hogy 2001-2 környékén mit tudott egy PC?

victor vacendak 2017.01.06. 13:41:16

@Macropus Rufus: Az nem a tavalyi, hanem a tavalyelőtti lista. A 2016-os így néz ki:
Product Name Vendor Name Product Type Number of Vulnerabilities
1. Android
2. Debian Linux
3. Ubuntu Linux
4. Flash player
5. Leap

A kernelen vitatkozhatunk, ettől függetlenül nem a Winfos van az élen, sőt az első 10-ben se nagyon. Ellenben az Apple több éven át ott volt az első helyen és sok linuxra épülő termék is.

Burgermeister 2017.01.06. 13:56:17

@okostojas007: ez igy van!!! egy tulárazott dizájntermék

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 14:03:09

@guy: "A mac minőségi alkatrészekből van összerakva, ahol nem a teljesítmény, hanem a stabilitás az elsődleges, ezért jobb, mint a legtöbb pc."

Kifejtenéd ezt a "stabilitás ezért jobb" dolgot? Ti komolyan valamikor 1987 környékén láttatok utoljára PC-t és az is a kukából kiszedett alkatrészekből volt összelegózva?

károly szántana 2017.01.06. 14:09:57

@szepipiktor: "Ha a szerző a valóságra koncentrált volna, akkor a legegyszerűbb összehasonlítás az, ha elmondjuk, az Apple ma egy fogyasztói divat (mint a Coca Cola) kielégítésének a tárgya, a másik oldal meg felhasználóközeli eszközhalmaz, ahol nem a divat az első."
Itt most arra gondolsz felhasználóbarátság alatt, hogy a Microsoft telepíttet a userrel minden csatlakoztatott eszközhöz külön-külön drivert, a MacOS-nél meg bedugod a tök ismeretlen valamit, a gép pedig egyböl felismeri és használhatod, anélkül, hogy bármit is telepítenél?

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 14:10:33

@mpl: "A fiam a vilag másik végéről bele tud nyúlni a dolgokba, akar a telefonjáról, azert ez nem haszontalan dolog."

Aztaaaaaa az Apple feltalálta a Távoli asztalt vagy a TeamViewert?

Bambano 2017.01.06. 14:17:32

pár hónapja az egyik ismerős cégbe, ahol melózom, bekerült egy darab mac notebookos dolgozó. akkor rögtön elő is jött az összes kompatibilitási probléma. bele kellett nézzek kicsit a lelkébe, egy überbrutál szemétdomb az egész.

ha bármit meg akarsz csinálni vele, amire nincs gyári klikk, vagy az nem jól működik, akkor jobb, ha tökönszúrod magad, mert nem fog sikerülni.

azóta lövésem sincs, hogy miért szeretik annyira a népek a macet. ha vernének se kéne.

desw 2017.01.06. 14:40:30

@eßemfaßom meg áll:
"Aztaaaaaa az Apple feltalálta a Távoli asztalt vagy a TeamViewert? " *** :DDDD *** Igazi iSheep

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 14:41:54

@rockjano: "Én már 25 éva Mac-ezem :-) vagy tán már több is...Quadrával kezdtek ha ez mond valakinek valamit...akkor amikor a csúcs PC úgy a 286-386-os volt"

az első Quadra 91 októberben jelent meg 25MHz-es 68040 procival, ugyanekkor a "csúcsPC"-be 50MHz-es 486DX procit lehetett tenni közel fél éve. Aztán mire a Quadra eljutott a "csúcsra" (93 közepe 68040 proci 40Mhz-en járatva) addigra a csúcsPC-be 66MHz-es Pentium procit lehetett venni. Szóval ennyit a csúcs286-386 dologról...

cardiobascuralis 2017.01.06. 14:49:18

@morph on deer:
A drive magyarul illesztőprogram, nem meghajtás.

"Nem véletlenül használták csaknem kizárólagosan a Mac-et grafikai munkára a kezdetektől."
Ez mondjuk egyrészt kurva rég volt, másrészt akkor sem volt igaz. Az összes nevesebb DTP-program kijött Windowsra is már az elején is, ahogy a képszerkesztők is. És használták is. Dolgoztam pár kiadónak, egyiknél sem volt Mac Magyarországon.

"a Mac-et lényegesen egyszerűbb használni"
Ez iszonyatosan nagy baromság. Nem igaz.

"még a win95 alatt se volt képes megoldani azt a problémát, hogy ahogy a képernyőn látod a szöveget az úgy is nézzen ki a nyomtatásban (WYSIWYG)"
Hagyd már a picsába ezeket a kamuzásokat. Már a Win 3.1 is tudta.
Másrészt komoly munkákra már a Win 3.1-gyel egy időben ott volt a Windows NT, amiből a mai Windowsok kinőttek (a fejlesztési kódneve talán még a Windows 7-nek is NT 7.5 volt).

@mpl:
15 éve 2002 volt.
Akkor még rég futott a Windows XP, a 386 meg vagy 10 éve a múlté volt már. És régesrég volt Windows alá is QuarkXPress meg Photoshop is.
Egyéb hazugságok is jönnek még?

NoOne 2017.01.06. 14:54:00

Nagyon egyszerű a dolog: tökéletesen feladatfüggő, hogy milyen számítógépet, operációs rendszert és programot használjon ez ember. Azoknak is azt mondom mindig, aki tanácsért jön, hogy sorold fel, mit szeretnél csinálni a géppel, és mennyi pénzed van rá. Van persze még tovább is: típushibák, hibaarány, szerviz-támogatottság, garancia stb. A többi smafu - ma már. Amúgy inkább IMB PC-t használok, mert a saját igényeimet (és pénztárcámat) ez "elégíti ki". Az Apple felhasználói környezet tényleg szuper. Azonban az olcsóbb vasakkal szokott baj lenni, és Mo-on a szerviz nem csak drága, de rendkívül sz@r is - főként a hozzáállás... Amúgy a legtöbb cuccot nem itthon javítják, hanem Csehországban vagy Hollandiában, ha jól emlékszem. Mindegy, az eladás csilivili, ha gond van, azt errefelé tetézik a hazai lehetőségek és a Apple üzletpolitika - sajnos.

Bambano 2017.01.06. 14:58:52

@cardiobascuralis: "A drive magyarul illesztőprogram": ha már pontosítod, akkor ne írj téves infót: a drive lehet meghajtás, ha a szó köznyelvi értelmezését veszed. a számítástechnikában a drive meghajtót jelent. az illesztő program az driveRRRRRRRR.

Az viszont igaz, hogy a windowsok nem tudták megoldani, hogy ugyanúgy nézzen ki a nyomtatón a szöveg, mint a képernyő. eleve heteket el lehetett tökölni azzal, hogy találj egy olyan felbontást a monitorodra, ami nem torzít. a legtöbb esetben amit a monitoron körnek láttál, az a nyomtatón nem volt kör. a másik, hogyha akármilyen kis eltérés is volt a fontoknál két gép között, akkor már nem úgy jelent meg a szöveg a nyomtatón egyik gépen, mint ahogy a másikon beírtad.

komoly munkára mindig is latexet használtak, a többi csak kacat.

Bambano 2017.01.06. 15:00:40

abban viszont egyetértek az előttem szólókkal, hogy az amúgy sem túl izmos blogmotorhoz valószínűleg ez a legótvarabb skin, amit találni lehetett...

Metálvörös 2017.01.06. 15:05:24

Számomra egy nagy tanulsága van a cikknek, illetve a hozzászólásoknak: a himbilimbi gépeken dolgozó emberek ráérnek kommentelni, az igazi programozók meg magasról tojnak az egészre, és vidáman elvannak a VT100 termináljukkal, amivel "rendes" gépre lépnek be, és dolgoznak :)
Viccet félretéve: egyszerűen egy kattintásvadász cikk, már a cím alapján lehet sejteni, a tartalomból meg egyértelmű. Kb. annyira lehet A JÓ GÉPet kiválasztani, mint A JÓ AUTÓ-t.

