Klaviatúra

Mit ne csinálj a céges számítógépen.

2017. június 25. - landcomputer

undefined.pngKezdesz vigyorogni és kényelmesen megtámasztod a hátad, miközben nyomsz egy laza entert, mert azt gondolod, hogy a tiéd a világ legjobb állása és ez mindenre feljogosít. Tévedsz, nagyon tévedsz. 

  1. Ne használj saját jelszóval fiókot

Ugye az nagyon ismerős, amikor belépsz egy oldalra, és regisztrált felhasználó vagy, majd a böngésző megkérdezi, hogy akarod-e menteni a webhelyhez tartozó fiókodat, illetve annak adatait.

Tartózkodj az adatok mentésétől. Egyrészt azért mert sanszos, hogy a használt felület a saját szád ízlése szerint van beállítva, de ami fajsúlyosabb, hogy arra is van esély, hogy meg vannak adva a számlázási, szállítása adatok. A gigszer akkor üt be, amikor a céged kér meg egy projekt menedzselésére, és ebben szerepel egy általad is használt oldalról való rendelés, ami a saját bankkártyáddal fizetsz ki. Plusz a számla is a nevedre lesz kiállítva, ami szintén kellemetlen szitu a főnököd előtt.

Megoldásként mindig kérdezd meg az első munkanapjaid egyikén, hogy a vállalat milyen policit alkalmaz, vagy a számítógépen állítsd be azt az opciót, hogy a böngésző ne kérdezze meg, ne ajánlja fel a jelszó mentését. Ha már egy lépéssel még is beljebb vagy, akkor is tudod törölni a mentett jelszavadat.

 jpg.png

 

  1. Kerüld a pletykákat, érdes vicceket a közös üzenetküldő platformokon

A Slack és a Hangout is kiválóan alkalmas arra, hogy a csapatmunka kiegészítő eszköze legyen egy céges fiók használatakor. A problémák akkor kezdődnek, amikor szünetben kényelmesen ülve a székeden, azt pötyögöd be éppen, hogy a kolléganő kivel töltötte a frenetikus szombati napot, amit természetesen te is csak hallomásból tudsz.

A vihar a biliben akkor kezd tájfunná alakulni, amikor magad is szemlesütve veszed tudomásul, hogy a belső vizsgálat vezetője közli veled, az elküldött üzenetek rajta vannak a vállalati szerveren, visszakereshetően akár az emailek.

Ne feledd: gondold meg, hogy mit mondasz, és ne használd mindenre a chat-beszélő progikat.

 jpg_1.png

  1. Ne kapcsolódj nyilvános Wi-Fi hálózatra

Ez az eshetőség 99%-ban a céges laptopot használókat érinti, akik hajtva a vörös csillaggal díszített, szívtájék felett himbálódzó, kiváló munkás érdemre és éremre, hétvégén is mártír jelmezt öltenek.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a szombat délelőtti kávé mellet eszedbe jut, hogy még restanciád van a vezetőd felé, azért gyorsan elküldöd a kávézóból a halogatott beszámolót, ami tartalmaz online banki elszámolást is vagy hitelkártya adatokat.

Egy életre vésd az eszedbe: ha reptéren, vasútállomáson, szállodában, nagyobb nyilvános téren vagy, ne használj munkához Wi-Fi hálózatot, mert nem tudod, hogy azt ki hozta létre, ki a tulajdonosa, még ha bizalomgerjesztő a nickneve, akkor se.

jpg_2.png 

  1. Ne engedd, hogy a munkahelyed IT-s kollégáin kívül bárki távolról elérje a gépedet

Magam is kristálytisztán emlékszem, amikor elakadtam az otthoni gépem karbantartásában és vészhelyzet lévén, egyszerre az aktuális szakspanomat hívtam, aki elmondta, hogy telepítsem Teamviewer progit.

A haver secperc alatt megoldotta az általam túlmisztifikált problémát, és pedig szájtátva pislákoltam az eredményesség egyszerűségén.

Na ez az, amit messziről kerülj el, és ne telepíts a céges gépedre ilyen távoli hozzáférés alkalmazást, mert az ördög nem alszik, hogy a közhely mocsarában térdig gázolva szimpla nem tetszésemet fejezzem ki.

 jpg_3.png

  1. Ne hagyj a gépen személyes adatokat

A világ legtermészetesebb dolga, hogy saját képeidtől, fénymásolt bizonyítványoktól, mentett doksiktók roskadozik a céges géped. Jó-jó, oké, értem én, hogy mutogatni kell a kecsesen hajló pálmafákat, a 6 év alatt elvégzett Kodolányis diplomád igazolását, de gondolj abba bele, hogy mi van akkor, amikor az egyik napról a másikra megszűnik, felszámolják a munkaadó cégedet vagy véletlenül kirúgnak.

Használj adathordozót, készülj fel a legváratlanabb eshetőségre és hagyd kint az izgalmakat az iroda ajtón túl. Még a halványabban exponált képek is vidámabbak lesznek.

jpg_4.png 

Nagy valószínűséggel a lista még hosszan sorolható lenne, de még mielőtt a bőség zavarába esnék így böjt idején, a végére egy padlófogó tanács: a vállalati számítógéped nem egy privát, saját célodra kitalált, használatra átadott eszköz. Ezért ne csinálj hülyeséget, mert könnyen a sötét oldalon találod magad, ahol sűrű könnyek között fohászkodsz, és kéred a kérhetetlent, hogy csináljon vissza mindent.  

Az írást a Land Computer munkatársai készítették. 

A bejegyzés trackback címe:

https://landcomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr712619743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása