Mit lehet tenni, ha folyadék kerül a laptopba?

laptop_water_spill.jpgEmberek vagyunk és halandók. Ergo a hibák kiszámíthatatlan forgatókönyve mindig ott lebeg fejünk felett akár Damoklész kardja és a legváratlanabb pillanatokban képes végzetes és mély sebet ütni érzékeny lelkünkön.

A számítástechnika területére vetítve ezt a rémisztő árnyékot, azzal kell szembenéznünk, hogy az ügyetlenségük és a gravitáció kereszteződéséből, olykor felbecsülhetetlen károk keletkezhetnek. Nem beszélve arról, hogy a baráti társaságunkban szinte biztos van olyan ismerősünk, haverunk, aki már átesett a tűzkeresztségen és megélte azt a pillanatot, amikor kedvenc gépébe, laptopjába folyadék került.

Mit lehet tenni, ha folyadék kerül a laptopba?

Az első dolog, hogy jobb, ha felkészítjük agyunkat, testünket a legrosszabbra, hiszen az esély arra, hogy nem lesz működőképes a szerkezet, viszonylag  sanszosabb mint ennek az ellenkezője.

Természetestesen a radikális megsemmisülés függ attól is, hogy mennyi- és milyen állagú folyadék kerül a laptopba, de ennek pontos elemzésére most nem vállalkozunk, mert a primer szempont, hogy a laptop folyadékkal érintkezik.

Túllépve az ijedtség küszöbét, a vészforgatókönyv első lépése, hogy azonnal áramtalanítsuk a gépet, majd kapcsoljuk ki és vegyük ki belőle az akkumulátort. Aki nem rendelkezik legalább középhaladó szintű számítástechnikai ismerettel, annak TILOS bármilyen ’kisipari’ megoldáson törnie a buksit, hiszen a történtekre nem megoldás a hajszárító, mikrosütő, szárítógép és egyéb amatőr eszközpaletta.

Tehát, akik ezen a szinten érzik magukat júzernek, mindenképpen vigyék el a gépüket szakszervizbe – minél hamarabb kerül alaptop szakavatott kezek közé, annál nagyobb az esély, hogy használható gépet kapunk vissza -, ahol további lépéseket fognak tenni a kollégák.

Egyébként, hogy a megvilágosodás mezején, egyenes háttal, büszkén, emelt fővel járjunk: a folyadék bekerülés a laptopba, nem azt jelenti, hogy az onnan el fog tűnni. Sőt, a folyadék utat törve magának, nem fog megállni a billentyűzet szintjén, annál lentebb is áztatja a gépet. Ne legyünk türelmetlenek és fél óra elteltével, ne kezdjük el kapcsolgatni a laptopot, hátha történik valami csoda. Nem fog.

Ne kezdjük el eszeveszett tempóba áttörölgetni a laptopot, azt különböző irányokba forgatni, hogy a folyadék elhagyja a laptopot. Nem folyik ki.

Azzal sem leszünk előbbre, hogy az őszi hangulatunkat azzal spékeljük meg, hogy a lakásban lévő fűtési rendszerre, radiátorra, konvektorra tesszük a laptopot, bízva abban, hogy a meleg levegő megoldja a problémát. Nem fogja.

Bízva abban, hogy a várakozás hasznos és olcsóbb megoldás lesz, rossz és hibás téveszme.

Egy szó mint száz, ha folyadék kerül a laptopba, mielőbb vigyük el az általunk kedvelt és bejáratott számítástechnikai boltba. 51-49 az esélyek megoszlása, ha arra vállalkozunk, vajon használható lesz-e a laptop. Addig is próbáljuk meg elkerülni, azokat a kényes szituációkat, hogy a munkaasztal környékén folyadékot tárolunk lezárási funkció, kupak vagy fedél nélkül.

 Az írás a Land Computer munkatársainak közreműködésével készült.