Bambano 2017.01.06. 15:07:42

@Metálvörös: egyrészt a 3270-es emulációt kifelejtetted, pedig azon is igazi programozók dolgoznak :)
másrészt a dec vt420-as terminálja tudott mindent, amire normálisan szükség lehet. cut&paste, osztott képernyő, stb. minden volt benne. nem kellett hozzá semmilyen megalkuvás.

cardiobascuralis 2 2017.01.06. 15:16:44

@morph on deer:
Waste basket sosem volt a Windowson.
Recyle bin volt és van.
De ez is volt talán már a Win 3.1-en is, de a korai NT-ken biztosan.

@guy:
"A mac minőségi alkatrészekből van összerakva"
Ne bassz, tök ugyanaz van benne, mint a Win-es gépekben. Ha legyakod az OSX-et a macitoszóról, simán rakhatsz rá Windowst.

@Macropus Rufus:
25 éve meg nem tudott 1 GB RAM-ot a gépbe pakolni, mert nem volt annyi hely benne, hogy a kis kapacitású (talán 4 MB volt a legnagyobb, de lehet, hogy már 8 MB) memórialapokból annyit belerakjon.
Én 23 éve vettem az első saját PC-met, akkor óriási mennyiségűnek számító 4 MB RAM-mal, 120 MB-os (akkor nem kicsinek számító) vinyóval (ma ráférne egy komolyabb felbontású géppel készített fotóból talán 10 is). Még megvan az árcédulája, benne a teljes alkatrészlista. A gép közel 200 ezer Ft-ba került, és nem egy játékra kihegyezett csúcsgép volt, csak egy átlagos, az átlagnál kicsit több memóriával (mivel munkára kellett). 1994-ben. Ez akkor kb. féléves mérnöki fizetésem volt.
Ma 200 ezerért egy egészen tisztességes gépet kapsz (ha esetleg magad vagy a bolt szakembereinek segítségével rakod össze, mondjuk ipon, ahol össze is szerelik, bemész, fizetsz és viheted, de segítenek, mit kérj bele, és nem átverősek), és ma azért ez alig több 1 havi átlagfizetésnél, meg mondjuk fél havi mérnöki fizu.

morph on deer 2017.01.06. 15:21:44

@cardiobascuralis:
Nyilvánvalóan csak hallottál a Macról, azt is egy másik Windowsostól.
Röviden: fogalmad sincs róla.
De nyomjad nyugodtan, ha ez esik jól.

Eddig itt egyetlenegy személy hozzászólása alapul valós használati tapasztalatom, az a 'szepipiktor', a 'midnight coder' képben van a technikai oldalt illetően, a többi meg ágál, beleértve téged is, akinek a nagymamája már hallot róla hogy valaki mondta, hogy már majdnem látott egy Machintost, de az nem az volt...
De nyilván muszáj bizonyítgatnod, hogy te vagy a legokosabb.
Semmi baj, talán legközelebb sikerül!

theus 2017.01.06. 15:21:56

@mpl: ismerem a sztorit. Viszont az apple logo akkor is azt üzeni, hogy valaki belekóstolt az almába aztán inkább nem ette meg.

@Macropus Rufus: megtaláltad a hozzászólás lényegi részét egy elütött betűt, gratulálok nyereményed postán küldjük el.

Nem leszünk gyarmat ! 2017.01.06. 15:22:57

A mac alapvetően munkára nem alkalmas, játszani mindkettőn lehet, még szövegszerkeszteni is :) :) :)

Macropus Rufus 2017.01.06. 15:25:57

@cardiobascuralis 2: ő 15 évet írt, nem 25-öt. Én írtam, hogy amit ír (mondjuk a RAM-ot leszámítva) az inkább 25 évvel ezelőtt volt. Az első gépem nekem nem volt ilyen izom mint a tied, de én is 25 éve szereztem be. Az csak egy 286-12Mhz + 4MB RAM + Trident8900 VGA+516kb RAM és egy 40MB HDD. Ez akkor 72ezer pénz volt, ami az akkori béreket nézve nem volt kevés.
Viszont ezen már lehetett játszani és az 512k video memória miatt simán megjelenítette az 1024x768-as 256 színű gif-eket is :)) No igen, a monitor ha jól emléxem egy Mitech SVGA vas volt. Régi szép idők... :)

Macropus Rufus 2017.01.06. 15:28:04

@theus: ne sértődjél már meg ezen. Tudod mennyien mondják, hogy az Barbara. Megjegyzem: évekig én is azt hittem, hogy Barbara. Aztán 1x kiböktem, hogy az nem az. Kis sértődős :p :D

cardiobascuralis 2 2017.01.06. 15:36:11

@mpl:
"a vilag másik végéről bele tud nyúlni a dolgokba, akar a telefonjáról"

Elárulok egy titkot: Windowsba is.

@fda:
Sorold már azokat a munkatípusokat, ahol a Linuxon kívül más eszébe sem jut senkinek.
Csak mert én nem hiszem, hogy lenne ilyen.
Windows esetében viszont rengeteg.

@rockjano:
25 éve már rég volt 486-os.
"a közepesnél gyengébb Windozt" - mihez képest gyengébb?
Az OSX-hez meg a Linuxhoz képest biztosan nem.

@károly szántana:
Inkább szántsál, karcsi, addig se hülyeségeket irkálsz.
A macitoszó is csak azt ismeri fel, amit gyárilag beleírtak (azaz benne van a driver az OSX-ben). A Win-en nagyságrendekkel több eszközt használhatsz, igaz, a gyártóra van bízva, hogy megírja hozzá a drivert.

@Bambano:
Igazad van, a drive meghajtó (nem meghajtás), a driver az illesztőprogram, de itt a csávó utóbbira gondolt.
Amit a WYSIWYG-ről írsz, az viszont nem igaz már vagy 25 éve. Már a Win 3.1 - Word 2.0 páros WYSIWYG-ben nyomtatott.
Monitorhoz meg használd a natív felbontást.

cardiobascuralis 2 2017.01.06. 15:39:40

@Macropus Rufus:
A kettőnk vásárlása közt eltelt 2 év, az rengeteg volt akkor.

dunántúli gyerek 2017.01.06. 15:40:40

@guy: Igen főleg akkor stabil a Mac ha windows fut rajta...:) Az hozza ki belőle a legjobbat..sic

2017.01.06. 15:50:35

Én vettem egy Mac-et pár éve. Az egyetlen laptopom ami nem üzemel már valamelyik családtagnál. 2* ment tönkre, a végén egyszerűen kidobtam a kukába. Én melóra használom, arra alkalmatlan volt. Levelezésre meg mindegy, arra minden jó, a Linux is, abból meg már kinőttem, hogy a Mekiben felvágjak vele. ;) Egy ideig szoptam vele, hogy akkor Parallels, aztán az lassú volt, akkor Bootcamp, de a billentyűzet mindig szar volt. Nekem aki nem azon kezdett, se nem volt logikus se nem volt könnyen kezelhető, sőt.... Megszokható persze, nem gond, de az netto faszság, hogy könnyebb kezelni. (dolgoztam már ZOS, VMS, Win, Linux gépekkel nagyon sokkal, nem háttal ülök le hozzá)
Csak érdekesség képen, most a haveromnak kb. ugyanaz a gépe van, Mac-ben, mint nekem, csak nekem 512 nem 256 az SSD, neki meg nem 16G a RAM és nem 12G, plusz én nem kértem direkt a nagy felbontást, csak a HD-t, mert nem akartam a Java fejlesztővel és ezer más alkalmazással küzdeni. Az ár majdnem kétszeres, és fényes a monitor, a neonok látszódnak benne. Ja a munka miatt mind a kettőn Win10 fut, ami mellesleg nem rossz. :)
Másik hülyeség az, hogy a Win nem megbízható, meg újra kell telepíteni. Én 3 évente veszek mindig egy új csúcs gépet és soha semmikor nem kell újra telepítenem. Pedig tele van programmal a melóm miatt, aminek 80%-a nincs meg mondjuk Mac-re és használom éjjel nappal.

morph on deer 2017.01.06. 15:53:36

@Bambano:
Kösz a drivert!
Amúgy ebből is látszik, hogy nemigen volt rá szükségem :)

A képernyőfelbontás volt a ludas egy ideig a betűkezelésnél - illetve az is - a Mac 72dpi-n dolgozott, ami a tipográfiai pontméret alapján került bevezetésre, a PC-knél ez azt hiszem 98dpi. Plusz a Mac mindig is felismerte a képernyőt és adta az ajánlott felbontásokat és a választható profilt a színkezeléshez.

A másik gond volt, hogy egy ideig nem tudta kezelni a postscript nyelvet, - Adobe licensz volt - helyette mindenféle saját változattal próbálkoztak. DTP-hez pedig az kellett. Ugyanez volt a helyzet a vektor-grafikával, ott a görbéket (bézier) szegmentálták, bontották fel kismillió egyenes szakaszra, hasonló okból.
Később a TrueType fontokkal megoldották az egyszerűbb tipográfiai igényű programok (Word) használatát, de az meg mindent átkódolt 'saját' formátumra...
Szóval eltartott egy ideig, mire egyenértékű lett, ha tetszik ha nem, ez van.

ogli dzsí 2017.01.06. 16:15:28

@C16SE: Minek vettél Macet windoweshoz? Mindenki szopik a Parallelsszel is meg a Bootcamppel is.

2017.01.06. 16:28:56

@ogli dzsí: Miért, mert egyrészt megtehettem anyagilag gond nélkül, másrészt mert annyira dicsérték, gondoltam egy próbát megér. Végül is megért, láttam ilyet, kipróbáltam, mosolyoghatok a Mekiben szertartásosan laptopot nyitogatókon. Kipróbáltam egy iPod-ot is ilyen elven, és most egy iPhone 7-es telefont is. Érdekel, nem szeretek úgy véleményt mondani, hogy teljesen hülye vagyok a témában. Én kipróbálva mindet egyszerűen nem értem ezt a nagy hype-ot körülöttük, de mindenkinek szíve rajta mit vesz a saját pénzén. Amíg nem kötelező, addig semmi baj. Így vagyok a Linux desktoppal is, mindig próbálgatom, hátha. Sok éve csinálom már a Linux szervereket, meg vagyok velük elégedve. A desktop más kérdés, kb. a Mac, a végén Win lesz belőle valami programért.
Nekem kell egy kis szórakozás (még ha nem is egy nagy) amikor látom a Win-t a legtöbb Mac gépen amikor melózni kell. ;)

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 16:29:22

@morph on deer: "Amúgy ebből is látszik, hogy nemigen volt rá szükségem :)"

Ha tudnál pl jobb videókarit tenni a gépedbe a beépített szar helyett akkor neked is lenne rá szükséged. De megmagyarázhatod, hogy direkt előny a fejleszthetetlenség :)

A TrueType 1991 óta ott van a winben, a postscript type 1 pedig a win2000 óta, mac-ben pedig az OSX (2001) óta

Willkommenskultur 2017.01.06. 16:31:52

@C16SE: 'Miért, mert egyrészt megtehettem anyagilag gond nélkül, másrészt mert annyira dicsérték, gondoltam egy próbát megér. '

Azt dicsérték, hogy az amúgy az Apple által szarnak mondott windowst használtad a macen, amin még idegen is? Mert azt nekem még senki se dícsérte.

2017.01.06. 16:37:20

@C16SE: Ja a kipróbálás 2 év volt. Mielőtt ebbe köt bele valaki. (nem te csak úgy írom)

Alotharian 2017.01.06. 16:55:46

@dunántúli gyerek: Azt már leírták, hogy a Prezi csak egy markating eszköz, és nem mindenre jó.
Van azonban más érv is. Pl. ha nem tetszik.
Nekem nem tetszik, ezért nem használom.

morph on deer 2017.01.06. 16:56:20

@cardiobascuralis 2:
"Már a Win 3.1 - Word 2.0 páros WYSIWYG-ben nyomtatott."

Abból a betűkészletből ami a printerben megtalálható volt - ezt kifelejtetted.
Ráadásul a sima szövegen kívül semmilyen tipgráfiai változtatásra nem volt lehetőséged (pl kerning, hogy a legegyszerűbbet mondjam).

De például a Quarkból sem meg az Illusztrátorból sem, bár a pixel alapú programoknál jobb volt a helyzet.

Ez még a kétezres évek elején sem volt zökkenőmentes, akkor még rendszeresen találkoztam ezzel a problémával.

cardiobascuralis 2 2017.01.06. 17:51:14

@morph on deer:
"Abból a betűkészletből ami a printerben megtalálható volt"
Nem igazán, mivel már ismerte a TrueType fontokat.
Igaz, magyar ékezetes nem volt (akkor sem, ha a kódlapot átállítottad a DOS-ban), azt úgy kellett külön megvenni hozzá, meg az orosz karakterkészleteket is (akkoriban még azt is használtam). Valahol még megvannak floppyn.

morph on deer 2017.01.06. 19:29:14

@cardiobascuralis 2:
Lehetséges, én nem tudom pontosan mikor jelent meg a TrueType.
Azt tudom, hogy jó ideig mindenkinek - nekem is, meg a nyomdásznak is égnek állt a haja, amikor az ügyfél a TrueType fonttal képzelte el a kiadványt. (Aztán megtanultam átalakítani a fontokat, onnantól küldtem vele a PS változatot PCre, Macra. Magad uram, stb.)
Azért jobb, hogy ma már nincs ez a nyűglődés - se, egyre több dolog működik keresztül kasul.

szanalmas 2017.01.06. 19:51:54

@cardiobascuralis 2:
Egyrészt a W3.1 idejében már 6.x Word volt, másrészt mivel volt magyar verzió mindből, emlékeim szerint alapból volt benne ékezetes TrueType betűtípus. Mondjuk mérget nem vennék már rá, de úgy emlékszem.

midnight coder 2017.01.06. 19:56:16

@I_Isti: És a 90-es évek első felében is. Kb. addig, amíg a MacOS piacvezető volt a DTP piacon.

Bambano 2017.01.06. 19:58:06

@cardiobascuralis 2: " Sorold már azokat a munkatípusokat, ahol a Linuxon kívül más eszébe sem jut senkinek.": internet.
nem felhasználói oldalról nézve, hanem kiszolgálói oldalról.

senkinek eszébe sem jut windowson vagy mac-en internetet szolgáltatni, a szerveroldal erősen közelít a 100% linuxhoz, némi bsd (freebsd) beütéssel. a kábelmodemek, netmegosztó routerek, stb. minden infrastrukturális elem linux. ahogy a cisco árai kezdtek elszállni az égbe, úgy a switchekbe, carrier grade routerekbe is kezd beszivárogni a linux, pl. ubiquity, mikrotik.

google, facebook gyakorlatilag tisztán linux mind. a világon levő számítógépek 80%-án linux fut.

Bambano 2017.01.06. 20:01:02

@cardiobascuralis 2: "Már a Win 3.1 - Word 2.0 páros WYSIWYG-ben nyomtatott.": a windows ma sem tud rendesen wysiwyg-ben nyomtatni, tehát a régiek sem tudtak.
ráadásul alapértelmezésben még egy nyomorult ligatúrát se tud kezelni, rendes magyar spell checkerről nem is beszélve.

midnight coder 2017.01.06. 20:10:30

@morph on deer: Ez így ebben a formájában nem teljesen igaz. Eredetileg a windowson is, és a macos-en is bitmap fontok voltak, amik nem igazán tudtak skálázódni. A nyomtatás viszont a MacOS világában valóban a kezdetektől postscriptben zajlott, ami viszont tudott, és anno volt egy szoftver amit utólag telepítve a képernyőn is megoldotta ezt (talán Adobe Type Manager volt a neve). Aztán jött a MS a truetype című megoldással, ami egy fejlettebb megoldás volt, legalábbis az akkori grafikus ismerősök szerint.

midnight coder 2017.01.06. 20:16:13

@Bambano: "senkinek eszébe sem jut windowson vagy mac-en internetet szolgáltatni"
Ez így azért ebben a formájában nem teljesen igaz:
news.netcraft.com/archives/2016/02/22/february-2016-web-server-survey.html

sure_shot 2017.01.06. 20:20:56

Jesszus vagy 8 évet dtp-ztem ócska ppc-ken, 7500 , 9600, aztán meg a csodás G3-G4 MacOs 9.2-vel. Jeeee. Az első OsX alig vánszorgott rajtuk, aztán persze egy milláért már lehetett olyan G5 öt kapni, ami kevesebb mint fél nap alatt képes volt megírni egy 300megás ps-t indesignból, kuttyaaaa egy világ:D

eßemfaßom meg áll 2017.01.06. 20:29:03

@midnight coder: "Aztán jött a MS a truetype című megoldással," TT Apple fejlesztés, az MS licenszelte tőlük

Bambano 2017.01.06. 20:49:31

@midnight coder: web!=internet. az internet szolgáltatás ip csomagok tologatásáról szól, hogy abban mi van, az az előfizető dolga, nem a szolgáltatóé.

midnight coder 2017.01.06. 21:54:12

@eßemfaßom meg áll: Igaz, ezek szerint erre rosszul emlékeztem.

midnight coder 2017.01.06. 21:59:57

@Bambano: Ebben viszont lehet igazságod, őszintén szólva fogalmam sincs mit használnak erre manapság a szolgáltatók.

wiener 2017.01.07. 01:15:30

jó sok hülyeséget írtak itt össze olyanok akik még nem is láttak mac-et, főleg régen nem
régen ég és föld volt a különbség a 2 OS között, ma is vannak szignifikáns eltérések amik alapjaiban eldöntik a felhasználó részéről hogy melyik jön be neki,
a virusos hozzászólás meg nettó baromság, szirszarok voltak, semmi komoly cucc, míg windows alatt haveromnak épp most kódoltal le valami a merevlemezét és kéri hogy fizessen 5 bitcoint (ami elég sok pénz)
a mac még mindig sokkal jobb, de nagyon várok valami továbblépést, ami késik

2017.01.07. 02:02:18

@wiener: ne hergelj, itt van az asztalon az az ipari hulladék.. de tudjuk, az igazi mac fanatikusnak még a mac rumors is hazudik, hisz ők se javasolják vételre, mert annyira elvault, és bármely mac usert megkérdezhetsz, minél újabb az OSX, annál szarabb.
iOS-nél még érthető valamennyire, hogy mire verik magukat, de mac-nél...
A másik, hogy a haverodnak nem az orosz warez site-okról kéne software-eket beszerezni, és akkor nem kódolnák le a gépét. Ja, hogy te csak az alma shopba vásárolsz, és még nem kaptál vírust? Milyen érdekes, én meg az adobe oldalán veszem meg az adobe terméket, a microsoft (vagy partner) oldalán a VC-t, a steam oldalán a játékot, és milyen meglepő, 10 éve nem volt vírusom win-en. Semmilyen. Kezdj el szépen OSX-en warezolni, aztán várd a csodát :)

cardiobascuralis 2 2017.01.07. 05:07:24

@szanalmas:
A végén valóban Word 6.0 volt már a Win 3.1 alá, de az csak kb. 1994-től. Addig Word 2.0 (azért a 4 verziónyi ugrás, mert Excelből már az 5.0 volt kint akkor, és így lett egységes az Office-ban a számozás).
És hidd el, nem volt benne ékezetes karakter, úgy kellett külön megvenni magyar fejlesztőktől. Mint mondtam, megvan még floppyn (a három alap betűtípus: Times New Roman, Arial, Courier New).

@Bambano:
"a világon levő számítógépek 80%-án linux fut."
Ez jó nagy marhaság, kb. 2%-on fut Linux. A szervereknél kb. 2, de lehet, hogy 3 nagyságrenddel több a felhasználói gép.
Az androidos telefont ne tekintsük már számítógépnek.

"a szerveroldal erősen közelít a 100% linuxhoz"
Ez szintén elég nagy hazugság, nem tudom, hallottál-e már a Windows Server nevű programról meg az IIS-ről, de kb. a szerverek 25-30%-án Windows fut. És vannak még olyanok is, mint a Novell és hasonlók, amik ugyan Unix, de nem Linux.

"a windows ma sem tud rendesen wysiwyg-ben nyomtatni, tehát a régiek sem tudtak. ráadásul alapértelmezésben még egy nyomorult ligatúrát se tud kezelni, rendes magyar spell checkerről nem is beszélve."
Ezeket az ökörségeket nem tudom, honnan vetted, de ökörségek.

" web!=internet"
Valóban. Csak kb. 99%-ban.

@midnight coder:
Rosszul emlékszik.

midnight coder 2017.01.07. 06:23:31

@cardiobascuralis 2: Nos, 93 környékén a mac-ben sem volt ékezetes font. Más kérdés, hogy a hazai forgalmazó megcsináltatta grafikusokkal és tett rá ilyet - akkoriban innen voltak mind a bitmap, mint a ps fontok.

midnight coder 2017.01.07. 06:26:16

Amúgy elég rég volt, de akkoriban úgy egy évig egy Apple Mac-eket forgalmazó cégnél dolgoztam, onnan tudom ezeket. De tényleg elég régen volt, és nem is igazán szerettem azt az időszakot az életemben.

Bambano 2017.01.07. 15:21:01

@cardiobascuralis 2: "a világon levő számítógépek 80%-án linux fut." Ez jó nagy marhaság, kb. 2%-on fut Linux.": tévedés. ha neked számítógép=desktop, akkor igaz, akkor nagyságrendileg 1-2% a linux részesedése. a desktopon.
de ha számítógép minden, amin valóban számítógép, akkor ott bizony 80%, a kábelmodemektől kezdve a házi netmegosztó routerig, az okostv-k, az iot, a navigációs cuccok jelentős része, az autókba épített szórakoztató elektronika jelentős része, az mind linux. és hiába kapálózol, az android is linux kernelen fut, a mobiltelefon számítógép, tehát az is ide tartozik.
"Ez szintén elég nagy hazugság, nem tudom, hallottál-e már a Windows Server nevű programról meg az IIS-ről, de kb. a szerverek 25-30%-án Windows fut.": semmi hazugság nincs benne, csak nem értetted a mondatot az eredeti szövegkörnyezetében. senki nem mondta, hogy általában a szerveroldalon a linux 100%-os. az volt az eredeti állítás, hogy *internet szolgáltatásban* a szerveroldal majdnem teljesen linux. ez pedig igaz. a web szolgáltatás nem az isp területe.
"És vannak még olyanok is, mint a Novell és hasonlók, amik ugyan Unix, de nem Linux.": he? a novell netware, mint szerver szoftver már nincs. a novell, mint vállalat, ami vállalatoknak árul enterprise cuccokat, az meg opensuse, ami linux.

és nem, az internet szolgáltatás nem 99% web, az internet szolgáltatás ip csomagok tologatása. amiben lehet web, voip, skype, iptv, levelezés, chatelés, stb. ja meg torrent... a torrent se web.

eßemfaßom meg áll 2017.01.07. 19:25:38

@wiener: "míg windows alatt haveromnak épp most kódoltal le valami a merevlemezét és kéri hogy fizessen 5 bitcoint "

Még szerencse, hogy ez a macjuzerekkel elő sem fordulhat

researchcenter.paloaltonetworks.com/2016/03/new-os-x-ransomware-keranger-infected-transmission-bittorrent-client-installer/

eßemfaßom meg áll 2017.01.07. 19:29:15

@cardiobascuralis 2: "Az androidos telefont ne tekintsük már számítógépnek."

Ez ugy müködik, hogy amikor arról kell értekezni, hogy a világ 99%-a linuxot használ akkor az android linux, amikor meg az android egy biztonságilyukgyűjtemény aminél koton nélkül megdugni Freddy Mercury hulláját is biztonságosabb akkor az android nem linux.

Bambano 2017.01.07. 21:25:03

@eßemfaßom meg áll: attól, hogy telerakják butaságból vagy szándékosan rosszul megírt programmal az androidot, az linux, és a linux biztonságosságát egy kicsit sem rombolja. a linux kernel a vírusokat is hatékonyan futtatja :P

2017.01.08. 17:17:34

Valahányszor, amikor valamilyen C-s programot windowsra kell átírnom, agyfaszt kapok. Az szinte tuti, hogy linuxon, macOS-en nem kell sokat mókolnom, de a Windows.. Áhh. :)
süti beállítások módosítása